ST0029 Alg Fizyoloji

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ST0029
Ad Alg Fizyoloji
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. OYA IŞIK


Dersin Amacı / Hedefi

Alglerin genel biyolojik özellikleri, hücre yapıları, büyümesi, üremesi, beslenmesi, fotosentez ve solunum olaylarını tanımlar. Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimlerini bilmektir.

Dersin İçeriği

Alglerin genel biyolojik özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılar; besin madde gereksinimleri, fotosentez ve solunum olayları; Alglerde üreme, üreme biçimleri ve büyüme. Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimler.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Hazırlanmış ders notları, A. Richmond (1986), CRC Handbook of Microalgal Mass Culture,Taylor&Francis, sf: 528.,  Laboratuar föyleri, G. E., Fogg ve B. Thake (1987), Algal Cultures and Phytoplankton Ecology, Printed in USA, sf:259.,  Cirik S., Gökpınar Ş., 2005. Plankton Bilgisi ve Kültürü, Ege Üniv. Basımevi, İZMİR., Becker, E.W., 1994. Microalgae: Biotechnology and Microbiology. , Cambridge University Press, Cambridge.

Notlar

ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Alglerin genel biyolojik özelliklerini açıklar.
ÖÇ02 Prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılarını tanımlar.
ÖÇ03 Alglerde üreme ve üreme biçimlerini tanımlar.
ÖÇ04 Alglerin besin madde gereksinimlerini sıralar.
ÖÇ05 Alg kültürü laboratuar koşullarını sıralar, Laboratuarı tanır, Işık, Sıcaklık, havalandırma-karıştırma, besleyici elementler ve besi ortamı hazırlar
ÖÇ06 Sterilizasyonu tanımlar, Sterilizasyon metodlarını açıklar, besi ortamı sterilizasyonu tanımlar ve besi ortamı hazırlar.
ÖÇ07 Alg kültürlerinde büyümeyi tanımlar, Algal büyümenin evreleri, büyüme parametreleri, hücre sayımı ile büyümenin ölçümünü açıklar.
ÖÇ08 Alg Kültürünün büyümesi üzerinde O2, CO2, pH, ışık, sıcaklık ve diğer parametrelerin rolleri hakkında bilgileri açıklar ve tanımlar.
ÖÇ09 Fotosentez ve solunum hakkında bilgileri tanımlar.
ÖÇ10 Alg Üretim Sistemleri ve yüksek yoğunluklu kültürleri tanımlar ve açıklar.
ÖÇ11 Fotobiyoreaktörlerin tanımlanması ve panel ve tubular fotobiyoreaktörlerde üretimi, kültür parametrelerinin optimizasyonunu tanımlar.
ÖÇ12 Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimleri hakkında bilgileri sıralar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Su Ürünleri Temel Bilimler alanlarında güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek düzeye ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanı ile ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar, yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Temel Bilimler alanındaki güncel, kuramsal ve uygulamalı bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanır. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanına yenilik getiren, düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı farklı bir alana uygular, özgün bir konuyu araştırır, kavrar, uyarlar ve uygular. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanındaki yeni ve farklı düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar, araştırma yöntemlerini üst düzeyde kullanır, neden-sonuç ilişkisi kurarak sorunlara çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanına yenilik getiren, yeni düşünce, yöntem, tasarım ve /veya uygulama geliştirir ya da bilinen bir düşünce, yöntem, tasarım ve/veya uygulamayı uzmanlaştığı alana uygulamayı bağımsız olarak gerçekleştirerek alanındaki ilerlemeye katkıda bulunur. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel Bilimler alanı ile ilgili en az bir bilimsel çalışmayı ulusal ve/veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir, alanında ve/veya disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bilgi ve becerilerini yaratıcı ve/veya eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, karar verir ve Su Ürünleri Temel Bilimler alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 4
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlaştığı Temel Bilimler alanında edindiği teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerle yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve toplum yararına kullanır. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Temel Bilimler alanındaki uzmanlaştığı konularda uzman kişiler ile tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde ileri düzeyde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurar ve tartışır, bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilimler alanında özel konularda uzmanlaşarak toplumsal, bilimsel, kültürel ilerlemelere, etik değerlere uygun hareket ederek katkıda bulunur. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel Bilimler alanında uzmanlaştığı konularda karşılaşılan toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunların çözümüne katkıda bulunur ve bu değerlerin gelişimini destekler. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Alglerin genel biyolojik özellikleri Ders notlarını okur, ders ile ilgili kaynaklarını edinir Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
2 Prokaryotik ve ökaryotik mikroalglerde hücresel yapılarını Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 Alglerde üreme ve üreme biçimleri Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
4 Alglerin besin madde gereksinimleri Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
5 Alg kültürü laboratuar koşulları, Laboratuarın tanıtılması, Işık, Sıcaklık, havalandırma-karıştırma, besleyici elementler ve besi ortamı hazırlanması. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 Sterilizasyon tanımı, Sterilizasyon metodları, besi ortamı sterilizasyonu, besi ortamı hazırlama. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, kısa notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
7 Alg kültürlerinde büyümenin tanımı, Algal büyümenin evreleri, büyüme parametreleri, hücre sayımı ile büyümenin ölçümü. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Alg Kültürünün büyümesi üzerinde O2, CO2, pH, ışık, sıcaklık ve diğer parametrelerin rolleri hakkında bilgiler. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
10 Fotosentez ve solunum hakkında bilgiler Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Tartışma
11 Öğrenci sunumları Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, sunuma hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Alg Üretim Sistemleri ve yüksek yoğunluklu kültürler Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
14 Fotobiyoreaktörlerin tanımlanması ve panel ve tubular fotobiyoreaktörlerde üretim, kültür parametrelerinin optimizasyonu. Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
15 Çevresel faktörlerin hücre fizyolojisi üzerindeki etkileri, stres koşulları, hücre metabolizmasındaki değişimleri hakkında bilgiler Konuyu internetten tarama, konu ile ilgili makale araştırması yapma, notlar çıkarma, Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 15.05.2024 01:00