Genel Bilgi
Kod | SUF305 |
Ad | İçsu Balıkları Yetiştiriciliği |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. SUAT DİKEL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. SUAT DİKEL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Içsu baliklarindan kültüre alinan türleri tanimak, Dünyada ve Türkiyede yetistiriciligi yapilan türlerin yetistiricilik tekniklerini ögrenmek,
Dersin İçeriği
Bu derste Içsu baliklarindan kültüre alinan alabalik, tilapia, sazangiller ve bazi alternatif türlerin tanitimi yapilarak bunlarin yetistiriciliklerinde kullanilan yöntemler esaslar ve detaylar incelenerek ögretilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Ilıman iklim Balıkları Yetiştiriciliği kitabı
Notlar
İçsu balıkları yetiştiriciliği kitabı
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | İçsu balıklarının üretimi yetiştiriciliği ve örnek türler üzerine bilgiler verir Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir |
ÖÇ02 | Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir |
ÖÇ03 | Balık yetiştiriciliğinde büyüme performansı değerlendirme öğrenilir |
ÖÇ04 | Yavru üretimi öğrenilir |
ÖÇ05 | Dünya çapında iç su balıkları ile ilgili üretim istatistikleri öğrenilir |
ÖÇ06 | Anaç bakımı öğrenilir |
ÖÇ07 | Yumurta alımı ve kuluçkalama teknikleri öğrenilir |
ÖÇ08 | Salmon ve Alabalık Üretimi öğrenilir |
ÖÇ09 | Sazangiller Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ10 | Tilapia Üretimi öğrenilir |
ÖÇ11 | Pangasius Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ12 | Mersin Balıkları Üretimi Öğrenilir |
ÖÇ13 | Alternatif Türlerin Üretimi öğrenilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | 4 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 5 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Içsu baliklari yetistiriciliginin geçmisi tarihi, ülkemiz ve dünyadaki yeri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım |
2 | Içsu baliklari üretim degerleri Türkiye ve Global egilimler | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | AB ülkelerinde ve Türkiyede Içsu baliklari üretimi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Endüstriyel içsu baliklari yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Yetistirme yöntemleri | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Balik yetistiriciliginde Islah | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Baliklarda büyüme parametrelerinin incelenmesi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Alabalik Üretimi 1 | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Alabalik Üretimi 2 devamı | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Tilapia Üretimi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Baliklarda Boylamanin önemi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Alternatif türlerin yetistiriciligi, Asya Levregi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Çizgili Levrek, Avusturalya Gümüs Levregi yetistiriciligi | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Sazangiller, Ot sazanı, çin sazanı ve adi sazan yetiştiriciliği | Konu ile ilgili kaynak taraması ve bilgi edinilmesi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | yarıyıl sonu sınavları | sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |