VET417 Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod VET417
Ad Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Hastalıkları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket AE Alan Eğitimi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BİLGE KAAN TEKELİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı; su ürünleri yetiştiriciliğinin temel ilkelerini, su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyadaki ve Türkiye'deki durumunu, alabalık ve levrek yetiştiriciliğinin, aşamaları, yöntemleri, kullanılan teknikler ve gereçlerle, en sık karşılaşılan balık hastalıklarından korunma, tanı koyma ve tedavi yöntemlerini anlatmaktır.

Dersin İçeriği

Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel prensipleri, alabalık ve Avrupa deniz levreği yetiştiriciliğinin aşamaları ve yöntemleri, viral, bakteriyel, mantar, parazitik ve beslenme balık hastalıklarından korunma, tanı ve tedavi yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

İç su balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi. Balık hastalıkları, İbrahim Cengizler, Nobel yayınevi. Anadrom, katadrom ve deniz balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi.

Notlar

Deniz balıkları yetiştiriciliği, Devrim Memiş, İstanbul Üniversitesi Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenciler yetiştiriciliğin temel ilkelerini ayırt eder
ÖÇ02 Öğrenciler Türkiye ve Dünya su ürünleri üretiminin bugünkü durumunu karşılaştırarak inceler ve sektörel potansiyelin tanımını yapar
ÖÇ03 Kuluçkahane sistemlerini ve yem ünitelerinin doğru şekilde tasarımını yapar
ÖÇ04 Öğrenciler anaç ve larva ünitelerinin doğru şekilde tasarımını yaparlar
ÖÇ05 Öğrenciler yumurtadan pazar aşamasına kadar alabalık ve levrek yetiştiriciliğinin modellemesini yapar
ÖÇ06 Öğrenciler balıklarda büyüme ve gelişim parametrelerini kullanırlar
ÖÇ07 Öğrenciler balık bakteriyel hastalıklarını tanırlar, teşhis edip tedavilerini yaparlar
ÖÇ08 Öğrenciler balıkların viral hastalıklarını tanırlar, teşhis edip tedavini yaparlar
ÖÇ09 Öğrenciler balıkların paraziter hastalıklarını tanırler, teşhis edip tedavlerini yaparlar
ÖÇ10 Öğrenciler mantar ve balık beslenme hastalıklarını tanırlar, teşhis edip tedavilerini yaparlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan türleri ve ırklarını, yapısal (morfolojik), işlevsel (fizyolojik, biyokimyasal) ve davranış özellikleri ile gıda amaçlı tüketilip tüketilmeyeceğini ayırt eder. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların kaynaklarını, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile hazırlanışlarını açıklar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlaçların hastalar üzerindeki etkilerini ve yan etkilerini tanımlar 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan hastalıklarının oluşum mekanizmalarını ve vücutta meydana getirdiği patolojik etkilerini söyler. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan ırkları arasında verim değerlendirmeleri yapar, gerektiğinde ıslah çalışması yapabilecek düzeyde seleksiyon, melezleme ve suni tohumlama yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ölü hayvan materyali, doku örneği, tıbbi ve kimyasal atıkların uluslararası, ulusal kanun ve yönetmeliklere göre uygun şekilde bertaraf eder. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinikte muayene, operasyon vb uygulamaları topografik anatomiye göre değerlendirerek hastaya doğru yaklaşım alanını belirler.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Elde edilen bilgileri neden-sonuç ilişkileriyle değerlendirerek teşhis süreçlerinde biyokimyasal parametreleri kullanır
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını kavrar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bulaşıcı hastalıkların kontrolü amacıyla biyo güvenlik dâhil gerekli önlemleri uygular. 3
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Ölü hayvanlarda bulguları değerlendirmek için nekropsi yaparak dokuları uygun saklama yöntemlerine göre gerekli laboratuvara yönlendirerek rapor hazırlar. 4
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerinde cerrahi hastalıkların başlıca tedavi yöntemlerine göre post operatif süreçte hastaları izler. 3
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre güvenli bir şekilde sedasyon, anestesi ve ağrı yönetimi yöntemlerini uygular.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik ile laboratuvar ekipmanlarını ve giysilerinin sterilizasyonu gibi biyogüvenlik prensiplerini doğru şekilde uygular.
PÖÇ15 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan türlerine göre bakım-besleme protokollerini düzenleyerek insan tüketimi için üretilen hayvansal gıdaların veya bileşiminde hayvansal ürün bulunan gıdaların tüketimini denetler. 2
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hayvan hastalıklarının laboratuvar sonuçlarını değerlendirir, elde ettiği verilere dayalı olarak doğru tanı, teşhis ve tedavi metotlarını uygular. 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Yetki ve sorumlulukların farkında olarak mesleğini icra etme bilincine sahip olur. 2
