Genel Bilgi
Kod | SAFS004 |
Ad | Frying Oils Techology and Food Safety for Frying Oils |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
The aim of this course is to comprehend the basic knowledge of frying oil production processes and to gain the ability to solve possible problems in order to maintain oil quality during frying. In line with this general objective, the following learning outcomes are expected to be gained:.
Dersin İçeriği
This course consists of information about the production technology of frying oils, the frying process, and the importance of the changes that occur in oils and fried oil in terms of food safety.
Dersin Ön Koşulu
YOK
Kaynaklar
Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages
Notlar
Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kızartma yağı üretim süreçlerini ayırt eder |
ÖÇ02 | Kızartma yağı üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar |
ÖÇ03 | Gıda güvenliğine ilişkin gelişmeleri takip eder |
ÖÇ04 | Kızartma yağlarının doğaya yaptığı olumsuz etkileri eleştirir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. | |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir. | 3 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir. | |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar. | |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir. | 4 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kızartma yağı üretimi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Kızartma yağlarında istenilen nitelikler | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Kızartma amacıyla kullanılan katı ve sıvı yağların kontrol kriterleri | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Kızartma çeşitleri I | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Kızartma çeşitleri-II | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Kızartma meknanizması | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Kızartma ekipmanları | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Kızartma işleminin etkileri | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Kızartılmış yağda oluşan değişiklikler | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Kızartılan üründe oluşan değişiklikler | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Kızartma sırasında oluşan ürünlerin sağlığa etkisi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Kızartma yağlarının depolanması ve transferi ve atık yağ yönetimi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Kızartma yağları ve gıda güvenliği açısından değerlendirilmesi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Kızartma yağlarının stabilitesi ve zenginleştirilmesi | Kaynak taraması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl sonu sınavları | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl sonu sınavları | Sınav | Ölçme Yöntemleri: Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |