TMT724 Tekstil ve Moda Tasarımında Dijital Baskı II

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TMT724
Ad Tekstil ve Moda Tasarımında Dijital Baskı II
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. HANDE BİLVAR


Dersin Amacı / Hedefi

Kumaş manipülasyonlarının temel prensipleri ile dijital baskı tekniklerini öğretmek ve bunları sanatsal tasarımlarla birleştirmeyi amaçlamaktadır. Tekstil ve moda tasarımında sanatsal yaklaşımları inceleyerek öğrencilerin kendi dijital baskı ve kumaş manipülasyonlarıyla ilgili sanatsal tasarımlarını geliştirmelerini sağlamak. Dijital baskının moda ve iç mekân tasarımında kullanımı, desen tasarımı ve geliştirme, malzeme manipülasyonu, koleksiyon oluşturma, ileri düzey kumaş manipülasyon teknikleri ve projelerin sunumu gibi konular da kapsanarak öğrencilerin kapsamlı bir anlayış kazanmalarını sağlamak.

Dersin İçeriği

Ders içeriği, kumaş manipülasyonlarının temel prensipleri üzerine teorik ve pratik uygulamaları, sanatsal tasarımın temel prensiplerinin incelenmesi, dijital baskının moda ve iç mekân tasarımında kullanımıyla ilgili örneklerin incelenmesi, desen tasarımı ve geliştirme süreçleri, koleksiyon oluşturma ve tematik tasarım uygulamaları, ileri düzey kumaş manipülasyon tekniklerinin incelenmesi ve moda ile iç mekân tasarımında uygulanması, öğrenci proje geliştirme süreci ve projelerin sunumu konularını kapsamaktadır. Öğrenciler, kendi dijital baskı ve kumaş manipülasyonlarıyla ilgili sanatsal tasarımlarını geliştirirken moda ve iç mekân tasarımında dijital baskının kullanımı konusunda da bilgi sahibi olacaklardır.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Dijital Tekstil Tasarımı, Melanie Bowles- Ceri Isaac, 50 Sanat Fikri, Susie Hodge, The New Textiles- Cloe Colchester.

