Genel Bilgi
Kod | ZO001 |
Ad | Koyunlarda et üretimi için ıslah yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NAZAN KOLUMAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. NAZAN KOLUMAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Koyun yetiştiriciliğinde et üretiminin artırılmasına yönelik olarak yapılması gerekli olan ıslah çalışmaları anlatılmaktadır.
Dersin İçeriği
Koyunculuk, et üretimi, ıslah yöntemleri, melezleme, seleksiyon
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hocanın kendi ders notları kullanılmaktadır
Notlar
başka kaynak yoktur
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Et tipi koyunları bilir |
ÖÇ02 | Koyun etinin önemini bilir |
ÖÇ03 | Et üretimin artırmaya yönelik ıslah metodlarını bilir |
ÖÇ04 | Koyunlarda et üretimini nasıl artıracağını bilir |
ÖÇ05 | Koyunlarda etin ekonomik açıdan önemini analiz eder |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | 1 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dünyada et üretimi için yetiştirilen koyunlar | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Avrupada et üretimi için yetiştirilen koyunlar | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Türkiyede et üretimi için yetiştirilen koyunlar | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Et koyunculuğu sistemleri | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Koyun etinin önemi | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Koyun etinin fiziksel özellikleri | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Uygulama | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | İşletme ziyareti | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Islah metodları | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Uygulama-2 | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Melezleme | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Seleksiyon | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Yürütülen ıslah çalışmaları | Dersle ilgili materyali okur | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel değerlendirme | Dersle ilgili materyali okur | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |