ATO216 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği

3 AKTS - 1-1 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ATO216
Ad İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör.Dr. CELAL ERBAŞ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Öğrencilere işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler işçi sağlığını korumak ve iş güvenliğini sağlamak konularında bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.

Dersin İçeriği

Öğrencilere işçi sağlığı ve güvenliği ile ilgili yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Öğrenciler işçi sağlığını korumak ve iş güvenliğini sağlamak konularında bilgi ve beceri sahibi olacaklardır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Hüseyin Altınel, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Detay Yayıncılık 3. Baskı, Ankara, Şubat 2015

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş güvenliğinin tanımı ve tarihçesini öğrenir.
ÖÇ02 Kaza oluşumunu ve çeşitlerini kavrar.
ÖÇ03 Meslek hastalıkları ve korunma yollarını kavrar.
ÖÇ04 İşçi ve işyeri koşullarının işçi sağlığına etkisini öğrenir.
ÖÇ05 İş güvenliğinde koruyucular ve kullanılmasının önemini kavrar.
ÖÇ06 İş güvenliği soruşturmasının nasıl yapıldığını öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Sağlık ve insan sağlığı kavramı. İşçi sağlığı kavramı; işçi sağlığının tanımı, önem ve amacı. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 İşçi sağlığında temel ilkeler. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 İşçi sağlığında kontroller ve sağlık raporları. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 İşçi sağlığında işyeri hekimliği; işyeri hekimi görev ve yetkileri. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 İşçi sağlığı ve üretim; üretimde meslek hastalığı. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Meslek hastalığından korunma ilkeleri ve yöntemleri. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
7 Karşılaşılacak meslek hastalıklarında risk analizleri Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 İş güvenliği kavramı, iş güvenliğini bozabilecek potansiyel tehlikeler. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 İş güvenliğini bozabilecek potansiyel olaylar, iş kazası kavramı ve iş kazasında hukuki süreç. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 İşçi sağlığı ve iş güvenliği hukuku. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Dünyada ve ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin gelişimi; hakların ortaya çıkışı. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinde işveren ve sendikanın sorumlulukları. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Hukukun tanımı ve amacı. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Ülkemizde iş ve sosyal güvenlik hukuku Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 İş Kanununda yer alan işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili düzenlemeler. Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 80
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,20
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.05.2024 02:45