PÖÇ18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olgulara göre bilimsel teknik ve yöntemleri inceler ve sorunlara yönelik analiz veya yöntemsel sorumluluk alır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnsan tüketimi için üretilen hayvansal gıda maddelerinin sağlık kontrolünü yaparak gıdaların hijyenik üretim, imalat, işleme, tüketime sunuluş ve satışlarında yeterli teknolojiyi kullanır. 2
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Kendi mesleki alanında bilimsel bilgiyi üretme ve kullanıma sokma metotlarını listeler. 4
PÖÇ21 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Veteriner hizmetleri ile ilgili olarak güncellenen mevzuatları gerektiğinde kullanır. 3
PÖÇ22 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Görüntüleme yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını ve radyasyon güvenliğini mevcut yönetmeliklere göre uygulayarak vakaya uygun bir muayene yapar.
PÖÇ23 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Klinik ve hasta kayıtlarını düzgün ve bilimsel yöntemlerle tutar.
PÖÇ24 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel hekimlik ilkelerini gözeterek hayvansal üretim yapan işletmeleri yönetme yöntemlerini ve uygun yönetim planlarını yapar.
PÖÇ25 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bilgisayar kullanma lisansı, ileri düzeyde bilgisayar yazılımı ile mesleki yetenek ve yetkilerinden yola çıkarak toplumsal bilinçle sosyal projeler ve planları hayata geçirir.
PÖÇ26 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Mesleki etik ve deontoloji kuralları çerçevesinde dünya gündemini takip ederek diğer meslektaşları ile işbirliği içinde çalışır.
PÖÇ27 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanına özgü sorunlara bilimsel veriler/kanıtlar doğrultusunda çözüm üretir.
PÖÇ28 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Veteriner Hekimlik mesleğinin etik değerlerine sahip olarak bu değerlerini savunur.
PÖÇ29 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Zoonoz ve ihbarı mecburi hastalıkları klinik tanıyarak uygun önlemleri alır
PÖÇ30 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Farklı hayvan türlerinde hastalıkların tanı, korunma, tedavi ve operasyon yöntemlerini belirler.
PÖÇ31 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Acil vakalarda tüm hayvanlara müdahale ederek ilk yardım yöntemlerini uygular.
PÖÇ32 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Evcil Hayvanların fiziksel durumunu refahını ve yetiştirme koşullarını değerlendirerek, hayvan sahipleri ve meslektaşları ile uygun bir şekilde iletişim kurarak, hayvan yetiştirme ilkeleri ve ıslah hakkında yargıya varır.
PÖÇ33 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki gelişim ve yeteneklerini sürdürmek için Veteriner Hekimliği ile ilgili diğer bilim alanlarında yayınlanan makale ve sunumları bağımsıza olarak yorumlar.
PÖÇ34 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Gerekli durumlarda uygun yöntemler kullanarak ve hayvan sahiplerinin duygularına saygılı bir şekilde ötenazi yapar.
PÖÇ35 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İş yeri ve beraberinde çalışan personel açısından iş güvenliği kavramlarına hâkim olarak, uygulama ve savunma yeterliliğine sahip olur.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Genel balık biyolojisi İhtiyoloji ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Su ürünleri yetiştiriciliğinin temel prensipleri İçsu balıkları yetiştiriciliği kitabı ve deniz balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Dünya ve Türkiye'de su ürünleri yetiştiriciliği, su ürünleri tüketimi ve gelişim potansiyeli FAO ve TÜİK verileri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Alabalık üretim ve yetiştiricilik sistemleri İç su balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Alabalık yetiştirme teknikleri İç su balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Levrek üretim ve yetiştiricilik sistemleri Deniz balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Levrek yetiştirme teknikleri Deniz balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alabalık ve levrekte döl alma teknikleri ve Kuluçkahane ve resirküle sistemler İçsu balıkları yetiştiriciliği kitabı ve deniz balıkları yetiştiriciliği kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Balıklarda bağışıklık sitemi ve stres Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Bakteriyel balık hastalıkları tanı ve tedavileri Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Viral balık hastalıkları tanı ve tedavileri Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Parazitik balık hastalıkları tanı ve tedavileri Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Beslenme ve mantar hastalıkları tanı ve tedavileri Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Balık yetiştiriciliğinde aşılar ve aşı uygulamaları Balık hastalıkları ders kitabı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.02.2025 05:25