BAT236 Tohum, Fide, Fidan Üretim Teknikleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAT236
Ad Tohum, Fide, Fidan Üretim Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. AYGÜL DAYAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Tarım kurallarına göre fide ve fidan yetiştirebilmeyi öğrenme.

Dersin İçeriği

Tohum, fide ve fidan yetiştirmenin amacı ve önemi, tohum, fide, fidan yetiştirme ortamları, ve özellikleri ve yetiştiricilik

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders Koordinatörü tarafından hazırlanan notlar

Notlar

online ders notu httpsacikdersankaraedutrcourseviewphp


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fide ve fidan kavramlarını öğrenir.
ÖÇ02 Üretim planlaması yapabilir.
ÖÇ03 Fide yetiştiriciliğinin önemini anlar.
ÖÇ04 Sebzecilikte aşılı fide kullanmanın önemi ve yararlarını kavrayabilir.
ÖÇ05 Fidan üretim tekniklerini öğrenebilme ve bu teknikleri uygulayabilir.
ÖÇ06 Fidan üretiminde kullanılan anaçların özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ07 Fidanların sınıflandırma, sertifikasyon ve muhafaza işlemlerini kavrar.
ÖÇ08 Fide yetiştirmede kullanılan ortamlar ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ09 Fide ve fidan yetiştirebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ziraat teknikerliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bahçe Bitkileri temel alanı ve ayrıca meyve, sebze, bağ ve süs bitkileri yetiştirilmesi ve ıslahı konularında yeterli kuramsal bilgiye sahip olur
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Üretim aşamasında ekolojik koşulları da dikkate alarak en uygun yetiştirme tekniğini uygular 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe tarımında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Meyve, sebze, bağ ve süs bitkilerini tanımlar ve yetiştirir
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanında genetik kaynakların ve çevrenin korunması ile sürdürelebilir kullanımı için yöntemler uygular 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkilerinin sulanması, gübrelenmesi, hastalık ve zararlılarının tanımlanması ve derim sonrası muhafazada oluşan değişimleri değerlendirir ve analiz eder 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe Bitkileri alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, proje yazma ve uygulayabilme becerisi kazanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel yetenekleri artırıcı farklı rolleri teşhis etmek ve üstlenmek yolu ile çalışma ekibinin bir üyesi olarak ve farklı ortamlarda başarılı bir şekilde takım çalışması yetkinliğine sahip olur
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Amaca uygun bilgiye ulaşabilme, analitik düşünme ve planlayabilme, sorgulayıcı, araştırıcı ve yaratıcı vizyona sahip olur ve edinilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sunabilme; bunun dışında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bahçe, sera ve bağ tesisi kurabilir ve işletebilir
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel iletişim becerilerini kazanır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 FİDE YETİŞTİRME TEKNİĞİ 1.1. Fide Üretiminin Önemi 1.2. Fide Yetiştirme Ortamları ve Özellikleri 1.2.1. Organik ortamlar 1.2.2. İnorganik ortamlar 1.2.3. Sentetik ortamlar 1.2.4. Yetiştirme ortamı hazırlığı 1.2.5. Ortam karışımları 1.2.6. Ortamları sterilizasyonu Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 1.3. Topraklı Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.3.1. Yastıklar 1.3.2. Masura ve tavalar 1.3.3. Saksı sistemleri 1.3.4. Çok gözlü tepsiler Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 1.4. Topraksız Tarıma Yönelik Fide Yetiştirme Teknikleri 1.4.1. Fide üretim işletmelerinin tesisi 1.4.2. Aşılı fide uygulamaları 1.4.3. Doku kültürüyle fide üretimi 1.4.4. BGD uygulamaları 1.4.5. Şaşırtma ve dikim Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Anlatım
4 1.5. Ülkemizde Sebze Fidesi Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Yolları Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 2. FİDAN ÜRETİM TEKNİĞİ 2.1. Fidan Üretiminde Kaynak Bitki (Klon) Seleksiyonunun Önemi 2.2. Ülkemizde Fidan Üretim Organizasyonu 2.3. Fidan Üretiminde Sertifikasyon Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Örnek Olay, Anlatım, Tartışma
6 2.4. Fidan Üretiminde Doku Kültüründen Yararlanılması 2.5. Fidan Üretim İşletmelerinin Tesisi 2.6. Fidan Üretim Yapıları, Ortamları ve Kapları Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Anlatım
7 3. ASMA FİDANI ÜRETİMİ 3.1. Anaç Kullanımı 3.2. Aşılı Asma Fidanı Üretimi 3.2.1. Açık köklü fidan üretimi 3.2.2. Kaplı fidan üretimi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 3.3. Aşısız Asma Fidanı Üretimi 3.3.1. Amerikan asma fidanı üretimi 3.3.2. Yerli asma fidanı üretimi 3.4. Ülkemizde Asma Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Anlatım, Grup Çalışması
10 4.MEYVE FİDANI ÜRETİMİ 4.1. Anaç Kullanımı ve Aşı Uyuşmazlığı 4.1.1. Çöğür (tohum) anaçları 4.1.2. Klon anaçları Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 4.2. Aşılı Meyve Fidanı Üretimi 4.2.1. Çöğür anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi 4.2.2. Klon anaçları üzerine aşılı meyve fidanı üretimi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Grup Çalışması
12 4.3. Aşısız Meyve Fidanı Üretimi 4.3.1. Çeliklerin doğrudan köklendirilmesi 4.3.2. Daldırma 4.3.3. Dip sürgünü vb yöntemler Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
13 4.4. Kaplı Meyve Fidanı Üretimi 4.4.1. Aşısız kaplı fidan üretimi 4.4.2. Aşılı kaplı fidan üretimi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
14 4.5. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri 1 Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Tartışma
15 4.5. Ülkemizde Meyve Fidanı Üretiminin Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri 2 Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 11:29