Genel Bilgi
Kod | YOT148 |
Ad | Organik Ürün İşleme Teknolojileri |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 2. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-1 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Ön Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Öğr. Gör.Dr. UĞUR KEKEÇ |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. Bir önceki dönem grupları ve öğretim elemanları gösterilmektedir. |
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amacı; Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını, gıdaların farklı yöntemler ile muhafazası ve korunması ile işleme teknikleri ile farklı ürünler oluşturmayı öğrencilere öğretmektir.
Dersin İçeriği
Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini, organik ürünlerin neden ve nasıl işleneceğini öğrenebilmeyi içeriyor.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders ile ilgi yapılan akademik çalışmalardan yararlanılarak hazırlanan ders notları. ve Yapılan uygulamalardan hazırlanan sunular.
Notlar
T.C. Milli eğitim bakanlığı ,Gıda teknolojileri, Meyve ve Sebzelerde ön işlemler. Ders Materyali Ankara 2013.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özelliklerini açıklar. |
ÖÇ02 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum ilişkilendirir. |
ÖÇ03 | Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini açıklar. |
ÖÇ04 | Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizini açıklar. |
ÖÇ05 | Bitkisel ürün mamullerinin işleme prosesini açıklar. |
ÖÇ06 | Uygun ürün işleme teknikleri ile yeni organik ürün üretim sürecini tartışır. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler tarımsal üretim sürecine ait temel bilgileri, organik tarım ilkelerini, üretim felsefesini ve konuyla ilgili temel bilgileri açıklar. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler organik tarım alanında öğrendiği bilgilerin doğru, güvenilir ve güncel olup olmadığını bilirler. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler ekosistem, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilir tarım yönetimi, kırsal kalkınma, tarımsal planlama ve tarımsal teknoloji kullanımına yönelik gelişmeleri ve bunların insan hayatındaki etkilerini bilirler. | 4 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler Organik Tarım Kanunu ve Organik Tarımın Esasları ve Uygulamasına İlişkin Yönetmelik hükümleri doğrultusunda organik tarım üretim faaliyetlerini yönetirler. | 1 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Öğrenciler organik ürünün nihai tüketiciye ulaşıncaya kadar olan üretim aşamalarında karşılaşılabilecekleri sorunlara çözüm üretirler | 5 |
PÖÇ06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler organik tarım alanında sorunları bilimsel araştıma yöntemine (tanımlama, analiz etme, araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm üretme ve uygulama) uygun biçimde değerlendirebilirler. | 1 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler organik tarım alanında hem bireysel hem de ekip üyesi olarak karşılaştığı problemlerin çözümünde üstlendiği sorumlulukları yerine getirirler. | 1 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenciler mesleği ile ilgili gelişmeleri hayat boyu öğrenmenin gerekliliği ile takip ederler. | 2 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım alanında araştırma ve sorgulama yoluyla elde ettiği bilgiye kullanırlar | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım alanı ile ilgili kişi ve kurumlarla etkileşimli olarak toplumsal, kültürel ve etik sorumluluk bilinci ile projeler üretebilirler. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler mesleği ve diğer alanlarla ilgili iletişim sürecini yönetebilecek olan Avrupa Dil Portföyü A2 genel düzeyinde yabancı dil bilirler. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanarak sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilirler. | |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım alanı ile ilgili bilimsel araştırma sürecinden elde edilen sonuçları uygulayabilirler. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım ile ilgili gürev ve sorumluluklarını bilimsel, kültürel, etik değerler ve yasal mevzuata uygun yaparlar. | 1 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Öğrenciler organik tarım alanında sosyal adalet, kalite, kültürel değerler, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptirler. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemi Türkiye de ve dünyada gıda güvenliği | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması |
2 | Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Soru-Cevap |
3 | Gıda ve Mikroorganizmalar, Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulma | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri, Gıda Kaynaklı Bakteriyel Toksin Tipi Zehirlenmeler | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Gıdalarda Mikrobiyal Faaliyetleri Kontrol Altına Alma | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
6 | Mikroorganizmaları Gıdalardan Uzaklaştırma Yöntemleri | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
7 | Mikrobiyal Aktiviteyi Yavaşlatma Yöntemleri | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sınav | Sınava kadar anlatılan konuları tekrar edip çalışmalıdır. | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
9 | Organik ürünlere mikroorganizmaların etkisi ve meydana getirdikleri değişiklikler | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Meyve ve sebze hasadı ve dikkat edilecek noktalar, işleme öncesi uygulanacak işlemler | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması, Soru-Cevap |
11 | Konserve teknolojisi (haşlama, dolum, ekzost, pastörizasyon, sterilizasyon ) | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması |
12 | Organik olarak üretilmiş ürünlerle salça Üretim Teknolojisi | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Grup Çalışması |
13 | Organlik Reçel- marmelat teknolojisi | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması |
14 | Organik Meyve suyu teknolojisi | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Gösteri |
15 | Organik ürünler kullanarak anlatılan ürün işleme tekniklerinin uygulamaları. | Önerilen ders materyallerini okumalı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 5 | 5 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 87 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,48 | ||
AKTS | 3 AKTS |