POLS411 Gender and International Relations

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod POLS411
Ad Gender and International Relations
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MARELLA BODUR ÜN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı öğrencilere Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplininde ana akım kuramlara eleştiren ve yerleşik kavramları yeniden formüle eden feminist kuramları tanıtmaktır. Derste Feminist Uİ kuramlarının toplumsal cinsiyet temelinde incelediği ve yeniden tanımladığı güvenlik, savaş ve barış, militarizm, dış politika, neo-liberal ekonomik küreselleşme, göçün kadınlaşması ve uluslararası örgütler ve küresel toplumsal cinsiyet normları gibi konular incelenecektir.

Dersin İçeriği

Bu derste, 1980lerin sonlarından itibaren Uluslararası İlişkiler (Uİ) disiplininde ana akım kuramlara eleştiri getiren ve yerleşik kavramları yeniden formüle eden feminist kuramlar (liberal feminist, inşacı feminist, sosyalist feminist, eleştirel feminist, postyapısalcı ve postkolonyal feminist) incelenecektir. Derste ayrıca, Feminist Uİ kuramlarının toplumsal cinsiyet temelinde incelediği/eleştirdiği/yeniden tanımladığı güvenlik, güç, egemenlik, devlet, savaş, militarizm, dış politika, neo-liberal ekonomik küreselleşmede iş hayatının, yoksulluğun ve göçün kadınlaşması ve uluslararası örgütler ve küresel toplumsal cinsiyet normları gibi konular da incelenecektir.

Dersin Ön Koşulu

Bu ders için ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Özlem Tür ve Çiğdem Aydın Koyuncu, Feminist Uluslararası İlişkiler Yaklaşımı: Temelleri, Gelişimi, Katkı ve Sorunları, Uluslararası İlişkiler, 7, 26 (2010): 3-24.

