Genel Bilgi
Kod | ZO0063 |
Ad | Hayvan Beslemede Alternatif Yem Kaynakları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Harun KUTAY |
Dersin Öğretim Elemanı |
Harun KUTAY
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Hayvan beslemede alternatif yem kaynakları hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği
Kaba ve kesif yemler, kurak iklim yem kaynakları, sucul bitkiler, besin madde içerikleri, yan ürünler, artıklar
Dersin Ön Koşulu
Dersin Ön Koşulu Bulunmamaktadır.
Kaynaklar
Ders Notları.
Notlar
Dersin diğer kaynak Bulunmamaktadır.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Yemlerin sınıflandırılması ve önemi hakkında bilgi edinir, yemleri sınıflandırır |
ÖÇ02 | Kaba ve kesif yemleri ayrı ayrı inceleyerek hayvan beslemedeki yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur |
ÖÇ03 | Kurak iklimlerde alternatif olabilecek yem kaynakları ve hayvan beslemede kullanım olanakları hakkında fikir sahibi olur |
ÖÇ04 | Sucul bitkilerin hayvan beslemede kullanım olanakları, dikkat edilecek hususlar ve limitleri hakkında bilgi edinir |
ÖÇ05 | Gıda sanayi yan ürünleri ve tarımsal artıkların kanatlı ve ruminant hayvanların beslenmesinde yem olarak değerlendirilme olanaklarını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır | 2 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır | 2 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser | 1 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması ve bileşimi | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Yemlerin besin madde bileşimini etkileyen faktörler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Kaba yemler ve önemi, yaygın kullanılan kaba yem kaynakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Yaygın kullanılan kaba yemler; sulu kaba yemler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Yaygın kullanılan kaba yemler; kuru kaba yemler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Kurak iklim kaba yem kaynakları, hayvan beslemede kullanım olanakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Sucul bitkilerin hayvan beslemede kaba yem olarak kullanım olanakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Alternatif kaba yemlerin ürün kalitesine etkileri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Kurak iklim kesif yem kaynakları, hayvan beslemede kullanım olanakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Sucul bitkilerin hayvan beslemede kesif yem olarak kullanım olanakları | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Sucul bitkilerin ürün kalitesine etkileri | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Gıda endüstrisi yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanımı | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Tarımsal artıkların hayvan beslemede kullanımı | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
15 | Alternatif yemlerin muhafazası ve uygulanan teknolojik işlemler | Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 2 | 28 | 56 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 2 | 2 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 144 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,76 | ||
AKTS | 6 AKTS |