SUF319 Uygulamalı Balık Farmakolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF319
Ad Uygulamalı Balık Farmakolojisi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Balık yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklarla mücadelede ilaç uygulama metodları hakkında teorik ve pratik bilgisi kazandırmak

Dersin İçeriği

Balık yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıkların çeşitleri, ilaç çeşitleri, etkin dozun belirlenmesi ve doğru ilaç uygulama metodu seçimi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Treves-Brown, K.M. 2000. Applied Fish Pharamacology. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, NL. ISBN 0412-62180-0

Notlar

internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Farmakoloji ve alt dalları hakkında bilgi edinir ve terminolojiyi öğrenir.
ÖÇ02 İlaçların sınıflandırılmasını öğrenir ve hastalık etkenine göre ilaç seçimini yapar.
ÖÇ03 Doğru ilaç, doğru dozu ve doğru tedavi muhakemesini yapar.
ÖÇ04 Balıklara ilaç veriliş yollarını öğrenir ve uygular.
ÖÇ05 Uygulanacak ilaç dozunu hesaplar ve uygular.
ÖÇ06 Balıklara uygulanan ilaçlarla ilgili yasal mevzuatı öğrenir.
ÖÇ07 İlaç kalıntısı, yasal arınma sürelerinin hesabı konularında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 farmokoloji bilimi ve alt bilim dalları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Farmokolojide kullanılan terimler, ilaçların veriliş yolları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 ilaçların vücuttaki dağılımı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 ilaçların emilim yolları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
5 ilaçların itrahı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 balıklarda ilaç uygulama yöntemleri önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
7 doz kavramı ve hesabı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 balık aşıları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
10 balıklarda aşı uygulama yöntemleri önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
11 yeme ilaç karıştırma uygulaması önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
12 banyo tarzında ilaç uygulaması önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
13 balıklara enjeksiyon önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
14 larval balıklarda daldırma metodu önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
15 ilaç uygulamalarında alınacak tedbirler önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:47