ZO0063 Hayvan Beslemede Alternatif Yem Kaynakları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ZO0063
Ad Hayvan Beslemede Alternatif Yem Kaynakları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Harun KUTAY
Dersin Öğretim Elemanı Harun KUTAY (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Hayvan beslemede alternatif yem kaynakları hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Kaba ve kesif yemler, kurak iklim yem kaynakları, sucul bitkiler, besin madde içerikleri, yan ürünler, artıklar

Dersin Ön Koşulu

Dersin Ön Koşulu Bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Ders Notları.

Notlar

Dersin diğer kaynak Bulunmamaktadır.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yemlerin sınıflandırılması ve önemi hakkında bilgi edinir, yemleri sınıflandırır
ÖÇ02 Kaba ve kesif yemleri ayrı ayrı inceleyerek hayvan beslemedeki yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Kurak iklimlerde alternatif olabilecek yem kaynakları ve hayvan beslemede kullanım olanakları hakkında fikir sahibi olur
ÖÇ04 Sucul bitkilerin hayvan beslemede kullanım olanakları, dikkat edilecek hususlar ve limitleri hakkında bilgi edinir
ÖÇ05 Gıda sanayi yan ürünleri ve tarımsal artıkların kanatlı ve ruminant hayvanların beslenmesinde yem olarak değerlendirilme olanaklarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans eğitimi sonrası, hayvan yetiştirme ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik bilim dallarından birinde bilgi birikimini artırır 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farklı disiplinler arasındaki etkileşimi kavrar
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanı için stratejik yaklaşımlar geliştirebilme ve bölgesel, ulusal ya da uluslararası çözüm üreteilme becerisini kazanır 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilimindeki verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilme, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk bilinci ile bu bilgileri kullanabilme becerisini kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Zootekni bilim alanının gerektirdiği bilgisayar yazılım ve donanım bilgisi ile bilişim teknolejilerini kullanabilme ve geliştirebilme becerisini kazanır
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kendi çalışmalarını ya da Zootekni bilim alanındaki güncel gelişmeleri alanındaki veya diğer bilim alanlarındaki gruplara yazılı, sözlü ve görsel olarak aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünlerin kalite süreçlerini değerlendirme becerisini kazanır 2
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal üretimin, değişen ekonomik ve toplumsal koşullara uygun şekilde dinamik kalmasını sağlayacak yeteneği kazanır 2
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası güncel sorunları takip edebilme, yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri izleyebilme, kendini sürekli olarak yenileyebilme ve yenilikleri hayvansal üretime aktarabilme becerisini kazanır
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hayvansal ürünler ile insan sağlığı ve toplum refahı arasındaki ilişkiyi özümser 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yemin tanımı, yemlerin sınıflandırılması ve bileşimi Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Yemlerin besin madde bileşimini etkileyen faktörler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Kaba yemler ve önemi, yaygın kullanılan kaba yem kaynakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Yaygın kullanılan kaba yemler; sulu kaba yemler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Yaygın kullanılan kaba yemler; kuru kaba yemler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kurak iklim kaba yem kaynakları, hayvan beslemede kullanım olanakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sucul bitkilerin hayvan beslemede kaba yem olarak kullanım olanakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alternatif kaba yemlerin ürün kalitesine etkileri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kurak iklim kesif yem kaynakları, hayvan beslemede kullanım olanakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Sucul bitkilerin hayvan beslemede kesif yem olarak kullanım olanakları Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Sucul bitkilerin ürün kalitesine etkileri Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Gıda endüstrisi yan ürünlerinin hayvan beslemede kullanımı Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Tarımsal artıkların hayvan beslemede kullanımı Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Alternatif yemlerin muhafazası ve uygulanan teknolojik işlemler Konu ile ilgili internet taraması, öğretim üyesince tavsiye edilecek kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 28 56
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 144
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,76
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.05.2024 03:56