ÖH2746 İş Yargılamasında Arabuluculuk

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ÖH2746
Ad İş Yargılamasında Arabuluculuk
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Seda ARSLAN DURMUŞ
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi Seda ARSLAN DURMUŞ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Arabuluculuk kurumunu ve iş yargılamasında arabuluculuk uygulamalarını tanıtmak ve tartışmak

Dersin İçeriği

Arabuluculuk kurumunu ve iş yargılamasında arabuluculuk uygulamalarını incelemektir

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Muhammet Özekes / Murat Atalı / Vural Seven / Ömer Ekmekçi, Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk

Notlar

Temel Arabuluculuk Katılımcı Kitabı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Arabuluculuk kurumunu analiz eder
ÖÇ02 İş yargılamasında arabuluculuğun özelliklerini tanır.
ÖÇ03 Arabuluculuk mevzuatını tanır
ÖÇ04 İş yargılamasında arabuluculuk ile ilgili olarak yargı kararlarını inceler.
ÖÇ05 Arabuluculuk kurumu ile ilgili olarak tartışmalı alanları ve çözüm önerilerini inceler.
ÖÇ06 Arabuluculuk sürecinin aşamalarını ve tarafların hak ve yükümlülüklerini analiz eder.
ÖÇ07 Zorunlu ve ihtiyari arabuluculuğun hukuki dayanaklarını hatırlar.
ÖÇ08 İşçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklarda arabuluculuğun avantajlarını ve dezavantajlarını yorumlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özel hukuk alanındaki temel kavramları, hukuk kurallarını ve hukuk metodolojisini açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Güncel hukuki sorunları çağdaş hukuki yaklaşımlar çerçevesinde analiz eder.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Özel hukuk kişileri arasındaki ilişkileri düzenleyen kuralları açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hukukun ulusal ve uluslararası boyutlarını, mahkeme içtihatları ve uygulamaları değerlendirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomik ve finansal mekanizmalara ilişkin hukuki düzenlemeleri analiz eder. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hukuk literatürünü ulusal ve uluslararası düzeyde analiz eder.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Hukuki sorunlara yönelik çözüm üretir ve strateji geliştirir. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özel hukuk alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak hukuki analiz yapar.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Özel hukuk alanındaki bilgileri farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirir ve hukuki yorumlama yapar. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Hukuki uygulamalarda etik ilkeleri gözeterek adil karar süreçleri geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Hukuki muhakeme yeteneğini geliştirerek alternatif çözüm yöntemleri üretir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Güncel hukuki gelişmeleri ve kendi çalışmalarını farklı seviyelerde yazılı, sözlü ve görsel olarak sunar. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Hukuki verileri toplarken, yorumlarken ve duyururken toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hukuki sorunlara ilişkin sosyal ve ekonomik faktörleri eleştirel bir perspektiften değerlendirir. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Hukuki görüşlerini ve değerlendirmelerini ikna edici şekilde sözlü ve yazılı olarak ifade eder.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Çeşitli hukuk sistemleri arasında mukayeseli analiz yapar ve karşılaştırmalı hukuk perspektifinden yorumlar.
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Özel hukuk uygulamalarında karşılaşacağı öngörülemeyen hukuki sorunlara yeni yaklaşımlar geliştirir. 5
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hukukun toplumsal etkilerini değerlendirerek, gerektiğinde hukuki reform önerileri geliştirir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası hukuk uygulamalarına ilişkin çalışmalar yaparak hukuki süreçleri yönetir. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Arabuluculuk kurumunun tanıtılması ve giriş ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Genel olarak arabuluculuk hakkında bilgi verilmesi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 arabuluculuk mevzuatı ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
4 iş yargılamasında arabuluculuk ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 iş yargılamasında arabuluculuk uygulamaları ve yargı kararlarının incelenmesi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 iş yargılamasında arabuluculuk uygulamaları ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
7 iş yargılamasında yargı kararlarının incelenmesi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınavlar ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 toplu iş hukukunda dava şartı arabuluculuk ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev
10 sendikalar ve arabuluculuk ilişkisi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev
11 ödev sunumu ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev
12 iş yargılamasında arabuluculuk anlaşma belgesinin geçersizliği ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
13 işsizlik ödeneğinin arabuluculuk kurumu ile ilişkisi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi, Proje / Tasarım
14 iş yargılamasında arabuluculuk anlaşma belgesinin hukuki niteliği ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
15 arabuluculuk son tutanağında gizlilik ilkesi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
16 karar incelemesi ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları ilgili kaynaklardan okuma ve tartışma. Ayrıca konu ile ilgili taslak içindekiler hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 19.02.2025 11:27