ZTP316 Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZTP316
Ad Fonksiyonel Hayvansal Gıda Üretimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. LADİNE ÇELİK
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. LADİNE ÇELİK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Fonksiyonel gıdaların tanımı, fonksiyonel biyoaktif bileşenler (diyet lifi, fenolik bileşikler, oligosakkaritler, şeker alkoller, peptidler ve proteinler, glikozitler, mineraller, yağ asitleri, prebiyotik ve probiyotikler, fitokimyasallar), bitkisel ve hayvansal kaynaklı fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda üretimine yönelik besleme uygulamaları, fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler konularında öğrencilerin yetiştirilmesi

Dersin İçeriği

Fonksiyonel gıda kavramı ve önemi, hayvansal gıdalardaki fonksiyonel biyoaktif bileşenler, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde fonksiyonel yumurta, et ve süt üretimine yönelik uygulamalar, yasal düzenlemeler ve güncel yaklaşımlar değerlendirilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunamaktadır.

Kaynaklar

Yayınlanmamış ders notları, konuyla ilgili makaleler

Notlar

Yayınlanmamış ders notları, konuyla ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Fonksiyonel hayvansal gıda üretimine yönelik yeni yaklaşımların irdeler
ÖÇ02 Hayvansal gıdalardaki fonksiyonel biyolojik aktif bileşenler ve özellikleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ03 Etlik piliç ve yumurta tavuklarının beslenmesinde fonksiyonel yumurta ve tavuk eti üretimine yönelik uygulamaları öğrenir
ÖÇ04 Fonksiyonel kırmızı et ve süt üretimine yönelik uygulamaların öğrenir.
ÖÇ05 Fonksiyonel gıda kavramı ve mevzuatına ilişkin bilgileri öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, Temel Bilim ve Temel Mühendislik Alanı ile Ziraat Mühendisliği Alanlarında yeterli kuramsal bilgilere sahip olur. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni temel alanındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni disiplinine özgü çiftlik hayvanlarını yetiştirir, çiftlik uygulamaları yapar, veri toplar, değerlendirir ve yorumlar. Çiftlik hayvanlarına özgü barınakları tasarlar, kurar, modern tasarım yöntemlerini uygular ve işletir. 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvan yetiştiriciliği ve ıslahında istenen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek çevresel, biyolojik, teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulur ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri geliştirebilir, bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanıyla ilgili konularda bireysel tasarım yapma ve uygulama becerisine sahip olur, sorunların çözümüne yönelik olarak disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilir. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının ıslahı, yeni ırklar geliştirme, seleksiyon yapma, genetik kaynakları koruma altına alma, geliştirilen çeşitlerin çoğaltma materyallerini (damızlık) üretme konularında deneyim kazanır, meslekte kullanılan standartlar hakkında bilgi edinir, bireysel çalışma becerisine sahiptir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni alanındaki yeni bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, rapor yazma, danışmanlık ve bilirkişilik yapabilme, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme ve uygulayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat alma ve verme becerisine sahip olur. 1
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çiftlik hayvanlarının yetiştirilmesi, beslenmesi, hayvansal biyotektonoloji vb. gibi disipline özgü konularda yaşam boyu öğrenme, bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahiptir. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği alanlarında etik ilkelere uygun davranır, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında farkındalık sahibidir. 1
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ile ilgili uygulamalarda proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi sahibidir. 1
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni ve Ziraat Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında farkındalık sahibidir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fonksiyonel gıdaların tanımı ve önemi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Hayvansal gıdalardaki (et, süt ve yumurta) fonksiyonel biyoaktif bileşenler-1 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Hayvansal gıdalardaki (et, süt ve yumurta) fonksiyonel biyoaktif bileşenler-2 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 fonksiyonel gıda üretimine yönelik besleme uygulamaları Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Fonksiyonel yumurta üretim modeli-1 (doymamış yağ asitleri) Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Fonksiyonel yumurta üretim modeli-2 (vitaminler-mineraller) Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Fonksiyonel tavuk eti üretim modeli-1 (doymamış yağ asitleri) Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Fonksiyonel tavuk eti üretim modeli-2 (vitaminler-mineraller) Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Fonksiyonel kırmızı et üretiminde rumen modifikasyonları-1 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Fonksiyonel kırmızı et üretiminde rumen modifikasyonları-2 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Fonksiyonel süt üretiminde rumen modifikasyonları-1 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Fonksiyonel süt üretiminde rumen modifikasyonları-2 Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Dünyada ve ülkemizde fonksiyonel gıda üretimi Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler, fonksiyonel hayvansal gıdaların geleceği Kaynak okuma, web tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak okuma, web tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Kaynak okuma, web tarama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2024 11:40