TAB206 Baharat Bit. Değerlendirme Tek.

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TAB206
Ad Baharat Bit. Değerlendirme Tek.
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

En çok tüketimi yapılan baharat bitkileri, bu bitkilerden elde edilen ürünlerin ticareti ve sınıflandırılması, kullanım alanları, ve bu bitkilerden elde edilen etken maddelerini tanıtmak

Dersin İçeriği

Baharat bitkilerinin temel özelliklerini tanıtılmakta ve bu bitkilerin korunması ve kültüre alınmasını aktarılmaktadır. En fazla kullanılan baharatları tanıtılmaktadır

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

BAYDAR H. (2021). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.

Notlar

Öğretim elemanı ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Değişik baharat bitkilerinin tanımlarını ve kullanılan bitki kısımlarını öğrenir.
ÖÇ02 Baharat bitkilerinin tarihi gelişimini kavrar
ÖÇ03 Baharat bitkilerinin duyusal özelliklerini öğrenir.
ÖÇ04 Dünyada ve Türkiye'de baharat ticaretinin dününü ve bugününü ve öğrenir.
ÖÇ05 Baharatların besin değeri, baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon hakkında bilgi edinir.
ÖÇ06 Türkiye'de yoğun olarak kullanılan baharat bitkileri, özellikleri ve kullanım alanlarını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. 5
PÖÇ02 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. 3
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Aromatik(Baharat) bitkileri tarihsel gelişimi Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Baharat bitkilerinin tanımı ve özellikleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Baharat Bitkilerin toplanması ve baharat bitkileri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Aromatik bitkilerin iklim istekleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Aromatik bitkilerin toprak istekleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Baharatların elde ediliş yöntemleri Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Baharat ticareti Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ülkemizde kullanılan baharat bitkilerinin sistematiği Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Baharat Bitkilerinin Kokuları Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Baharat bitkilerinde renk oluşumu Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Baharat Bitkilerinde duyusal özellikler Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Baharat Tebliği Ders notları ve sunuları. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları ve sunuları. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 18.05.2024 01:22