Notlar

Çiğdem Aydın-Koyuncu, Feminist Uİ Yaklaşımları Açısından Güvenlik Konusunun Analizi, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 67, No.1., 2012.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Uluslararası ilişkileri ve küresel süreçleri toplumsal cinsiyet perspektifinden inceler.
ÖÇ02 Farklı feminist Uluslararası İlişkiler (Uİ) kuramlarını inceler.
ÖÇ03 Feminist Uİ çalışmalarının, Uİ disiplininin çalışma alanına giren konuların (savaş, barış ve güvenlik; uluslararası ekonomi ve gelişme; küreselleşme ve küresel yönetişim gibi) incelenmesine katkılarını analiz eder.
ÖÇ04 Eleştirel düşünce becerisini geliştirir.
ÖÇ05 Geleneksel eril yaklaşım ve kavramları sorunsallaştırır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinleri içersindeki olguları açıklayabilecek kavramsal ve kuramsal yetkinliğe sahip olur. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler disiplinlerinde kullanılan metodolojilerin içerisinde uluslararası ve ulusal sorunları saptama, bu sorunlar karşısında uygun çözümleme tekniklerini seçme ve uygun ampirik çalışmaları uygulamaya koyar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uluslararası ve ulusal boyutta farklı içerikli sosyal alanları takip etme, yorumlama ve sorun çözme odaklı teknikleri uygulama becerisi kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sosyal bilimler alanı uygulamaları için ihtiyaç duyulan modellemeler için veri toplama, elde edilen verileri yorumlar ve analiz eder. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bireysel olarak ve/veya ekip içinde sorumluluk alır, liderlik yapar ve etkin biçimde çalışır. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini geliştirir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İlgili kişilerin duygu, düşünce ve davranışlarını doğru bir şekilde anlar ve yorumlar; kendisini yazılı ve sözlü olarak doğru bir şekilde ifade eder.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Geleneksel yaklaşım, uygulama ve yöntemleri sorgular, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerleri tanır ve uygular. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uluslararası, bölgesel ve ulusal içerikli sorunları tanımlama, analiz etme, uygun çatışma-çözümlemetekniklerini ortaya koyma ve müzakere becerilerini geliştirir. 4
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eleştirel düşünme becerisini geliştirir. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Andrew Heywood, Küresel Siyasette Toplumsal Cinsiyet,in Heywood, Küresel Siyaset, Adres Yayınları, bölüm 17.
2 Toplumsal Cinsiyet ve Uluslararası İlişkiler Andrew Heywood, Küresel Siyasette Toplumsal Cinsiyet,in Heywood, Küresel Siyaset, Adres Yayınları, bölüm 17.
3 Cinsiyet, Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Siyaset Andrew Heywood, Küresel Siyasette Toplumsal Cinsiyet,in Heywood, Küresel Siyaset, Adres Yayınları, bölüm 17.
4 Uluslararası İlişkilerde Feminizmler-I Özlem Tür ve Çiğdem Aydın Koyuncu, Feminist Uluslararası İlişkiler Yaklaşımı: Temelleri, Gelişimi, Katkı ve Sorunları, Uluslararası İlişkiler, 7, 26 (2010): 3-24.
5 Uluslararası İlişkilerde Feminizmler-II Özlem Tür ve Çiğdem Aydın Koyuncu, Feminist Uluslararası İlişkiler Yaklaşımı: Temelleri, Gelişimi, Katkı ve Sorunları, Uluslararası İlişkiler, 7, 26 (2010): 3-24.
6 Feminist Bakış Açısıyla Savaş, Barış ve Güvenlik-I Çiğdem Aydın-Koyuncu, Feminist Uİ Yaklaşımları Açısından Güvenlik Konusunun Analizi, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 67, No.1., 2012.
7 Feminist Bakış Açısıyla Savaş, Barış ve Güvenlik-II Çiğdem Aydın-Koyuncu, Feminist Uİ Yaklaşımları Açısından Güvenlik Konusunun Analizi, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 67, No.1., 2012.
8 Ara Sınav Andrew Heywood, Küresel Siyasette Toplumsal Cinsiyet,in Heywood, Küresel Siyaset, Adres Yayınları, bölüm 17.
9 Toplumsal Cinsiyet, Savaş ve Militarizm: Feminist Yaklaşımlar II Rubina Saigol, Militarizasyon, Ulus ve Toplumsal Cinsiyet: Şiddetli Çatışma Alanları Olarak Kadın Bedenleri, Ayşe Gül Altınay (Der.), Vatan, Millet, Kadınlar, shf.. 227-259.
10 Barış Operasyonları: Feminist Yaklaşımlar Mehmet Evren Eken, Feminizm, Maskülinite ve Uluslararası İlişkiler Teorisi, Ramazan Gözen (Der.), Uluslararası İlişkiler Teorileri, 2015.
11 İnsani Güvenliğe Feminist Yaklaşımlar Çiğdem Aydın-Koyuncu, Feminist Uİ Yaklaşımları Açısından Güvenlik Konusunun Analizi, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, Cilt 67, No.1., 2012.
12 Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Politik Ekonomi Jan Jindy Pettman, Worlding Women,1996, chps 8, 9. Saskia Sassen, Counter-geographies of Globalization, Feminization of Survival, in Kriemild Saunders (ed.) Feminist Post-Development Thought, chp.4.
13 Toplumsal Cinsiyet ve Küresel Yönetişim Shirin Rai, Gendering Global Governance, International Feminist Journal of Politics 6.4 ( 2004) 579-601.
14 Kadınların Küresel Arenada Aktivizmi Myra M.Ferree, Globalization and Feminism: Opportunities and Obstacles for Activism in the Global Arena in Ferree and Tripp (eds), Global Feminism, 2006, C.Eschle and B.Maiguashca, Making Feminist Sense of the Global Justice Movement, chps 1, 2.
15 Genel Değerlendirme Değerlendirme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 30 30
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 26 26
Toplam İş Yükü (Saat) 140
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,60
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.05.2024 11:29