Genel Bilgi
Kod | SUF307 |
Ad | Su Ürünleri Ekonomisi ve Pazarlama |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. YASEMEN YANAR |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. YASEMEN YANAR
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Öğr. Ele. Yrd.) |
Dersin Amacı / Hedefi
Ekonominin ve pazarlamanın temel kavramları ve prensiplerini öğrenmek, Türkiye de ve dünyada su ürünlerinin ekonomik önemini değerlendirmek ve yorumlamak, su ürünleri sanayinde pazarlama sorunlarını tanımlamaktır. Ekonominin ve pazarlamanın temel kavramları ve prensiplerini öğrenmek, Türkiye de ve dünyada su ürünlerinin ekonomik önemini değerlendirmek ve yorumlamak, su ürünleri sanayinde pazarlama sorunlarını tanımlamaktır.
Dersin İçeriği
Bu derste, ekonomi ve pazarlamanin temel kavramlari ve prensipleri açiklanmaktadir, ekonomik düzenler, pazarlamanin unsurlari, pazarlama stratejileri, arz, talep, arz-talep dengesi ve fiyat belirleme ögretilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Genel Ekonomi (İşgören-Emiroğlu, D., Elbek, A.G.)2006. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fak. Yayın No:73, Ders Kitabı Dizini: 35 Pazar Araştırması. (Elbek, A.) 1995. E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayın No:48 Ders Kitabı Dizini: 18
Notlar
Genel Ekonomi (İşgören-Emiroğlu, D., Elbek, A.G.)2006. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fak. Yayın No:73, Ders Kitabı Dizini: 35 Pazar Araştırması. (Elbek, A.) 1995. E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayın No:48 Ders Kitabı Dizini: 18
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Genel ekonomiyi tanımlar ve kavramları açıklar |
ÖÇ02 | Su ürünleri sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini açıklar. |
ÖÇ03 | Su ürünleri sektörünün dünya ekonomisindeki önemini açıklar |
ÖÇ04 | Su ürünleri sanayiinde pazarlama sorunlarını tanımlar |
ÖÇ05 | Türkiye'deki balıkçılık ürünlerinin üretim ve tüketim analizlerini öğrenir |
ÖÇ06 | Balıkçılık endüstrisinin pazarlama problemini tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 2 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 2 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Ekonominin tanimi ve kapsami, ulusal ekonominin ana sorunlari | Ders ile ilgili bilgilerin okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Ekonomide temel kavramlar | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap |
3 | Ekonomik düzenler | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
4 | Türkiye Ekonomisi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Su Ürünlerinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
6 | Türkiye de Su Ürünleri üretimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap |
7 | Su Ürünleri Tüketimi, Iç ve Dis Ticareti | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sinav | Ara sınav için hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Pazarlamanin temel kavramlari | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Pazar bölümleme, hedef pazarin seçimi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Tarim ürünleri pazarlamasi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri |
12 | Talep, talep egrisi, fiyat-talep esnekligi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Arz, arz egrisi, arz esnekligi | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Piyasa dengesi, tüketici ve üretici ranti | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Su ürünleri pazarlaması I | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
16 | Su ürünleri pazarlaması II | Ders notları ve ilgili kaynakların okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Soru-Cevap |
17 | FİNAL | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |