IMS210 Görsel Anlatım Teknikleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Birim MİMARLIK FAKÜLTESİ
İÇ MİMARLIK PR.
Kod IMS210
Ad Görsel Anlatım Teknikleri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Arş. Gör. Emre PINAR
Dersin Öğretim Elemanı Arş. Gör. Emre PINAR (Bahar) (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amacı, renk kavramı, rengin tanımlanma kriterleri, renk armonisi, renk ile perspektif etkiler konularını ele alarak, iç mekan projelerinin renklendirilmesi için uygulama yapmaktır.

Dersin İçeriği

Renk Kavramı ve Rengin Tanımlanma Kriterleri. Sıcak ve soğuk renkler. Renkte perspektif etkiler. Renk Armonisi. İç mekan suluboya renk uygulamaları.

Dersin Ön Koşulu

serbest el perspektif çizmeyi bilmek ve mekanı tanımlamak

Kaynaklar

CLIFTON, C., 2001. The Color Design Source Book, Ryland Peters and Small, London. FEISNER, A.E., 2000. Color, How to Use Color in Art and Design, Laurence King Publishing, London. KOPACZ, J., 2004, Color in Three-Dimensional Design, McGraw-Hill, New York. ÖZDEMIR, T. 2005, Renk Kavramı ve Konut İç Mekan Tasarımına Etkisi, Mimar Sinan Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sanatta Yeterlik Tezi, Istanbul. TRAVIS, S, 2015, Sketching for Architecture + Interior Design, Laurence King Publishing Ltd, London.

Notlar

İlgili internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Renk konusunu tanımlar.
ÖÇ02 Doğru renk seçimi ve kullanımını listeler.
ÖÇ03 Renk armonisi oluşturabilmeyi açıklar.
ÖÇ04 Renklerin perspektif üzerindeki etkilerini listeler.
ÖÇ05 Renkli suluboya ve diğer renklendirme tekniklerini tanımlar.
ÖÇ06 Renkleri farklı uygulama yöntemleri ile perspektif ifadelerine uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İç Mimarlık mesleği ile ilgili güncel yayınları ve gelişmeleri sürekli olarak takip ederek tanımlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İç mimari tasarım ve uygulamalarının evrensel, toplumsal ve çevresel boyutlardaki etkilerini açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Proje ve şantiye yönetimi ve uygulamaları, çevre ve iş güvenliği konularını ayırt eder.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İç mimarlık mesleğini uygulayabilecek temel tasarım, tarih ve teknik bilgiyi açıklar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İç mimari uygulamaların hukuksal sonuçlarını listeler.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İç Mimarlık alanında rapor hazırlarken görsel tasarım elemanlarını kullanır. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Mesleki bir fikre ya da bir iç mekan projesine ait analizleri, bulguları, sonuçları, önerileri değerlendirir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gerçekçi fiziksel, sosyal ve ekonomik kısıtlar altında, estetik değerler ve kullanıcı ihtiyaçları çerçevesinde, çağdaş, yaratıcı ve estetik tasarım önerisi oluşturur/uygular. 5
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İç mimari projelerin tasarımından uygulamaya kadar olan tüm aşamalarında; tasarım, çizim, yazılım, uygulama konularına dair modern araç, teknik ve teknolojileri kullanır.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplanan veriyi analiz edebilme, farklı bilgi ve düşünceleri sentezleyebilme, elde edilen sonuçları yorumlayabilme ve bunları iç mimari tasarım süreci içinde kullanabilme becerisi kazanır.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşadığımız iç mekânlar ve yapılı çevrelere karşı duyarlı olarak bu mekânlardaki problemleri ve ihtiyaçları eleştirel ve akılcı bakış açısıyla yorumlar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşamboyu öğrenme çerçevesinde, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendini geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel çalışabilme ve öncelik kullanabilme yetkinliğine sahip olur. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İç mimarlık konusunda mesleki yazın ve uluslararası diğer gelişmeleri takip eder.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İç Mimarlık alanının gerektirdiği konularda bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleyerek bu gelişmeler doğrultusunda kendisini sürekli yeniler.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İç mimarlık mesleğini ilgilendiren mesleki, bilimsel ve etik sorumluluk kurallarını uygular.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İç Mimarlık alanında veri tabanlarını ve diğer bilgi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanır. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İç mimarlık mesleğini uygulamak için interdisipliner yaklaşımlara açık olarak farklı disiplinlerden uygun şekilde yararlanır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İç Mimarlık alanında sözlü ve yazılı etkin iletişim kurabilme yetkinliğine sahip olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki alanda kuramsal, yöntemsel ve uygulamalı bilgileri kullanarak iç mimari tasarım önerileri geliştirir. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Renk Kavramı ve Rengin Tanımlanma Kriterleri. serbest el perspektif çizmeyi bilmek ve mekanı tanımlamak Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Renk Çemberinde Yakın Renkler, Uzak Renkler ve Renkler. Kaynak okuma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Sıcak ve Soğuk Renkler. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Renkte Perspektif Etkiler. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Renkte Armoni ve Etkileri. Uygulama için resimden mekan seçimi. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
6 projelerin plan ve kesit Suluboya ve markerle İç Mekan Uygulaması / Salon. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
7 Resimden Suluboya ve marker İç Mekan Uygulaması / Mutfak. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
9 Resimden Suluboya, markers ,... İç Mekan Uygulaması / Yatak Odası. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Resimden Suluboya, markers ,... İç Mekan Uygulaması / oturma odası araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Resimden Suluboyam, markers ,... İç Mekan Uygulaması / mutfak araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Resimden Suluboya İç Mekan Uygulaması / Bar. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Resimden Suluboya İç Mekan Uygulaması / Kafe. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
14 İç Mekan da Tekstil ürünlerinin Suluboya ile Uygulanması. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
15 İç Mekan da Suluboya, markerle ve ya her hangi bir uygulama sistemiyle ile Doku Çalışmaları. araştırma ve kaynakları okuma, malzemeleri hazırlama ve ödevlerde uygulama Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
17 yarıyıl Sonu Sınavları sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Ödev


Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri

Güncel dönem payları henüz belirlenmemiştir. Bir önceki dönem payları gösterilmektedir.
Değerlendirme Türü Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi
1. Ara Sınav 100 40
Genel Değerlendirme
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam 100 40
1. Yıl Sonu Sınavı - 60
Genel Toplam - 100


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 03.03.2025 04:01