Notlar

İnternet Kaynakları, Müzeler, Sanat Galerileri


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Öğrenci, kumaş manipülasyonlarının temel prensiplerini öğrenerek farklı teknikleri uygulayabilir ve kumaşın yapısal özelliklerini anlar.
ÖÇ02 Dijital baskı tekniklerini kavrayarak, yazılım ve donanımları kullanarak dijital baskı sürecini başarıyla gerçekleştirir.
ÖÇ03 Sanatsal tasarımın temel prensiplerini anlayarak, sanat ve tasarımı tekstil ve moda alanında uygular.
ÖÇ04 Dijital baskının moda ve iç mekân tasarımında kullanımını değerlendirerek, tasarım sürecinde dijital baskının rolünü analiz eder.
ÖÇ05 Desen tasarımı ve geliştirme süreçlerini uygulayarak, kendi tasarım fikirlerini dijital olarak oluşturup baskıya hazırlar.
ÖÇ06 İleri düzey kumaş manipülasyon tekniklerini uygulayarak, yenilikçi tekstil yüzeyleri ve tasarımlar geliştirir.
ÖÇ07 Bireysel veya grup projeleri üzerinden, dijital baskı ve kumaş manipülasyonlarıyla ilgili kapsamlı bir tasarım sürecini yönetir ve sunar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, sanat ve tasarıma ilişkin yenilikçi tasarımların ne olduğunu açıklar. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, alanı ile ilgili ürünler oluşturma ve geliştirme için teknik ve teknolojik bilgileri açıklar. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, tekstil ve moda tasarımında kullanılan bilgisayar destekli tasarım yazılımlarının nasıl kullanıldığını bilir. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler, mesleği ile ilgili uluslararası gelişmeleri takip edebilmek için en az bir yabancı dil bilir.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, uzmanlık alanında kazanılan bilgilerin analizleri yapılarak iki boyutlu yüzey ve üç boyutlu sanat ve tasarım nesneleri oluşturur. 5
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, estetik, teknik ve pazarlama ölçütlerine uygun tekstil ürünleri tasarlar. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler, dokuma- örme- baskı teknikleri ile giysilik ve ev tekstili alanında oluşturdukları özgün ürünleri sergiler. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, araştırma yöntemlerini kullanılarak uzmanlık alanında edindiği bilgileri tez, bildiri, makale, seminer ve portfolyö şeklinde sunar. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, sanat ve tasarım alanında uzmanlık düzeyinde analiz- yorum- eleştiri yapar. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler, mesleki diyalektik becerisini kullanarak çalışmalarını özgün bir dille sunar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler, alanı ile ilgili üretim yöntemlerini kullanarak ürünleri endüstriyel ya da sanatsal alanda değerlendirir. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, telif hakkı ve tasarım hukukuna uygun davranma alışkanlığı edinir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, alanı ile ilgili tasarım, sanatsal ve kültürel bilgi birikimine uzmanlık düzeyinde sahip olur.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Öğrenciler, ürün geliştirme sürecinin yapısına hakim olarak, tasarımlarını güncel moda eğilimleri doğrultusunda analiz edip, renk, biçim, doku, malzeme ögelerini tekstil ürünlerinin tasarımına aktarır. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Öğrenciler, farklı disiplinlerle iş birliğinde bulunarak uzmanlaştığı dokuma, baskı ve giysi alanlarında takım çalışması yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş - Dersin tanıtımı ve hedefleri. Tekstil malzemelerinin özellikleri ve çeşitleri. Dijital baskı teknolojileri ve uygulama alanları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Dijital baskı sürecinin adımları ve teknikleri . Dijital baskı için kullanılan yazılım ve donanımların tanıtımı. Renk yönetimi ve renk uyumluluğu. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
3 Kumaş manipülasyonlarının temel prensipleri Kumaş katlama, kırıştırma, drapaj ve dekonstrüksiyon teknikleri. Kumaş manipülasyonlarının tasarım sürecindeki rolü ve örneklerin incelenmesi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme
4 Sanatsal tasarımın temel prensipleri. Tekstil ve moda tasarımında sanatsal yaklaşımların incelenmesi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Alıştırma ve Uygulama, Soru-Cevap
5 Öğrencilerin dijital baskı ve kumaş manipülasyonlarıyla ilgili sanatsal tasarımlarının geliştirilmesi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
6 Moda ve iç mekân tasarımında dijital baskı ve dijital baskının moda ve iç mekân tasarımında kullanımı. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
7 Desen tasarımı ve geliştirme ve dijital baskı ile deneysel tekstil yüzeyleri oluşturma. Malzeme manipülasyonu ve yüzey işlemleri. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
9 Öğrencilerin kendi tasarımlarını dijital olarak oluşturması ve baskıya hazırlaması. Koleksiyon oluşturma ve tematik tasarım uygulamaları. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
10 İleri Düzey Kumaş Manipülasyon Teknikleri geliştirme. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme , Problem Çözme, Bireysel Çalışma
11 Sanat ve Tasarımda Kumaş Manipülasyonu Kumaş manipülasyonunun sanatsal uygulamaları, moda ve iç mekân tasarımında yenilikçi örnekler. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Problem Çözme
12 Öğrenci Proje Geliştirme. Tasarım ve konsept geliştirme. Tasarım sürecinin planlanması ve ilk taslakların hazırlanması. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Bireysel Çalışma
13 Öğrencilerin kendi tasarım fikirlerini geliştirmeleri Bireysel veya grup projeleri için mentorlük ve araştırma. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
14 Proje tasarımlarının dijital baskı ile ürüne dönüştürülmesi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme
15 Projelerin Sunumu ve Değerlendirme. Öğrencilerin projelerinin sunumu ve sınıf içi eleştirisi. Öğrenci ders içeriği ile ilgili ekipmanı ile hazır bulunmalı. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 7 98
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 01:05