SRP226 Sebze ve Süs Bit. Hastalıkları

3 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2.5 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SRP226
Ad Sebze ve Süs Bit. Hastalıkları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2.5 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Genel Fitapatoloji, Sera ve süs bitkilerinde bulunan hastalık etmenlerini (fungal hastalıklar, viral hastalıklar, bakteriyal hastalıklar) ve yabancıotları tanıtmak ve mücadele yöntemlerini öğretmek

Dersin İçeriği

Sebze ve süs bitkilerinde yaygın olan fungal, bakteriyel ve virüs hastalıklarının, yabancı ot türlerinin tanınmaları, zarar şekilleri ve bu etmenlere karşı uygulanacak mücadele yöntemleri.

Dersin Ön Koşulu

Bitki koruma dersini almış olmak

Kaynaklar

Öğretim elemanı ders notları

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Sebze ve süs bitkilerinde görülen bakteriyel hastalıklar ve bitkideki zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ02 Sebze ve süs bitkilerinde görülen viral hastalıklar ile bunların bitkilerdeki zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ03 Sebze ve süs bitkilerinde görülen önemli yabancıotlar tanır ve zarar şeklini öğrenir.
ÖÇ04 Sebze ve süs bitkilerinde görülen hastalık etmenlerini ve yabancıotları tanır ve mücadele yöntemlerini uygular.
ÖÇ05 Sebze ve süs bitkilerinde görülen fungal hastalıklar ve bitkideki zarar şeklini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Seracılıkta kullanılan örtü malzemelerini, yapı tekniklerini açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Türkiye ve dünya için küresel ısınmanın önemini, iklim değişikliğinin tarıma etkisini açıklar. 2
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Seralarda ve açık havada sebze ve süs bitkileri yetiştirir, bitkilerin bakımını, üretimini, çoğaltılmasını ve hasadını uygun yöntem ve teknikleri kullanarak yapar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. 2
PÖÇ05 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bitkiler hakkında web üzerinden kaynak tarar, verilerin bilgisayara girişini, raporlamasını ve sunumunu yapar.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sebze ve süs bitkilerinde bulunan hastalık, zararlı ve yabancı otları tanır, mücadelesinde uygun yöntem ve tekniklerini kullanır. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Üniversite kampüsünde alanı ile ilgili katılabileceği etkinlikleri listeler, staj yapacağı kurumlar ve bu kurumlara yapacaği başvuruları değerlendirir.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bitkilerdeki metabolik faaliyetleri, bitki fizyolojisini, bitki sistematiğini açıklar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini (Katyonların adsorpsiyonu – Anyonların adsorpsiyonu – Toprak Asitliği, toprağın organik maddesi, toprak yapısı, toprak suyu, toprak rengi), toprak oluşunu (Ayrışma ve Parçalanma – Bünye (Tekstür) – Kil Mineralleri), toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım ekonomisinin tanımı ve kapsamı ile Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitki büyümesi için gerekli olan mikro ve makro besin elementleri, bu elementlerin bitkilerdeki işlevlerini, bitkisel üretimde doğru ve dengeli beslenmenin ve gübrelemenin önemini açıklar, uygun materyal kullanarak üretim yapar.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Topraksız kültür ortamlarını öğrenir ve topraksız tarım yöntemleriyle bitki yetiştiriciliği yapar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Depolamanın önemini, hasatı yapılan ürünlerin depolanmasındaki gerekli şartları ve bunların arzda kaliteye etkilerini açıklar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sertifikalı tohum ve hibrit tohum kavramlarını tanımlar, tohumculukta dikkat edilmesi gereken hususları belirtir.
PÖÇ16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Organik tarımın temel kavramlarını, özelliklerini ve organik sebze yetiştiriciliği yöntemlerini açıklar uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 1
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliğinin önemini, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından dilleri açıklar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İngilizce zaman cümleleri, yardımcı fiilleri, edatları açıklar. Mesleki terimleri açıklar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Bitkilerde zarar oluşturan bakteriyel hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-1 Verilen ders notlarından hazırlanmak Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Bitkilerde zarar oluşturan bakteriyel hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri, Ödev Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli bakteriyel hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Bitkilerde zarar oluşturan fungal hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Bitkilerde zarar oluşturan fungal hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli fungal hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli fungal hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav sınava hazırlanma Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Bitkilerde zarar oluşturan viral hastalıkların ekonomik önemleri, tarihçeleri, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli viral hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli viral hastalıklar, özellikleri, oluşturduğu hastalık belirtileri mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Bitkilerde zarar oluşturan yabancotların tanınması, ekonomik önemleri, özellikleri Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli yabancı otlar, özellikleri, zararı, mücadele yöntemleri-1 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sebze ve süs bitkilerindeki önemli yabancı otlar, özellikleri, zararı, mücadele yöntemleri-2 Kaynak kitaplardan ve verilen sunulardan çalışarak derse hazırlanmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Ödev Sunumları Kaynak kitaplardan ödev hazırlamak ve sunmak. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları kaynak kitaptan ve verilen sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 87
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,48
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.05.2024 05:42