ZFS214 Moleküler Biyoloji

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZFS214
Ad Moleküler Biyoloji
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HATİCE GÜVENMEZ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. BURHAN ARIKAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Moleküler biyoloji kapsamına giren temel bilgileri ve yaklaşımları öğretmek

Dersin İçeriği

Makromoleküller, DNA replikasyonu, transkripsiyon, translasyon, restriksiyon endonükleazlar, DNA tamir mekanizmaları, mutasyonlar

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Temel Moleküler Biyoloji

Notlar

Literatür


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Hücre moleküler bileşenlerini kavrar
ÖÇ02 DNA'nın replikasyonu, gen ifadesini ve mutasyonlarını kavrar
ÖÇ03 DNA hasar tamir mekanizmalarını öğrenir
ÖÇ04 Rekombinant DNA tekniklerini kavrar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. 2
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hücre ve moleküler biyoloji, monomer ve polimerler, bağlar Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
2 Nükleik asitler ve özellikleri Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma
3 Genom organizasyonu Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay
4 Bakteriyel DNA replikasyonu Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Replikasyon ve replikasyonda kullanılan mekanizma ve enzimler Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
6 Mutasyonlar Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 DNA onarım ve korunma mekanizmaları Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Vize Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
9 Trnaskripsiyon Kaynak Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 gen klonlama Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 gen kütüphaneleri Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Protein Sentezi Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Gen terapileri Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Protein sentezinin düzenlenmesi Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Kanser genetiği Kaynak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Benzetim
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:49