SAFS001 Sourcing and Production of Sustainable Oils and Fats

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAFS001
Ad Sourcing and Production of Sustainable Oils and Fats
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, yağ hammaddeleri, ham yağ, rafinasyon ve yağ modifikasyon süreçlerine ilişkin temel bilgileri kavrayarak, yağ kaynaklarının ve kalitesinin korunması için olası problemlere çözüm becerisi kazanmaktır.

Dersin İçeriği

Bu ders, yağ hammaddeleri, ham yağ üretimi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, bitkisel yağ sektörü alanındaki gelişmeler ile ilgili bilgilerden oluşmaktadır

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages.

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ham yağların üretim süreçlerini ayırt eder
ÖÇ02 Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçlerini açıklar
ÖÇ03 Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerini kavrar
ÖÇ04 Yağ teknolojisi alanında olası problemlere çözüm önerileri hakkında fikir geliştirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir Tarım Bilimi (Agroekoloji) ve Gıda Güvenliğinin temel prensipleri hakkında kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur. 3
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası platformda geçerli sertifikalı tarım sistemlerini ve kimyasal kalıntısız üretimi öğrenir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında var olan yasa ve yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olur ve yeni yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Su ve mineral döngüsünün ekosistem dinamikleri içerisinde yürütülmesinde uygun ekim nöbeti sistemlerini planlar ve yürütür.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sağlıklı bitkisel üretim materyalleri (tohum, fide, fidan) ve insan beslenmesinde faydalı hayvansal ürünler geliştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak ve su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir kullanımına yönelik çevreye duyarlı stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sürdürülebilir toprak yönetimi için ekolojik eksenli toprak ve bitkinin sağlıklı beslenmesi konusunda gübreleme programları geliştirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kültür Bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan hastalık etmenleri, zararlı yabancı otlar, böcekler, nematodlar ve akarların sürdürülebilir mücadele yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sürdürülebilir tarım sistemlerinde bitkisel ve hayvansal üretimin bütünsel yaklaşımla yürütülmesini sağlar.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Zamanında ve doğru mekanizasyon programları oluşturmayı öğrenir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tarımsal üretimde ekonomik sürdürülebilirlik bağlamında ürün eldesini ve tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşımını sağlayacak yaklaşımlar geliştirir.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda güvenliği ve gıda güvencesini teminat altına alacak sistemler geliştirebilir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Üretilen ürünün, üreticiye, maksimum fayda sağlamasına yönelik tarımsal işlemleri ve ekonomik analizlerini bilir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği konularında bağımsız veya ekip çalışması şeklinde Ar-Ge projeleri geliştirebilir ve uygulayabilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yağ hammadeleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Dünyada ve Türkiyede ham yağ üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Zeytinyağı üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Ham yağ rafinasyonu Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Ham yağlarda Zamk alma Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Ham yağlarda asitlik giderme işlemi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Ham yağlarda winterizasyon, ağartma ve koku alma işlemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Yağ modifikasyon teknikleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Hidrojenasyon Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Interesterifikasyon Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Fraksiyonel ayırma Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Yağ kritsaliszasyonu, Margarin üretimi ve yapılandırılmış yağ teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Yağ işleme teknolojisinde yeni gelişmeler Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Türkiyede yağ endüstrisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 11.02.2025 06:21