SUF410 Balıkçılık Yönetimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF410
Ad Balıkçılık Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HACER YELDAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Doç. Dr. HACER YELDAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amaci balikçilik yönetiminin paydaslari, gerek duyulan veri kaynaklari ve bu verilerin kullanildigi modelleri ögrenmek; balikçiligi sosyal, kültürel, ekonomik ve biyolojik açidan irdeleyek yönetimde dogru karar verebilmektir.

Dersin İçeriği

Balikçilik Yönetiminin Amaci ve Hedefleri, Balikçiligin Genel Seyri ve Incelenmesi, Balikçilik ve Modeller, Balikçilik Verileri, Avcilik Filosu, Asiri Avcilik, Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balikçilik, Balik Stoklarinin Yönetimi, Avciligi Düzenleme

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Balıkçılık Yönetimi Prof.Dr. Mustafa Sarı

Notlar

Sarı, M., 2000. Balıkçılık Yönetimi


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bir stoka uygulanan balıkçılığın mevcut durumunu tanımlar
ÖÇ02 Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin holistik mi, analitik mi olacağını belirler.
ÖÇ03 Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin gerek duyduğu verileri listeler.
ÖÇ04 Balıkçılık yönetiminin paydaşlarını açıklar.
ÖÇ05 Balıkçılık yönetiminde izlemesi gereken stratejiyi belirler.
ÖÇ06 Balıkçılık yönetimi tekniklerinden uygun olanını ayırd eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen Bilimleri ve temel mühendislik dallarında temel kavram ve ilkeleri açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, tasarım, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik temel bilgileri açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili strateji, yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme yöntemlerini açıklar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri ile ilgili üretim ve/veya işleme süreçlerini açıklar. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri le ilgili edindiği bilgilerin doğruluğunu, güvenirliğini ve güncelliğini değerlendirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak olay ve olguları bilimsel yöntemle inceler. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ürünleri ile ilgili sorunları bilimsel yöntemler kullanarak araştırır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde danışmanlık, denetim ve bilirkişilik gibi görevlerin gerektirdiği beceri ve yetkinliğe sahiptir. 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili işletmelerde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili disiplinler arası çalışmalar yapar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili sürekli yenilenen bilgi ve becerileri öğrenmek için yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bilgilere ulaşma ve onları kullanma yetkinliğine sahiptir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgileri toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplum ve dünya gündemindeki olayları izler. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Yaşadığı sosyal çevrenin sorunlarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak projeler üretir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri çeşitli platformlarda toplumun bilinçlenmesi amacıyla paylaşır.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili alanıyla ilgili kaynakları takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde kullanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Su ürünleri ile ilgili bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, su ürünleri yetiştiriciliği, avlama ve işleme teknolojisi alanlarında çalışmaları yürütür.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çevresel, teknik, teknolojik ve ekonomik yönleri dikkate alarak su ürünleri ile ilgili projeler hazırlayarak yönetir.
PÖÇ21 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
PÖÇ22 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanıyla ilgili mevzuatı bilerek ona uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Balikçilik Yönetiminin Amaci ve Hedefleri Balıkçılık Yönetimi 1-10. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Balikçiligin Genel Seyri ve Incelenmesi Balıkçılık Yönetimi 10-19. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Balikçilik ve Modeller Balıkçılık Yönetimi 19-26. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
4 Mesleki Balikçilik Verileri Balıkçılık Yönetimi 27-44. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Arastirma Avciligi Verileri Balıkçılık Yönetimi 45-52. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
6 Avcilik Filosu Balıkçılık Yönetimi 53-65. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Asiri Avcilik Balıkçılık Yönetimi 66-74. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sinavi Sınav için Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balikçilik Balıkçılık Yönetimi 75-84. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Balikçilik Yönetimi ve Modeller Balıkçılık Yönetimi 85-92. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Beverton ve Holtun Stoka Katilanlar Basina Düsen Ürün Model Balıkçılık Yönetimi 93-103. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Balik Stoklarinin Yönetimi Balıkçılık Yönetimi 104-112. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Balikçilik Yönetiminde Teorinin Uygulanmasi Balıkçılık Yönetimi 113-130. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Avciligi Düzenleme Stratejileri Balıkçılık Yönetimi 131-136. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Avcılığı Düzenleme Teknikleri Balıkçılık Yönetimi 136-148. sayfalar okunacak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Final Sınavı Final Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavı Final Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 09:52