IG419 Oil Processing Technology

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IG419
Ad Oil Processing Technology
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TÜRKAN KEÇELİ MUTLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı, yağ hammaddeleri, ham yağ, rafinasyon ve yağ modifikasyon süreçleri boyunca kalite kontrolün gerekliliğine ilişkin temel bilgileri kavrayarak, yağ işleme teknolojisindeki yeni gelişmeleri takip etme ve yağ kalitesinin korunması için olası problemlere çözüm becerisi kazanmaktır..

Dersin İçeriği

Bu ders, yağlar, yağ hammaddeleri, yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemleri, yağlı tohumlardan ham yağ üretimi, zeytinyağı üretim teknolojisi, yağ rafinasyonu, yağ modifikasyon teknikleri, margarin üretim teknolojisi, bitkisel yağ sektörü, yağ teknolojisi alanındaki gelişmeler ile yağ kalitesi analiz yöntemleri ile ilgili bilgilerden oluşmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Hamm, W., Hamilton, R.J., Calliauw, G. 2013. Edible Oil Processing. 2nd Edition. Wiley-Blackwell. 352 pages.

Notlar

Öğretim üyesi tarafından hazırlanan ders materyali


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tohum ve meyve kökenli ham yağların üretim süreçlerinini ayırt eder
ÖÇ02 Yağ rafinasyonu ve katı yağ üretim süreçlerini açıklar
ÖÇ03 Üretim süreçlerinde kalite sağlama ve kalite kontrol prensiplerinin kavrar
ÖÇ04 Yağ kalitesine ilişkin analiz sonuç raporunu kendi ifadeleri ile yorumlar
ÖÇ05 Yağ teknolojisi alanında olası problemlere çözüm önerileri hakkında fikir geliştirir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sıvı ve katı yağlar Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Yağ Hammadeleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Yağ Hammaddelerinin Taşınması, Depolanması ve Ön İşlemleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Yağların üretimi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Ham yağ Üretimi ve Zeytinyağı üretim teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Ham yağın rafinasyonu Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
7 Yağların modifikasyonu Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, Problem Çözme
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Oil modification techniques (Hydrogenization) Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
10 Oil modification techniques ( interesterification) Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Yağ modifikasyon teknikleri (yağ kristalizasyonu, margarin üretim teknolojisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Yağ ikame maddeleri Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme
13 Türkiye'de yağ endüstrisi Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
14 Yağ işleme teknoloisinde güncel yaklaşımlar I Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Altı Şapka
15 Yağ işleme teknoloisinde güncel yaklaşımlar II Kaynak taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Benzetim, Altı Şapka, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS

Güncelleme Zamanı: 12.02.2025 02:23