Genel Bilgi
Kod | BAT257 |
Ad | Meyve Yetiştiriciliği I |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Genel Meyvecilik ve meyve yetiştirme tekniği konusunda temel olacak bilgiler vermektir
Dersin İçeriği
Türkiyenin meyve yetiştirme potansiyeli, meyveciliğin temel fizyolojik ve biyolojik esasları, bahçe kurmada dikkat edilmesi gereken konuların yanı sıra subtropik meyvelerin tanıtılması ve bazı subtropik meyve türlerinin yetiştiriciliği
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Meyve Yetiştiriciliğinin Temel İlkeleri kitabı Arif Soylu Hasad Yayınları
Notlar
Ders koordinatörü tarafından hazırlanan notlar ve yaptırılacak uygulamalar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Türkiyenin meyve yetiştirme potansiyelini bilir. |
ÖÇ02 | Meyveciliğin temel fizyolojik ve biyolojik esaslarını bilir |
ÖÇ03 | Bahçe kurmada dikkat edilmesi gereken koşulları bilir |
ÖÇ04 | Meyvelerin sınıflandırılmasını kavrar. |
ÖÇ05 | Subtropik meyveleri tanır . |
ÖÇ06 | Muzun yetiştiriciliğini kavrar. |
ÖÇ07 | Zeytinin yetiştiriciliğini öğrenir. |
ÖÇ08 | Meyve yetiştiriciliğine etki eden faktörleri anlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur | |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular | 4 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur | 2 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır | 2 |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. | 1 |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir | 2 |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Temel iletişim becerilerini kazanır |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Türkiyede meyveciliğin durumu, meyve türlerinin gruplandırılması | Ders kitabından veya ders notundan ilgili konuyu okumak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Meyve ağaçlarında çiçek tomurcuğu oluşumu, meyve ağaçlarında çiçek yapısı cinsiyet dağılışı | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Meyvecilikte ekolojik faktörler | Ders notu, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Meyve bahçesi tesisi, meyve yetiştiriciliğinde kültürel işlemler | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
5 | Subtropik meyvelerin tanımı ve subtropik meyvelerin tanıtılması, yeni dünya yetiştiriciliği | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Yenidünya Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, yenidünya yetiştiriciliğinde bahçe tesisi, ekolojik faktörler, kültürel işlemler. | Der notu, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
7 | Yenidünyanın hasat kriterleri, hasadı ve muhafazası. Kivinin Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, kivi yetiştiriciliğinde bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kivide kültürel işlemler, hasat ve muhafaza koşulları. Avakado Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, avakadonun döllenme biyolojisi, avakado yetiştiriciliğinde bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Avakado yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat, muhafaza. Muzun Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, döllenme biyolojisi, bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Muz yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat, muhafaza. Narın Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, döllenme biyolojisi, bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
12 | Nar yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat, muhafaza. Zeytinin Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, döllenme biyolojisi, bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Zeytin yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat, muhafaza. Turunçgillerin Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, turunçgillerin döllenme biyolojisi, bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders kitabındaki ilgili konular | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Turunçgillerin yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat, muhafaza. İncirin Türkiye de üretim miktarı, anavatanı, sistematiği, insan beslenmesindeki önemi, botanik özellikleri, döllenme biyolojisi, bahçe tesisi, ekolojik faktörler. | Ders notu, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | incir yetiştiriciliğinde kültürel işlemler, hasat ve muhafaza. Genel tekrar | Ders notu, sunum hazırlama | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |