Genel Bilgi
Kod | IG113 |
Ad | Introduction to Food Engineering |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Arş.Gör.Dr. Bilal AĞIRMAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda bilimi ve teknolojisinin temellerini tanıtmak.
Dersin İçeriği
Giriş. Temel kimya. Gıdaların Bileşenleri. Gıdalarda Ortak Birim İşlemleriProcessing. Quality Factors in Foods. Microorganisms and Fermentation. Student presentations.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Introduction to Food Engineering, Academic PressGlasgow, 659p. Weaver, C. M., & Daniel, J. R. (2003). The food chemistry laboratory: a manual for experimental foods, dietetics, and food scientists. CRC press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Öğrenciler gıda mühendisliği, gıda bilimi ve teknolojisi hakkında temel anlayışı açıklar |
ÖÇ02 | Öğrenciler temel kimyayı hatırlar |
ÖÇ03 | Öğrenciler karbonhidratlar, lipitler, proteinler, vitaminler, mineral elementler ve su gibi besin öğelerini listeler |
ÖÇ04 | Öğrenciler gıda bilimi ve teknolojisi konusunda güncel konulara özgün çözümler üretir |
ÖÇ05 | Öğrenciler yaşam boyu öğrenme konusunda genel bir anlayışa sahip olur |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | 4 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | 4 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Ders amacı, Ders yöntemleri, Notlandırma, Ders kuralları, Derse katılım ve devam. Üniversite, Fakülte ve bölümün tanıtımı. | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Derse giriş: Gıda mühendisliği, gıda bilimi ve gıda teknolojisi tanımları. Ölçüm. | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Temel kimya | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Temel kimya ve karışımlar | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Gıdaların Bileşenleri: Karbonhidratlar | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Gıdaların Bileşenleri: Proteinler | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Gıdaların Bileşenleri: Lipitler, su, diğer bileşenle | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıda İşlemede Ortak Birim İşlemleri 1 | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Gıda İşlemede Ortak Birim İşlemleri | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Gıda İşlemede Ortak Birim İşlemleri 3 | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Öğrenci sunumları I | Öğrenci sunumları I | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
13 | Öğrenci sunumları II | Öğrenci sunumları II | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
14 | Öğrenci sunumları III | Öğrenci sunumları III | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
15 | Öğrenci sunumları IV | Öğrenci sunumları IV | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |