TAB209 Tıbbi Arom. Bitk.Analiz Yön.

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB209
Ad Tıbbi Arom. Bitk.Analiz Yön.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket MB Meslek Bilgisi Dersleri Z Zorunlu
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ
Dersin Öğretim Elemanı Öğr. Gör.Dr. NURTEN YILMAZ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi.

Dersin İçeriği

bölüm labooratuvarında ve fakülte laboratuvarında bitkileri kimyasal sekonder bileşenlerini analiz etme, bitkiyi analizde numune olarak hazırlama, kimyasal çözeltileri hazırlama, bitki ekstarktı çıkarma, farklı çözücülerde bitkilerin ekstraktlarını ( alkol su v.b.)çıkarma. bitki uçucu yağı cıkarma ve analiz etme teknikleri hakkında bilgi. Kimya laboratuarlarda bitkilerin analizi için kullanılan analiz yöntemler biilgisi, Enstrümental analiz yöntemlerini tanıyabilme ve temel ilkelerini kavrayabilme, Spektroskopik yöntemlerin uygulandığı analitik cihazları tanıma, kalibrasyon ve kullanım ilkelerini öğrenme ve uygulama. Spektroskopik yöntemleri kullanıldığı cihazlarla malzeme yapısını tayin edebilme, Kromotografik yöntemlerinin temel kavramlarını kavrayabilme ve analitik cihazı tanıyabilme

Dersin Ön Koşulu

Ders notu kimya laboratuvarı

Kaynaklar

Tıbbi ve aromatik bitkiler bilimi ve teknolojisi kitabı (Prof. Dr. Hasan Baydar) hoca ders notları ve güncel dergipark makaleleri. bitki analizleri hakkında

Notlar

youtube ve diğer işleme tesislerinden fakülte laboratuvarından yararlanma.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Tıbbi aromatik bitkilerin tanımını ve ve çeşitlerini tanır.
ÖÇ02 TAB ların kalite-kontrol için enstrümantal analiz gerekililiğini ve önemini bilir.
ÖÇ03 Bitki sekonder metabolitleri gruplandırarak tanımlar,Drog ve aromatik olarak gruplandırır.
ÖÇ04 TAB ların tanımlanmasında kullanılan enstrümental analiz ve metodlarını bilir.
ÖÇ05 TABların uçucu yağ çıkarma clevenger yöntemini bilir ve yağ çıkarır.
ÖÇ06 TAB ların antimikrobiyal etkilerini bilir ve yorumlar.
ÖÇ07 Kromotografi yöntemleri hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ08 Bioaktif bileşiklerini kimyasal yapılarına göre gruplandırır.
ÖÇ09 Bioaktif bileşiklerin listesini ve bitki içeriği yüzdesini yorumlamayı bilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 1
PÖÇ02 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Ziraat alanı için yeterli iletişim ve bilişim teknolojilerini bilir ve etkin şekilde kullanır.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. 4
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. 1
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. 5
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ders tanıtımı, Laboratuvar genel kuralları ders notları 1 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Analiz yöntemlerine giriş Laboratuvarların ve enstrümantal analiz cihazlarının tanıtılması ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 esansiyel yağ çıkarma yötemleri ders notları 2 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 bioactif bileşenleri gruplandırma ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 ekstraksiyon ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kromotografi Yöntemlerinin Temel İlkeleri ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 gc, gc -ms, spektrofotometre ders notları 3 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav arasınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Gaz Kromotografisi-Kütle Spektrometresi, ders notları 4 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 enstrümental analiz çeşitleri ders notları 5 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Sıvı Kromatografisi. ders notları 6 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Kantitatif ve Kalitatif Analizler Uygulama ders notları 7 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 UV-VİS Spektroskopisi ve Uygulama Alanları Uygulama ders notları 7 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 etken maddelerin antimikrobiyal etkisi testi ders notları 8 Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel tekrar ders notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları notes Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü (Saat) 100
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,00
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 20.02.2025 05:41