LTS104 Gıda Güvenliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod LTS104
Ad Gıda Güvenliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. TÜZÜN AYTEKİN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. TÜZÜN AYTEKİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda güvenliği konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamak

Dersin İçeriği

Gıda güvenliğinde biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve bu tehlikelerin önlenmesi; gıdaların satın alınması, taşınması, depolanması, işlenmesi; katkı maddeleri ve kalite kontrol sistemleri.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul yok

Kaynaklar

GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSiPLERİ (T.C.Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2385)

Notlar

GIDA GÜVENLİĞİNİN TEMEL PRENSiPLERİ (T.C.Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2385)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel besin maddelerini tanımlar
ÖÇ02 Besin güvenliği ile ilgili temel kavramları bilir
ÖÇ03 Besin güvenliğini bozan etmenleri belirler
ÖÇ04 Kalite güvence sistemlerini bilir
ÖÇ05 Katkı maddelerini tanımlar
ÖÇ06 Gıda muhafaza yöntemleri açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Biyoloji, Kimya ve Laboratuvar Tekniklerindeki temel kavramları açıklar. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar temel kavramlarını biyolojik ve kimyasal analizlerde kullanır
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri ile ilgili analizlerde yöntem ve teknikleri açıklar
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili yöntem ve teknikleri ile sonuçları değerlendirme bilgisine sahip olur
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar teknikleri alanında edindiği bilgiler çerçevesinde analizleri yapar
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili laboratuvar teknolojilerini kullanır
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analiz sonucu verileri elde eder ve yorumlar
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar çalışmalarında eleştirel düşünme için uygun yöntemleri kullanır ve sorunları saptayarak çözer
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanı ile ilgili çalışmaları ve sorunların çözümünü bireysel veya ekip üyesi olarak yürütebilir
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili elde ettiği verileri depolamada ve aktarmada bilgi teknolojilerini etkin şekilde kullanır
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İngilizceyi mesleki alandaki gelişimleri izleyebilecek etkinlikte kullanır
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Laboratuvar çalışmaları sonuç ve sorunlarıyla ilgili kişi ve kurumlarla iletişim ve paylaşımda bulunur
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Laboratuvar güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olur 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerine uygun davranır


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda Güvenliğine Giriş Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Gıda güvenliğinde biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve bu tehlikelerin önlenmesi, Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Gıda güvenliğinde biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve bu tehlikelerin önlenmesi, 2 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Gıda güvenliğinde biyolojik, fiziksel, kimyasal tehlikeler ve bu tehlikelerin önlenmesi, 3 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
5 Gıdaların satın alınması, taşınması, depolanması, işlenmesi Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Gıdaların satın alınması, taşınması, depolanması, işlenmesi 2 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Gıdaların satın alınması, taşınması, depolanması, işlenmesi 3 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınav Sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kalite Güvence Sistemleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Kalite Güvence Sistemleri 2 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Katkı maddeleri Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Katkı maddeleri 2 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Gıda Muhafazası Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
14 Gıda Muhafazası 2 Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Genel tekrar Konu ile ilgili farklı kaynakların incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav sorusu hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 14.05.2024 10:31