Genel Bilgi
Birim | ADANA MESLEK YÜKSEKOKULU |
SAÇ BAKIMI VE GÜZELLİK HİZMETLERİ PR. | |
Kod | SBG215 |
Ad | Mikrobiyoloji ve Sterilizasyon |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 3. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Etiket | GK Genel Kültür Dersleri S Seçmeli |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör. ZÜLEYHA ORAK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. MERAL MİRALOĞLU
(Güz)
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı, öğrencilerin mikroorganizmalar, enfeksiyon kontrolü, hijyen kuralları ve sterilizasyon yöntemleri hakkında temel bilgi sahibi olmalarını sağlamaktır. Güzellik ve bakım sektöründe hijyenin önemini kavrayarak, mesleki uygulamalar sırasında steril çalışma prensiplerini benimsemeleri hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Mikrobiyolojinin Temel İlkeleri ,Mikroorganizmaların sınıflandırılması ve özellikleri. Bakteri, Virüs, Mantar ve Parazitler , Enfeksiyonlara neden olan mikroorganizmaların tanıtımı. Enfeksiyon Hastalıkları ,Bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve hijyen uygulamaları. Bağışıklık Sistemi ve Savunma Mekanizmaları ,Vücudun enfeksiyonlara karşı korunma yolları. Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Yöntemleri ,Fiziksel ve kimyasal sterilizasyon teknikleri. Hijyen Kuralları ,Güzellik ve bakım sektöründe hijyenin önemi. Kişisel Koruyucu Ekipmanlar (KKE) ,Eldiven, maske, steril çalışma ortamı oluşturma. Güzellik ve Estetik Alanında Hijyen Prosedürleri ,Cilt bakımında ve kozmetik uygulamalarda hijyen standartları. Sterilizasyon Cihazları ve Kullanımı , Otoklav, UV sterilizatörler ve kimyasal dezenfeksiyon yöntemleri. Atık Yönetimi ve Biyolojik Riskler ,Tıbbi atıkların yönetimi ve çevresel etkileri.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1)Bağcı, T. (2020). Genel Mikrobiyoloji. Ankara, Palme Yayıncılık. 2)Yılmaz, A. (2018). Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon. İstanbul, Nobel Yayıncılık. 3)Atasoy, S. (2015). Mikrobiyoloji ve Parazitoloji. Ankara, Seçkin Yayıncılık. 4)Bozkurt, F. (2017). Enfeksiyon Kontrolü ve Hastane Hijyeni. İstanbul, Hipokrat Kitabevi. 5)Aydın, N. (2019). Mesleki Hijyen ve Dezenfeksiyon. İzmir, Akademisyen Kitabevi.
Notlar
Öğretim Elemanı Ders Notları, Doç. Dr. Meral Miraloğlu
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesini açıklar. |
ÖÇ02 | Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıklarını açıklar. |
ÖÇ03 | Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıkları açıklar. |
ÖÇ04 | Dezenfeksiyon ve sterilizasyon uygulamasını yapar. |
ÖÇ05 | Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon hakkında açıklama yapar. |
ÖÇ06 | Mikroorganizmaların sınıflandırılmasını ve temel özelliklerini açıklar. |
ÖÇ07 | Bulaşma yollarını ve enfeksiyon kontrol önlemlerini açıklar. |
ÖÇ08 | Sağlık ve hijyen kurallarına uygun çalışma ortamı oluşturur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanındaki temel olgu ve kavramları açıklar. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamaları açıklar. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemlerini açıklar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleki etik ve çalışanların yükümlülüklerini açıklar. | 4 |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç-gereç, teçhizat ve teknolojileri tanır. | 2 |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili düzenli olarak sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanındaki işleri yürürlükteki yasalar ve meslek standartlar çerçevesinde yerine getirir. | 4 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerlerin bilincinde davranır. | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanındaki işlemleri, uygulamaları ve mesleğini yerine getirirken bağımsız çalışır. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanında hizmet veren işletmelerde ekip üyesi olarak çalışır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanında hizmet veren işletmelerde yöneticilik yapar. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanındaki yenilikleri ve uygulamaları takip eder. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanındaki bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli olarak güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanında hazırladığı rapor/proje/etkinlikleri çeşitli şekillerde sunar. | |
PÖÇ16 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili etik değerleri uygular. | 3 |
PÖÇ17 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanındaki işlemleri gerçekleştirirken insan sağlığını, sosyal ve doğal çevreyi dikkate alır. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Kişisel bakım, temizlik, giyim ve dış görünüşe özen gösterir | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Bir yabancı dilde temel düzeyde iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikrobiyoloji Tanımı ve Tarihçesi | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Bakteri Hücre Yapıları | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Mantar ve Virüs Yapıları | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Parazitler | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Mikrobiyal Flora | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Sterilizasyon Yöntemlerini ve Dezenfeksiyon Yöntemleri | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Enfeksiyon Kontrol Programı, Bireysel ve Toplumsal Sağlığı Korumada Bilinçli Davranışlar | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | İşlenen tüm konuların tekrarı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Deride Meydana Gelen Enfeksiyon Hastalıkları | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Solunum Yoluyla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon Hastalıklar | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Dünya ve Türkiye de bildirimi zorunlu olan hastalıklar | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Dezenfeksiyon uygulaması | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Tartışma |
14 | Sterilizasyon uygulaması | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Tartışma |
15 | Alanıyla ilgili mikrobiyoloji ve hijyen , sterilizasyon hakkında bilgiler | Konuyla hakkında ilgili değişik kaynaklardan bilgi edinme | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Bütün dönemin bilgilerinin tekrar gözden geçirilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Bütün dönemin bilgilerinin tekrar gözden geçirilmesi | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Değerlendirme Türü | Yarıyıl İçi / Yıl İçi Etkisi | Yarıyıl Sonu / Yıl Sonu Etkisi |
---|---|---|
1. Ara Sınav | 100 | 40 |
Genel Değerlendirme | ||
Yarıyıl İçi / Yıl İçi Toplam | 100 | 40 |
1. Yıl Sonu Sınavı | - | 60 |
Genel Toplam | - | 100 |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |