TAB119 Tarım ve Çevre Kirliliği

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB119
Ad Tarım ve Çevre Kirliliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. HAKAN KAVUR
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. Elif HAKLI HEYBET (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere tarımsal faaliyetlerin çevre üzerine olan etkileri hakkında bilgi vermek

Dersin İçeriği

Tarım ve çevre arasındaki ilişkiler

Dersin Ön Koşulu

Herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Öğretim üyesinin ders notları

Notlar

Herhangi bir kaynak bulunmamaktadır.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel çevre kirliliklerini tanıyabilmek
ÖÇ02 Her bir çevre kirliliğine neden olan kaynakları açıklayabilmek
ÖÇ03 Çevre kirleticilerin etkilerini değerlendirebilmek
ÖÇ04 Tarımsal üretim ve çevre kirlilikleri arasındaki karşılıklı etkileşimleri değerlendirebilmek
ÖÇ05 İyi tarım uygulamaları hakkında fikir sahibi olmak
ÖÇ06 Biyogaz ve üretimi hakkında bilgi sagibi olur.
ÖÇ07 Erozyon ve tuzluluk hakkında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 2
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Ziraat alanı için yeterli iletişim ve bilişim teknolojilerini bilir ve etkin şekilde kullanır.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders hakkında bilgi verilmesi Konu ile ilgili ön araştırma
2 Çevre ile ilgili temel kavramlar ve tanımlar Konu ile ilgili ön araştırma
3 Hava kirliliği Konu ile ilgili ön araştırma
4 Su kirliliği Konu ile ilgili ön araştırma
5 Toprak kirliliği Konu ile ilgili ön araştırma
6 Radyoaktif kirlilik Konu ile ilgili ön araştırma
7 Gürültü kirliliği Konu ile ilgili ön araştırma
8 Ara Sınav Sınava hazırlanma
9 Katı atıklar Konu ile ilgili ön araştırma
10 Çevre kirliliğinin flora ve fauna üzerine etkileri Konu ile ilgili ön araştırma
11 Çevre dostu üretim teknikleri: I. Organik tarım Konu ile ilgili ön araştırma
12 Çevre dostu üretim teknikleri: II. İyi tarım uygulamaları Konu ile ilgili ön araştırma
13 İyi Tarım Uygulamaları Konu ile ilgili ön araştırma
14 Çevre etkilerinin değerlendirilmesi Konu ile ilgili ön araştırma
15 Tartışma Konu ile ilgili ön araştırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanma
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlanma


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.05.2024 12:54