Genel Bilgi
Birim | POZANTI MESLEK YÜKSEKOKULU |
TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ PR. | |
Kod | TUR125 |
Ad | Kat Hizmetleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 1. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | Z Zorunlu |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. Zeynep ALBAYRAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Öğr. Gör. Zeynep ALBAYRAK
(Güz)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu derste, kat hizmetlerinde işe hazırlık ile ilgili yeterliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği
Kat Hizmetleri Bölümü, Organizasyon Şeması, Vücut Bakım, Vücut Bakımı Kontrolünde Dikkat Edilecek Yöntemler, Çalışma Çizelgesi, Departmanlara Verilen Bilgiler, Oda Durum Raporu, Eksik Kalan İşler, Pas Anahtarı, Unutulan Eşya, Oryantasyon, Motivasyon, Eğitim Konuları, İhtiyaca Uygun Eğitimi Tasarlama.
Dersin Ön Koşulu
Dersin ön koşulu yoktur.
Kaynaklar
Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi, Prof. Dr. Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Notlar
Kat Hizmetleri Uygulamaları (El Kitabı) Öğr. Gör. Dr. Dönüş Çiçek, Editör: Prof. Dr. Meryem AKOĞLAN KOZAK, Detay Yayıncılık.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kat hizmetleri departmanının organizasyonel yapısını kategorize eder. |
ÖÇ02 | Kat Hizmetleri departmanının alt bölümlerinin görev ve sorumluluklarını belirtir. |
ÖÇ03 | Konaklama işletmelerindeki diğer departmanlar ile HK arasındaki ilişkiyi ifade eder. |
ÖÇ04 | Temizlik metotlarını tanımlar. |
ÖÇ05 | Temizlik malzemelerini anlatır. |
ÖÇ06 | Temizlik gereçlerini ifade eder. |
ÖÇ07 | Kat hizmetlerinde bilgi akışını, koordinasyonu ve kullanılan raporların neler olduğunu açıklar. |
ÖÇ08 | Çamaşırhanede yapılan hizmetleri sıralar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır. | |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. | 3 |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. | |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | |
PÖÇ13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. | |
PÖÇ14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. | 4 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. | |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar. | |
PÖÇ18 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kat Hizmetleri Departmanının Tanımı | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Kat Hizmetleri Departmanının Organizasyonu | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
3 | Kat Hizmetleri Departmanında Personel İşleri | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Kat Hizmetleri Departmanında Planlama | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
5 | Kat Hizmetleri Departmanında Bilgi Akışı ve Kontrol | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
6 | Kat Hizmetleri Departmanında Bütçeleme | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Kat Hizmetleri Departmanında Kullanılan Malzemeler | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Sınava Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Kat Hizmetleri Departmanında Temizlik | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
10 | Misafir Odalarının Dekorasyonu | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap |
11 | Kat Hizmetleri Departmanında Hijyen | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
12 | Kat Hizmetleri Departmanında Güvenlik | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Problem Çözme |
13 | Çamaşırhane Yönetimi | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Örnek Uygulamalar | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Gösterip Yaptırma |
15 | Uygulama Tekrarı | Ders Kitabının İlgili Sayfalarının Okunması | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava Çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 40 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
Genel Toplam | - | 100 |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |