SUF318 Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF318
Ad Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amaci ögrencilere alternatif türler ile ilgili genel bir bilgi vermek, türler bazinda yetistiricilik farkliliklarini anlatmak, yeni türlerin geleneksel türlere göre yetistiricilik modellerinin farkliliklarini ortaya koymaktir.

Dersin İçeriği

Alternatif balik yetistiriciligine giris; Barramundi yetistiriciligi; Mercan yetistiriciligi; Dil baligi yetistiriciligi; Japon levregi yetistiriciligi; Atlantik cod yetistiriciligi; Lahoz yetistiriciligi; Sunshine yetistiriciligi; Halibut yetistiriciligi; Cobio yetistiriciligi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Su Ürünleri yetiştiriciliğinin prensipleri Su Ürünleri Yetiştiriciliği: İlkeler ve Uygulamalar (https://www.amazon.com/Aquaculture-Principles-Practices-T-Pillay/dp/1405105321)

Notlar

1- CARP AND CATFISH BIOLOGY, BEHAVIOR AND CONSERVATION STRATEGIES 2-Biology and Culture of Asian Seabass Lates calcarifer


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Alternatif türlerin yetiştiricilik teknikleri uygular
ÖÇ02 Alternatif türlerin üretim modelleri ve karşılaşılan problemlere çözüm üretir
ÖÇ03 Uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapabilme ve alternatif türlerin yetiştiricilik kriterlerini belirler
ÖÇ04 Farklı türlerin besleneme alışkanlıklarını karşılaştırabilir.
ÖÇ05 Alternatif türlerin üretim modellerini planlar.
ÖÇ06 Dünyadaki kültüre alınan türlerin üretimlerini bilir.
ÖÇ07 Yeni türlerin üretim modellerini planlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Alternatif balik yetistiriciligine giris I. Dünyadaki genel durum Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Alternatif türlerin yetisticiligine giris II. Avrupada genel durum Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 Alternatif Sparid türleri I. Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Alternatif Sparid türleri II. Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 Mercan yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Barramundi yetistiriciligi Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
7 Ön degerlendirme Ders Notları ve Sunumlar Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
8 Ara Sınav Ev ödevi ve grup çalışması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav
9 Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Dil baligi yetistiriciligi Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Halibut yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 Japon levregi yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Atlantik cod yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Lahoz yetistiriciligi Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sunshine yetistiriciligi ve Cobio yetistiriciligi Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Değerlendirme Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 74
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,96
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:51