Genel Bilgi
Kod | SUF318 |
Ad | Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amaci ögrencilere alternatif türler ile ilgili genel bir bilgi vermek, türler bazinda yetistiricilik farkliliklarini anlatmak, yeni türlerin geleneksel türlere göre yetistiricilik modellerinin farkliliklarini ortaya koymaktir.
Dersin İçeriği
Alternatif balik yetistiriciligine giris; Barramundi yetistiriciligi; Mercan yetistiriciligi; Dil baligi yetistiriciligi; Japon levregi yetistiriciligi; Atlantik cod yetistiriciligi; Lahoz yetistiriciligi; Sunshine yetistiriciligi; Halibut yetistiriciligi; Cobio yetistiriciligi.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Su Ürünleri yetiştiriciliğinin prensipleri Su Ürünleri Yetiştiriciliği: İlkeler ve Uygulamalar (https://www.amazon.com/Aquaculture-Principles-Practices-T-Pillay/dp/1405105321)
Notlar
1- CARP AND CATFISH BIOLOGY, BEHAVIOR AND CONSERVATION STRATEGIES 2-Biology and Culture of Asian Seabass Lates calcarifer
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alternatif türlerin yetiştiricilik teknikleri uygular |
ÖÇ02 | Alternatif türlerin üretim modelleri ve karşılaşılan problemlere çözüm üretir |
ÖÇ03 | Uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapabilme ve alternatif türlerin yetiştiricilik kriterlerini belirler |
ÖÇ04 | Farklı türlerin besleneme alışkanlıklarını karşılaştırabilir. |
ÖÇ05 | Alternatif türlerin üretim modellerini planlar. |
ÖÇ06 | Dünyadaki kültüre alınan türlerin üretimlerini bilir. |
ÖÇ07 | Yeni türlerin üretim modellerini planlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. | 3 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. | 4 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir. | |
PÖÇ21 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | |
PÖÇ22 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Alternatif balik yetistiriciligine giris I. Dünyadaki genel durum | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Alternatif türlerin yetisticiligine giris II. Avrupada genel durum | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
3 | Alternatif Sparid türleri I. | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Alternatif Sparid türleri II. | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
5 | Mercan yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Barramundi yetistiriciligi | Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
7 | Ön degerlendirme | Ders Notları ve Sunumlar | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
8 | Ara Sınav | Ev ödevi ve grup çalışması | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
9 | Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Dil baligi yetistiriciligi | Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Halibut yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
11 | Japon levregi yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
12 | Atlantik cod yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Lahoz yetistiriciligi | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Sunshine yetistiriciligi ve Cobio yetistiriciligi | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel Değerlendirme | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 74 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,96 | ||
AKTS | 3 AKTS |