G332 Enstrümantal Analiz

3 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G332
Ad Enstrümantal Analiz
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. SERKAN SELLİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıdalarda kullanılan hassas enstrümental cihazların temel prensipleri öğrencilere aktarmak ve gıda analizlerinde problemin tanımlanması ve bu problemin hassas bir şekilde ilgili enstrümental analiz teknikleri ile çözümünü uygulamalı olarak öğrencilere açıklamaktır.

Dersin İçeriği

Enstrümental Analizlerin Temel Prensipleri, Problemin Tanımlanması, Örnek Hazırlama Teknikleri, Metot validasyonu, Renk Analizleri, Spektroskopinin Teorisi, ultraviyole ve görünür bölge spekstroskopisi, UV,VIS spektrofotometreleri, analitik uygulamaları, floresans ve floresans spektroskopisi yöntemleri, refraktometrik, interferometrik ve polarimetrik yöntemler ve ölçümler, atomik absorbsiyon ve alev emisyon spektroskopisi, kromatografi; ilkeleri ve analitik uygulamaları, kağıt kromatografisi, sıvı ve gaz kromatografisi, Gc,Ms,Olfaktometri, HPLC ve GCnin gıda analizleri uygulamaları.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Yaşar Hışıl, Enstrümental Gıda Analizleri.

Notlar

Ders notları ve sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci enstrumental analizin temel teorisini ve prensiplerini kavrar.
ÖÇ02 Gıdalarda bileşen analizlerini hangi enstrümental analiz tekniği ile hassas bir şekilde yapılacağına karar verir.
ÖÇ03 Spektrometrik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır.
ÖÇ04 Kromatografik metotlar için cihazları tanır ve uygulamalı olarak cihazı kullanır.
ÖÇ05 Gaz kromatografisi, Kütle spektrometresi, Olfaktometri ve HPLCye örnek hazırlanması ve analiz tekniklerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enstrümental Analiz Metotlarına Giriş, ve Enstrümental Analiz Tekniklerinin Temel Prensipleri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
2 Enstrumental Analizde Problemin Tanımlanması; Gürültü Kaynakları ve Sinyal-Gürültü İyileştirilmesi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
3 Fizikokimyasal Analizlerde Analitik Yöntem Seçimi ve Cihaz ve Ekipmanları, Metot Validasyonu Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
4 Spektrokimyasal metodlara giriş, optik spektrometri için cihazlar Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
5 Refraktometri, interferometri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
6 Türbidimetri, polarimetri, sakkarimetri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
7 UV-VIS absorpsiyon spektroskopisi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Atomik absorpsiyon spektrometri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Kromatografik yöntemlere giriş Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Adsorpsiyon ve kağıt ve iyon değiştirme kromatografileri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
12 Gaz kromatografisi ve Ekstraksiyon teknikleri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
13 Kütle spektrometresi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
14 Olfaktometri Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Proje Temelli Öğrenme
15 Yüksek basınçlı sıvı kromatografisi Ders notundaki ilgili konular Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notundaki ilgili konular Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 09.05.2024 05:50