ATO102 Otel İşletmeciliği

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 2. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ATO102
Ad Otel İşletmeciliği
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 2. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir.
Öğr. Gör. CANANİ YALÇİN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersle, Turizm ve Otel İşletmeciliği Programında otel işletmeciliği yatırım-yönetim-planlama-kontrol kavramları, otelcilik sektörünün tanımı, tarihsel gelişimi, sınıflandırılması, özellikleri, otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimi, yatırım kararları, otel yatırımlarında maliyet, finansman ve verimlilik ilkeleri, otel işletmelerinde yönetim ve yönetim fonksiyonları konularında yeterliliğin kazanılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Otel işletmeciliği, otellerde örgüt yapıları, otellerde finansman

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Prof. Dr. Meryem Akoğlan Kozak, Otel İşletmeciliği, DETAY YAYINCILIK, 2. baskı, Ankara 2016. İsmet Mucuk, MYO için Temel İşletme Bilgileri, MEGEP Otel İşletmeciliği

Notlar

Dijital kaynaklar, Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Otel işletmeciliğinin tarihsel gelişimini açıklar.
ÖÇ02 Otel işletmelerini sınıflandırır.
ÖÇ03 Otel işletmelerinin kuruluş yeri seçimini açıklar.
ÖÇ04 Otel işletmelerinde uygun fiyatın tespitini yapar.
ÖÇ05 Otel işletmelerinde organizasyon yapısını açıklar.
ÖÇ06 Otel işletmelerinde finansman sürecini açıklar.
ÖÇ07 Otel işletmelerinde güncel yönetim uygulamalarını açıklar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri ve hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde bilgileri açıklar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili konaklama, seyahat acenteleri, yiyecek içecek vb işletmelerde yasal mevzuat, mesleki standartlar ve uygulamalar, iç ve dış çevre faktörleri hizmet verme süreçleri hakkında temel düzeyde sahip oldukları bilgileri uygularlar. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği sorumlulukları müşteri tatminini temelinde yerine getirirler. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında hizmet sürecindeki fiziksel ortamı, araç gereç ve teknolojileri kullanırlar. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği alanında üstlendiği görev ve sorumlulukları çalışma ortamının gerektirdiği dinamiklere göre hem bireysel olarak hem de takım üyesi olarak yaparlar. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili teknik ve mesleki yenilikleri karşılaşacağı olağan ve olağanüstü sorunlara çözümünde kullanırlar. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili bilgi ve becerilerini olarak örgüt üyelerinin mesleki bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi ve objektif performans değerlendirilmesinde kullanırlar. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler Mesleği ile ilgili yenilikleri hayat boyu öğrenmenin bilinci ile takip edip durum analizi yaparak sahip oldukları bilgi ve becerileri ve geliştirirler. 5
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Öğrenciler mesleki özgüven, bilgi ve becerisi ile sahip olduğu kaynakları yönetirler. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Turizm alanı ile ilgili edindiği bilgi ve beceriler düzeyindeki düşüncelerini ve önerilerini ilgililere yazılı ve sözlü olarak aktarırlar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanırlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Öğrenciler Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde (en az alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar) yabancı dil bilirler.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler yasal mevzuat (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel etik değerler, iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili kurallara göre mesleğini icra ederler. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler kültürel ve etik değerler, sosyal adalet ve sorumluluk bilinci ile, ülkenin ve yakın çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerinin, toplumun alanla ilgili ilgi, istek ve ihtiyaçlarının bilir. 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenciler Turizm ve Otel İşletmeciliğinin temel faaliyeti olan hizmet üretim sürecinin gerektirdiği kişisel niteliklere ve dinamizme sahiptirler. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Otelcilik endüstrisine giriş Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi-kariyer Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Otel işletmelerinde satın alma Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Otel işletmelerinde himet üretimi ve pazarlama Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Otel işletmelerinde önbüro ve kat hizmetleri Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Tartışma
6 Otel işletmelerinde yönetim ve organizasyon Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Otel işletmelerinde kuruluş yeri seçimini ve kuruluş yeri seçimini etkileyen unsurlar Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Otel işletmelerinde farklı bölümler Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
10 Otel işletmelerinde kalite yönetimi Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Otel işletmelerinde sürdürülebilir faaliyetler ve çevre koruma Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
12 Otel işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
13 Örnek olay; otel işletmesi ziyareti ortam incelemesi ve sürecin raporlanması Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Otel işletmelerinde muhasebe ve finansman Anlatım, Tartışma, Soru-Yanıt, Örnek Olay İncelemesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Otel işletmeciliğinde yeni eğilimler Dijital kaynak taraması ve ders materyallerinde konu hakkında ön bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS

Güncelleme Zamanı: 16.05.2024 02:46