Genel Bilgi
Kod | SUF315 |
Ad | Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimlerini ögretirve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi
Dersin İçeriği
Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Su ürünleri işleme teknoloji kitapları, derleme ve makaleler
Notlar
internet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kıyılmış su ürünlerinden elde edilen ürünleri tanımlar |
ÖÇ02 | Herbir ürünün işleme tekniklerini tanımlar ve gösterir |
ÖÇ03 | Kıyılmış su ürünlerinde kullanılan alet ve ekipmanları açıklar |
ÖÇ04 | Silaj, burger, kroket gibi kıyılmış su ürünleri yapar |
ÖÇ05 | İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini açıklar |
ÖÇ06 | Kıyılmış su ürünlerinin kalitesini ölçer |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 5 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 1 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | 2 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | 1 |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 1 |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | 3 |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kıyılmış su ürünleri isleme teknolojisi kapsam alanı | Düz anlatım ve beyin fırtınası | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Kıyılmış su ürünleri ham madde kaynakları ve bileşimi | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Kıyılmış su ürünleri üretiminde kullanılan alet ve ekipmanlar | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Balık silajı ham madde kaynakları ve hazırlama yöntemleri | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Balık silajı üretim aşamaları ve olgunlaştırılması | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Balık silajı kullanım alanları ve kalite değerlendirmesi | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Surimi üretim teknolojisi | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Surimi temelli ürünler | Ders notlarının okunması, kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite degisimleri | Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Balik kroket, burger teknolojisi | Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Emülsüfiye su ürünleri | Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Balık unu üretim teknolojisi | Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Balık yağı üretim yöntemleri ve kalite parametreleri | Ders notlarının okunmasıi kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Ödevlerin değerlendirilmesi | Ödev-Sözlü sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 10 | 10 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 82 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,28 | ||
AKTS | 3 AKTS |