Genel Bilgi
Kod | ST0029 |
Ad | Alg Fizyoloji |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Doktora Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. OYA IŞIK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. OYA IŞIK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Alglerin genel biyolojik özellikleri, hücre yapıları, büyümesi, üremesi, beslenmesi, fotosentez ve solunum olaylarını tanımlar. Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimlerini bilmektir.
Dersin İçeriği
Alglerin genel biyolojik özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılar; besin madde gereksinimleri, fotosentez ve solunum olayları; Alglerde üreme, üreme biçimleri ve büyüme. Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimler.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Hazırlanmış ders notları, A. Richmond (1986), CRC Handbook of Microalgal Mass Culture,Taylor&Francis, sf: 528., Laboratuar föyleri, G. E., Fogg ve B. Thake (1987), Algal Cultures and Phytoplankton Ecology, Printed in USA, sf:259., Cirik S., Gökpınar Ş., 2005. Plankton Bilgisi ve Kültürü, Ege Üniv. Basımevi, İZMİR., Becker, E.W., 1994. Microalgae: Biotechnology and Microbiology. , Cambridge University Press, Cambridge.
Notlar
ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alglerin genel biyolojik özelliklerini açıklar. |
ÖÇ02 | Prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılarını tanımlar. |
ÖÇ03 | Alglerde üreme ve üreme biçimlerini tanımlar. |
ÖÇ04 | Alglerin besin madde gereksinimlerini sıralar. |
ÖÇ05 | Alg kültürü laboratuar koşullarını sıralar, Laboratuarı tanır, Işık, Sıcaklık, havalandırma-karıştırma, besleyici elementler ve besi ortamı hazırlar |
ÖÇ06 | Sterilizasyonu tanımlar, Sterilizasyon metodlarını açıklar, besi ortamı sterilizasyonu tanımlar ve besi ortamı hazırlar. |
ÖÇ07 | Alg kültürlerinde büyümeyi tanımlar, Algal büyümenin evreleri, büyüme parametreleri, hücre sayımı ile büyümenin ölçümünü açıklar. |
ÖÇ08 | Alg Kültürünün büyümesi üzerinde O2, CO2, pH, ışık, sıcaklık ve diğer parametrelerin rolleri hakkında bilgileri açıklar ve tanımlar. |
ÖÇ09 | Fotosentez ve solunum hakkında bilgileri tanımlar. |
ÖÇ10 | Alg Üretim Sistemleri ve yüksek yoğunluklu kültürleri tanımlar ve açıklar. |
ÖÇ11 | Fotobiyoreaktörlerin tanımlanması ve panel ve tubular fotobiyoreaktörlerde üretimi, kültür parametrelerinin optimizasyonunu tanımlar. |
ÖÇ12 | Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimleri hakkında bilgileri sıralar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Su Ürünleri Temel Bilimler alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek düzeye ulaşır. | 5 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanı ile ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar, yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su Ürünleri Temel Bilimler alanındaki güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanına yenilik getiren, düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, uyarlar ve uygular. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanındaki yeni ve farklı düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar, araştırma yöntemlerini üst düzeyde kullanır, neden-sonuç ilişkisi kurarak sorunlara çözüm önerileri geliştirir. | 2 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanına yenilik getiren, yeni düşünce, yöntem, tasarım ve /veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı uzmanlaştığı alana uygulamayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. | 4 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel Bilimler alanı ile ilgili en az bir bilimsel çalışmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir, alanında ve/veya disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bilgi ve becerilerini yaratıcı ve/veya eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, karar verir ve Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. | 4 |
PÖÇ09 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Temel Bilimler alanındaki uzmanlaştığı konularda uzman kişiler ile tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. | 5 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | En az bir yabancı dilde ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilimler alanında özel konularda uzmanlaşarak toplumsal, bilimsel, kültürel ilerlemelere, etik değerlere uygun hareket ederek katkıda bulunur. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Temel Bilimler alanında uzmanlaştığı konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Alglerin genel biyolojik özellikleri | Ders notlarını okur, ders ile ilgili kaynaklarını edinir | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
2 | Prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılarını | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
3 | Alglerde üreme ve üreme biçimleri | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
4 | Alglerin besin madde gereksinimleri | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
5 | Alg kültürü laboratuar koşulları, Laboratuarın tanıtılması, Işık, Sıcaklık, havalandırma-karıştırma, besleyici elementler ve besi ortamı hazırlanması. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
6 | Sterilizasyon tanımı, Sterilizasyon metodları, besi ortamı sterilizasyonu, besi ortamı hazırlama. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
7 | Alg kültürlerinde büyümenin tanımı, Algal büyümenin evreleri, büyüme parametreleri, hücre sayımı ile büyümenin ölçümü. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
8 | Ara Sınavlar | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
9 | Alg Kültürünün büyümesi üzerinde O2, CO2, pH, ışık, sıcaklık ve diğer parametrelerin rolleri hakkında bilgiler. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
10 | Fotosentez ve solunum hakkında bilgiler | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Tartışma |
11 | Öğrenci sunumları | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Alg Üretim Sistemleri ve yüksek yoğunluklu kültürler | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
14 | Fotobiyoreaktörlerin tanımlanması ve panel ve tubular fotobiyoreaktörlerde üretim, kültür parametrelerinin optimizasyonu. | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
15 | Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimleri hakkında bilgiler | Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |