Genel Bilgi
Kod | IG315 |
Ad | Industrial Microbiology |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | İngilizce |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Uygulamalı Ders |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. HÜSEYİN ERTEN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilere endüstriyel mikrobiyolojinin prensipleri, endüstriyel mikrobiyolojide önemli olan mikroorganizmalar ve mikroorganizmaların endüstride kullanımları hakkında bilgi vermek.
Dersin İçeriği
Giriş, maya fizyolojisi ve biyoteknolojisi, endüstriyel fermantasyonlarda laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve diğer bakterilerin fizyolojisi ve biyoteknolojisi, starter kültürler.
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Aran, N., (Ed.), 2010, Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. Maurer, PCR methods in foods. Springer Science Business Media. Tamang, J. P., & Kailasapathy, K. (Eds.). (2010). Fermented foods and beverages of the world. CRC press.
Notlar
ders notları ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Endüstriyel mikrobiyoloji, biyoteknoloji, biyodönüşüm ve fermantasyon sistemlerini hatırlar |
ÖÇ02 | Gıda endüstrisinde kullanılan mikroorganizmalar (Maya, bakteri ve küf) ve mikroorganizmaların ürettiği birincil ve ikincil ürünleri listeler |
ÖÇ03 | Hedeflenen fermantasyon ürünü için gerekli mikroorganizma veya starter kültürİ kullanabilir |
ÖÇ04 | konu ile ilgili deneysel analizleri uygular |
ÖÇ05 | Ekip ve Takım çalışmasına uyum sağlar |
ÖÇ06 | Mesleki etiğe saygı duyma ve yaşam boyu öğrenmenin genel anlayışını edinir |
ÖÇ07 | Deneylerden çıkan sonuçları değerlendirir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giriş, Biyoteknolojinin tanımı, endüstriyel mikrobiyoloji, fermantasyon ve biyodönüşüm | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Endüstride kullanılan mikroorganizmaların (mayalar, bakteriler ve küfler) genel görünümü | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
3 | Fermantasyon sistemleri | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
4 | Maya fizyolojisi ve biyoteknolojisi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
5 | Mayaların gıda ve içecek endüstrisindeki ticari önemi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Maya genetiği | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar |
7 | laktik asit bakterilerinin fizyolojisi ve biyoteknolojisi | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Gıda ve içecek endüstrisinde faydalı bakterilerin önemi, | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
10 | Asetik asit bakterilerinin fizyolojisi ve endüstrideki rolleri, bakteriyofajlar ve kontrol önlemleri, | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
11 | Zymomonas spp., Bacillus spp., Propionobacterium spp., | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
12 | Küfler ve endüstrideki faydalı rolleri, | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Starter kültürler | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
14 | Öğrenci sunumları | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
15 | Öğrenci ödevleri | Önerilen ders kitaplarındaki okuma sınıf materyalleri ve ilgili bölümler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |