Genel Bilgi
Kod | TAB206 |
Ad | Baharat Bit. Değerlendirme Tek. |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 2 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
En çok tüketimi yapılan baharat bitkileri, bu bitkilerden elde edilen ürünlerin ticareti ve sınıflandırılması, kullanım alanları, ve bu bitkilerden elde edilen etken maddelerini tanıtmak
Dersin İçeriği
Baharat bitkilerinin temel özelliklerini tanıtılmakta ve bu bitkilerin korunması ve kültüre alınmasını aktarılmaktadır. En fazla kullanılan baharatları tanıtılmaktadır
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
BAYDAR H. (2021). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Ankara, Nobel Akademik Yayıncılık.
Notlar
Öğretim elemanı ders notları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Değişik baharat bitkilerinin tanımlarını ve kullanılan bitki kısımlarını öğrenir. |
ÖÇ02 | Baharat bitkilerinin tarihi gelişimini kavrar |
ÖÇ03 | Baharat bitkilerinin duyusal özelliklerini öğrenir. |
ÖÇ04 | Dünyada ve Türkiye'de baharat ticaretinin dününü ve bugününü ve öğrenir. |
ÖÇ05 | Baharatların besin değeri, baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon hakkında bilgi edinir. |
ÖÇ06 | Türkiye'de yoğun olarak kullanılan baharat bitkileri, özellikleri ve kullanım alanlarını öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Dünyada ve Türkiye'de yoğun yetiştiriciliği yapılan tıbbi ve aromatik bitkileri tanımlar, bunların genel özelliklerini, iklim ve toprak istekleri ile kullanım alanlarını açıklar. | 5 |
PÖÇ02 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Ziraat alanı için gerekli bilişim teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve uygun bilgisayar programlarını kullanabilir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi bitkiler, aromatik bitkiler, baharat bitkileri, keyif bitkileri, boya bitkilerininin genel özelliklerini tanımlar ve bunların kullanım alanlarını açıklar. | 5 |
PÖÇ04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerde fiziksel, kimyasal ve duyusal analizler yapar. | |
PÖÇ05 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkileri doğadan toplar, üretimini, yetiştiriciliğini, bakımını, farklı yöntemlerle çoğaltımını yapar ve hasadını gerçekleştirir. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin fitoterapi, aromaterapi ve tıp alanında kullanımlarını açıklar. | 3 |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tarımsal mekanizasyonun bitki yetiştiriciliğindeki önemini ve kullanılan aletlerin özelliklerini açıklar. | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Tıbbi ve aromatik bitkilerin biyoloji, sistematiği ve fizyolojisini açıklar. | 3 |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Temel ekolojik kavramları ve ekolojik faktörleri tanımlar, tarımsal faaliyetlerin ekolojiye ve çevreye olan etkilerini açıklar. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili katılabileceği mesleki etkinlikleri listeler, öngörülmeyen durumlarla karşılaştığında çözüm üretebilir, takım içerisinde ve bağımsız olarak çalışabilne yeteneğine sahiptir. | |
PÖÇ11 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Bitkilerden yağ çıkarır, yağlardan parfüm yapımında uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ12 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi aromatik bitkileri bioktif maddeleriyle korumada, depolamada, kimyasal kalitesini muhafaza etmede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | |
PÖÇ13 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Kimyasal çözelti hazırlar, kimya enstrümental analizleri yorumlar. | |
PÖÇ14 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili bitki besleme yöntemlerini, sulama yöntemlerini açıklar, zararlı, hastalık ve yabancı otları tanımlar ve bunlarla mücadelede uygun yöntem ve teknikleri kullanır. | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Tarımsal faaliyetlerde iş güvenliği kurallarını, temel İSG risklerini ve tehlikeleri önleme yöntemlerini bilir, çevre bilincine sahip olur. | |
PÖÇ16 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Ekonomi üzerine temel kavram ve ilkeleri tanımlar, Türkiye ekonomisinde tarım sektörünün yeri ve önemini açıklar. | |
PÖÇ17 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Toprak özelliklerini, toprak oluşumu ve toprak analiz yöntemlerini açıklar. | |
PÖÇ18 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Zaman cümleleri, yardımcı fiiller, edatlar hakkında bilgi sahibidir ve mesleki terimlerin İngilizce karşılıklarını bilir. | |
PÖÇ19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi hakkında genel bilgi sahibi olur. | |
PÖÇ20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Dil ve dilin önemi, dillerin doğuşu, yayılışı ve yapı bakımından diller hakkında değerlendirme yapar. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Aromatik(Baharat) bitkileri tarihsel gelişimi | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Baharat bitkilerinin tanımı ve özellikleri | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Baharat Bitkilerin toplanması ve baharat bitkileri | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Aromatik bitkilerin iklim istekleri | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Aromatik bitkilerin toprak istekleri | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Baharatların elde ediliş yöntemleri | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | Ders notları ve sunuları. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Baharatların besin değeri, Baharatlarda kalite kontrol ve standardizasyon | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Baharat ticareti | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Ülkemizde kullanılan baharat bitkilerinin sistematiği | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Baharat Bitkilerinin Kokuları | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Baharat bitkilerinde renk oluşumu | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Baharat Bitkilerinde duyusal özellikler | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Baharat Tebliği | Ders notları ve sunuları. | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notları ve sunuları. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notları ve sunuları. | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 4 | 4 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 54 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,16 | ||
AKTS | 2 AKTS |