Genel Bilgi
Kod | SUF316 |
Ad | Balık Hastalıklarında Tanı Yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. AYSEL ŞAHAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Balık hastalıklaırında kullanılan mikrobiyolojik, parazitolojik, hematolojik ve histolojik tanı yöntemlerinin ele alınarak, konuyla ilgili temel bilgileri kazanmaktır.
Dersin İçeriği
Balık hastalıklarında kullanılan mikrobiyolojik, hematolojik, parazitolojik ve histolojik tanı yöntemleri, hasta balıklarda otopsi tekniği ve makroskobik bakı, teorik dersler kapsamında ögrenme ortamları oluşturularak ögretilmektedir.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1. Balık hastalıkları ders kitabı, 2. Balık hastalıkları teşhis notları, 3. Kaynak kitaplar, 4. ilgili web sayfaları
Notlar
ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensiplerini açıklar. |
ÖÇ02 | Hasta balıkların bulundukları ortamdan toplanması, laboratuvar ortamına taşınması ve ilk etapta balıklar üzerinde makroskobik ve otopsi tekniği uygulamalarını yorumlar |
ÖÇ03 | Balık hastalıklarında uygulanması gereken mikrobiyolojik laboratuvar tetkiklerini tartışır. |
ÖÇ04 | Paraziter balık hastalıklarının teşhisi ve protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin tanımını yapar. |
ÖÇ05 | Balık sağlığının ortaya çıkarılmasında hematolojinin önemini kavrar, hastalık teşhisinde indikatör parametreler olarak değerlendirilen bazı hematolojik parametreleri açıklar. |
ÖÇ06 | Balık patojenlerinin dokularda meydana getirdiği hasarların ortaya çıkarılabilmesi için normal balık dokusunu kavrar ve bu doğrultuda histolojik tetkikleri tanımlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 2 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 3 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | 2 |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | 2 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | 1 |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balık hastalıkları teşhis laboratuvarlarında bulunması zorunlu cihaz, ekip ve ekipmanlar ile bunların çalışma prensipleri. | Ders notları, Laboratuvar ders notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
2 | Sağlıklı balığın tanımı, anatomisi, özellikleri, hakkında bilgi. | Balık anatomisi ders kitapları, ders notları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Tartışma |
3 | Hasta balığın tanımı, balıklarda patojenik hastalık etkenleri ve belirtileri | Balık hastalıkları ders kitapları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Tartışma |
4 | Balık hastalıkları teşhisinde uygulanan mikrobiyolojik analizler. | Balık hastalıkları ders kitapları, mikrobiyoloji laboratuvar kitabı | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Anlatım, Grup Çalışması, Soru-Cevap |
5 | Balıklarda hastalığa neden olan bakteri türleri, biyolojileri ve teşhis yöntemleri. | Balık hastalıkları ders kitapları, mikrobiyoloji laboratuvar kitabı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Tartışma, Grup Çalışması, Soru-Cevap |
6 | Balıklarda otopsi tekniği, hastalığa neden olan ekto ve endo parazitler ve yetiştiricilikte karşılaşılan paraziter hastalıklar. | Balık hastalıkları ders kitapları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap, Grup Çalışması |
7 | Balıklarda protozoon parazitler ile bazı endoparazitlerin teşhis yöntemleri. | Balık hastalıkları ders kitapları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri, Tartışma, Grup Çalışması, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ders notları, balık anatomisi ders kitabı ve mikrobiyoloji laboratuvar kitabı. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Balıklarda hematolojinin önemi ve hastalık teşhisinde hematolojik analizler. | Balık hastalıkları ders kitapları, hematolojik teknikler laboratuvar notları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması |
10 | Balıklardan kan alma teknikleri ve hastalık belirteci olabilecek bazı hematolojik parametrelerin incelenmesi. | Balık hastalıkları ders kitapları, hematolojik teknikler laboratuvar notları | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Balıklarda patojenlerin oluşturduğu doku hasarları ve sağlıklı dokular ile karşılaştırılması | Balık hastalıkları ders kitabı, balık histolojisi. | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Dokuların histopatolojik yönden incelenmesi ve histolojik teknikler. | Balık hastalıkları ders kitabı, balık histolojisi. | Öğretim Yöntemleri: Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması, Soru-Cevap, Anlatım |
13 | Balık hastalıklarından korunma amaçlı profilaktik uygulamalar. | Balık hastalıkları ders kitapları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması |
14 | Balıklarda hastalık direncini artırma ve uygulanan teknikler. | Balık hastalıkları kitapları, Konuyla ilgili yapılmış araştırmalar ve güncel dergiler. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri, Grup Çalışması |
15 | Genel ders tekrarı | Balık hastalıkları ders kitapları, teşhis kitapları ve laboratuvar kitapları | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Ev ödevlerinin değerlendirilmesi | Balık hastalıkları ders kitapları, konuyla ilgili yapılmış araştırma ve güncel dergiler | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Balık hastalıkları ders notları, balık anatomisi ders kitabı ve laboratuvar analiz kitabı. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |