BBP337 Genel Bağcılık

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BBP337
Ad Genel Bağcılık
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERPİL TANGOLAR
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. SERPİL TANGOLAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bağcılığın tarihçesi ve coğrafik dağılımı, Bahçe Bitkileri tarımı içindeki yeri hakkında bilgi vermek, asmayı tanıtmak ve asma yetiştiriciliği ile ilgili temel konuları öğretmektir.

Dersin İçeriği

Bağcılığın Türkiye ve Dünyadaki tarihi, Asmanın coğrafik dağılımı, Türkiye bağ alanı ve üzüm üretiminin bölgelere göre dağılımı, Üzümün besin değeri ve insan sağlığı açısından değeri, Asmanın sistematikteki yeri, Asma türleri ve yayılış alanları, Amerika, Asya ve Avrupa türleri , Üzümlerin ticari sınıflandırılması, Asmanın Kök ve sürgün sistemi, Asma yetiştiriciliğini etkileyen İklim ve Toprak özellikleri

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Uzun, İ., 2004. Bağcılık. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. 156 s. Ağaoğlu, Y.S., 1999. Bilimsel ve Uygulamalı BAĞCILIK (Asma Biyolojisi) . Kavaklıdere Eğitim Yayınları, No: 1. 205 s. Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara. 253s Çelik, S., 1998. Bağcılık (Ampeloloji). Trakya Üniv. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Anadolu Matbaa Ambalaj San. ve Tic. Ltd. Şti. 426 s. Fidan, Y., 1985. Özel Bağcılık. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 930, Ders Kitabı No: 265, Ankara Üniv. Basımevi, Ankara, 401 s. Weaver, R. J. 1976. Grape Growing. John Wiley and Sons Interscience Publ. New York. 371 p.

Notlar

Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G., 1998. Genel Bağcılık. Sunfidan A.Ş. Mesleki Kitaplar Serisi: 1, Ankara. 253s


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Bağcılığın Türkiye ve Dünyadaki önemini açıklar.
ÖÇ02 Türkiye ve Dünya bağcılığında kullanılan çeşitleri tanır.
ÖÇ03 Asma türlerinin ve çeşitlerinin ticari kullanım şeklini açıklar.
ÖÇ04 Asmanın yıllık yaşam döngüsünü izler.
ÖÇ05 Asmanınyetiştirildiği iklim ve toprak koşullarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleğiyle ilgili ileri düzeyde konuları anlayabilmesine olanak sağlayacak bir altyapı oluşturmak üzere temel bilim ve temel mühendislik dersleriyle ilgili başlıca kuramları açıklayabilme ve uygulayabilme
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkisel ve hayvansal üretim tekniklerini, bu alanda kullanılan araç-gereçler ile yararlanılan teknolojileri tanımlayabilme, tanıtabilme ve değerlendirebilme; tarımın ulusal ekonomi ve dünya ekonomisindeki yerini, önemini ve gelişimini açıklayabilme 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe üretimden tüketime kadar yer alan tüm aşamaların karakteristik özelliklerini ve aralarındaki ilişkileri tanımlayabilme, kaynakların etkin kullanımı ve sürdürülebilirliği ile ilgili temel kavramları tanımlayabilme, bu amaçla yararlanılan temel ekonomik ilkeleri açıklayabilme ve uygulayabilme 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektörü ve kırsal alanlardaki faaliyetler üzerinde etkili olan başlıca ekonomik, sosyal, doğal, kültürel, kurumsal, örgütsel ve yasal faktörleri, ulusal ve uluslararası güçleri ve aralarındaki etkileşimi, evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerini, ilgili kavram, düşünce, kuram ve yöntemleri açıklayabilme
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunlara ekonomi biliminin temel ilkelerini uygulayabilme
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal üretim karar sürecinde kullanılacak ekonomik ve sosyal verileri çizelgeler, şekiller ve matematiksel semboller ile gösterebilme ve sözel olarak ifade edebilme
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir kaynak yönetimi, kırsal kalkınma, planlama ve teknoloji kullanımına yönelik bilgileri bitkisel ve hayvansal üretim ve pazarlama süreçlerine uygulayabilme 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım sektöründe karşılaşılan sorunların analizine ilişkin gerekli verileri belirleme, toplama, eleştirel gözle inceleme, kullanma, uygun çerçeve, model ve yöntem seçme, verileri analiz etme, analiz sonuçlarını değerlendirebilme 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve sosyal verilerin analizinde temel bilgi teknolojilerinden ve bu amaçla hazırlanmış yazılımlardan yararlanma ve sonuçları yorumlama
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili çalışmaları yasal mevzuata uygun ve bağımsız bir şekilde yürütebilme; bu alanlarda danışmanlık, denetim, bilirkişilik yapabilme; disiplinler arası çalışmalara, ekip çalışmalarına katılabilme
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili güncel bilgilere erişebilme, edindiği bilgileri sorgulayabilme ve amaca uygun değerlendirerek kamu yararına kullanabilme 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sözlü ve yazılı olarak uzman ve uzman olmayan kişilerle iletişim kurabilme, bu amaçla en uygun iletişim yöntemlerini seçebilme; üretici ve örgüt bazında paydaşlarla işbirliği geliştirebilme
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşlarıyla ilişki kurabilecek düzeyde genel ve mesleki yabancı dil bilgisinin kazanılması, bilişim ve iletişim teknolojilerinin kullanılabilmesi
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım sektöründe karşılaşılabilecek sorunları tanıyabilme, kapsamını belirleyebilme, bu konuda uygulanan çözüm, proje ve politikaların etkilerini değerlendirebilme; çözüm, proje ve politika alternatifleri üretebilme, ürettiği veya önerilen alternatiflerin olası etkilerini öngörebilme, alternatifler arasından belirlenen amaca en uygununu seçebilme; proje uygulayabilme, yönetebilme ve izleyebilme 1
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleğinin tarihsel gelişimi ve geçirdiği aşamaları, mesleğinin uygulanmasında uyulması zorunlu etik ilkeleri tanımlayabilme ve bu ilkeleri titizlikle uygulama bilincine sahip olma


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bağcılığın tarihçesi Asmanın coğrafik dağılımı Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Üzüm yetiştiricisi ülkeler ve bağcılığın dünyadaki önemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Türkiye bağ alanı ve üzüm üretiminin bölgelere göre dağılımı. Türkiye nin Eski ve yeni bağcılık alanları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Üzümün besin değeri ve insan sağlığı açısından önemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Asmanın sistematikteki yeri Vitis cinsinin özellikleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Asma türleri ve yayılış alanları Amerika, Asya ve Avrupa türleri, Türlerden örnekler gösterilmesi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Üzümlerin ticari sınıflandırılması Sofralık üzümler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ara sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Şaraplık, şıralık üzümler, kurutmalık üzümler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Asmanın kök ve sürgün sistemi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Yaz sürgünü, Yapraklar, Salkımlar ve Taneler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Asmanın yıllık büyüme ve gelişme döngüsü Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Asma yetiştiriciliğini etkileyen İklim Faktörleri (Sıcaklık, güneşlenme, yağış, yağmur, dolu, oransal nem, rüzgar) Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Asma yetiştiriciliğini etkileyen Toprak koşulları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Toprak tipi, derinlik, taban suyu yüksekliği, reaksiyon, tuzluluk, kireç Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 10.05.2024 01:58