TUR235 Gastronomi Turizmi

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TUR235
Ad Gastronomi Turizmi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Zeynep ALBAYRAK
Dersin Öğretim Elemanı Zeynep ALBAYRAK (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gastronomi turizmi kavramını betimlemek ve gastronomi turizmi destinasyonlarını tanımlamak

Dersin İçeriği

Gastronomi Turizmi Kavramı Dünya'da ve Türkiye'de Gastronomi Turizmi Gastronomi Turizmi Rotaları Gastronomi Turizminde Pazarlama Gastronomide Yeni Trendler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Gastronomi Turizmi: Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar Doç. Dr. Serkan Şengül, Doç. Dr. Alper Kurnaz; Ankara: Detay Yayıncılık

Notlar

Gastronomi Bilimi Prof. Dr. Mehmet SARIIŞIK Ankara: Detay Yayıncılık


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gastronomi kavramını bilir.
ÖÇ02 Gastronomi turizmi ve ilişkili kavramları tanımlayabilir.
ÖÇ03 Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmadaki rolünü bilir.
ÖÇ04 Gastronomi rotalarına hakim olur.
ÖÇ05 Gastronomi turizmi cazibe unsurları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ06 Gastronomi turizminde uygulanabilecek pazarlama faaliyetlerini açıklar.
ÖÇ07 Gastronomi turizminin sürdürülebilirlik ile ilişkisini bilir.
ÖÇ08 Gastronomi alanındaki güncel trendler hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgileri aktarır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgileri açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki örgütlerin iç ve dış çevre faktörleri hakkında bilgileri aktarır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeciliği alanındaki hizmet verme süreçleri ve işlemleri ile ilgili bilgileri aktarır. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Turizm ve otel işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrayarak anlatır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır. 5
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili fiziksel ortamı, araç gereçleri ve teknolojileri kullanır. 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Konuk gereksinimlerini ve turizm sektörünün mesleki uluslar arası terimlerini anlayacak düzeyde yabancı dil kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilgisayar kullanım bilgisine ve otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgiye ve bu yazılımları kullanabilme becerisine sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Ekip üyesi olarak sorumluluk alır. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireylerarası ve kültürlerarası etkin iletişim kurar. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar. 3
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik değerlere bağlı kalarak doğal çevreyi korur. 4
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel bakıma, hijyene, giyime ve görünüme özen gösterir. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Turizm ve otel işletmeciliği alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri sürekli geliştirir. 4
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Eleştirel düşünebilme, alternatif çözümler üretebilmek ve farklı kaynaklardan bilgi elde ederek analiz etme becerisine sahip olur. 4
PÖÇ17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Misafirler ve iş birliği yaptığı kişilerle yazılı ve sözlü anlatım ile etkili iletişim kurar.
PÖÇ18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gastronomi Turizmi ve İlişkili Kavramlar Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
2 Gastronomi Turizminin Tarihi Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
3 Gastronomi Turistleri Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
4 Dünya'da Gastronomi Turizmi Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
5 Türkiye'de Gastronomi Turizmi Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
6 Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
7 Yöresel Yemekler Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
8 Ara Sınav
9 Gastronomi Turizmi Rotaları ve Turları Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
10 Gastronomi Turizmi Cazibe Unsurları Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
11 Gastronomi Festivalleri Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
12 Gastronomi Turizminde Pazarlama Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
13 Gastronomi Turizmi Politika ve Stratejileri Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
14 Gastronomi Turizmi ve Sürdürülebilirlik Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
15 Gastronomi Turizminde Yeni Trendler Gastronomi Turizmi: Kavramlar, ilkeler ve uygulamalar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları
17 Yarıyıl Sonu Sınavları


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.05.2024 05:37