Genel Bilgi
Kod | BT0108 |
Ad | Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri ve Boyama Yöntemleri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | . Yarıyıl |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi PINAR ETİZ |
Dersin Amacı / Hedefi
Öğrencilerin mikrobiyolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar hakkında bilgi sahibi olmalarını hedeflenmektedir.
Dersin İçeriği
Bu ders kapsamında öğrenciler; mikroorganizmaların üretilmesi ve canlılıklarının korunması, saf kültürlerinin elde edilmesi (izolasyonu), sayımlarının yapılması, tanımlanmalarının (identifikasyonu) yapılması ve biyokimyasal özelliklerinin incelenmesi, antimikrobiyel duyarlılık testlerinin yapılması amacıyla kullanılan ortamların ( canlı ve cansız ortamların) neler olduğunu, besiyerleri çeşitlerini, nasıl hazırlandıklarını, besiyerlerinin kalite kontrolü ve nasıl muhafaza edildiklerini öğrenecek, ayrıca üretilecek mikroorganizmalara göre kullanacağımız besiyerlerinin seçimi, boyama yöntemlerinin tanınması ve uygulanması hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
1) Diagnostic Microbiology. Elmer W. Koneman, Stephen D.Allen, William M. Janda, Paul C.Schreckenberger, Washington C. Winn, Jr. J.B. Lippincott Company. 2) Media for Clinical Microbiology. Ronald M. Atlas, James W. Snyder. Taylor and Francis. 3) Manual of Clinical Microbiology. James Versalovic, Karen C. Carroll, Guido Funke, James H. Jorgensen. Marie L. Landry, David W.Warnock. ASM Press. 4) Medical Microbiology. Patrick R. Murray, Ken S. Rosenthal, Micheal A. Pfaller. Mosby, Elsevier.
Notlar
Ders Notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Besiyerlerinin hazırlanması ve içeriği ile ilgili bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Besiyerlerinin kalite kontrolü ve hangi şartlar altında saklanması gerektiği hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Mikrobiyolojik preperat hazırlanmasını öğrenir. |
ÖÇ04 | Mikrobiyolojik boyama yöntemlerinin uygulanması ve incelenmesi konularında bilgi sahibi olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ02 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. | 4 |
PÖÇ03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. | 2 |
PÖÇ04 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. | 2 |
PÖÇ05 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | |
PÖÇ06 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. | |
PÖÇ07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır | 5 |
PÖÇ08 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların beslenme ve üremeleri için gerekli olan maddeler | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Besiyerleri birleşimine giren başlıca maddeler ve besiyerlerinin sınıflandırılması | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-I | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-II | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-III | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-IV | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Bakteriyolojide kullanılan besiyerleri-V | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınavlar | Ara Sınav | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
9 | Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-I | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Bakteriyolojide kullanılan boyama yöntemleri-II | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Anaerop bakterilerde kullanılan besiyerleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Hücre kültürleri | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Virolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Parazitolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Mikolojide kullanılan besiyerleri ve boyalar | Kaynaklardan ve ders notlarından konuya hazırlanmak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yarıyıl Sonu Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Sözlü Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |