SUF315 Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF315
Ad Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimlerini ögretirve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi

Dersin İçeriği

Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Su ürünleri işleme teknoloji kitapları, derleme ve makaleler

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kıyılmış su ürünlerinden elde edilen ürünleri tanımlar
ÖÇ02 Herbir ürünün işleme tekniklerini tanımlar ve gösterir
ÖÇ03 Kıyılmış su ürünlerinde kullanılan alet ve ekipmanları açıklar
ÖÇ04 Silaj, burger, kroket gibi kıyılmış su ürünleri yapar
ÖÇ05 İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini açıklar
ÖÇ06 Kıyılmış su ürünlerinin kalitesini ölçer


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 5
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. 2
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. 1
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. 3
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kıyılmış su ürünleri isleme teknolojisi kapsam alanı Düz anlatım ve beyin fırtınası Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 Kıyılmış su ürünleri ham madde kaynakları ve bileşimi Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kıyılmış su ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Balık silajı ham madde kaynakları ve hazırlama yöntemleri Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Balık silajı üretim aşamaları ve olgunlaştırılması Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Balık silajı kullanım alanları ve kalite değerlendirmesi Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Surimi üretim teknolojisi Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Surimi temelli ürünler Ders notlarının okunması, kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite degisimleri Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
11 Balik kroket, burger teknolojisi Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Emülsüfiye su ürünleri Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Balık unu üretim teknolojisi Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Balık yağı üretim yöntemleri ve kalite parametreleri Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ödev-Sözlü sunum Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 10 10
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 82
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,28
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.12.2024 10:38