İG107 Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG107
Ad Hayvancılık işletmelerinde iş güvenliği - I
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERAP GÖNCÜ


Dersin Amacı / Hedefi

Hayvancılık işletmelerinde teknolojik gelişmelerin ihtiyaç duyduğu bilgiyi almış, uygulama yeteneği kazanmış, üretim tekniklerinde bilgisi olan, mesleki problemleri çözebilecek bilgi ve beceriye sahip, çağdaş aygıtları kullanabilen iş güvenliği uzmanların temel bilgi temin etmek.

Dersin İçeriği

Besin işleme ve yetiştiricilik hızlı bir şekilde kalite kontrol programlarına yönelmektedir. Pek çok endüstriyel sektör, tüketicilerin kaliteli ürün talebini garantilemek, karlılığı maksimum kılmak, riski azaltmanın düşük maliyetli yolu olarak halen kalite kontrol programlarını kullanmaktadır. Hayvancılık işletmelerinde kalite kriterleri, çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi; hayvancılık işletmelerinde kaynakların, malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: İşletmelerde girdi-çıktı, canlı demirbaş stok kontrol ve sevkıyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demribaş kaydı ve takibi, işltem iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerileri, üretim zincirinin hayvan, ortam, makine ve çalışanlara bağlı hata kaynaları tespit ve düzeltme yolları tespiti detayları üzerinde durulacaktır.

Dersin Ön Koşulu

Hayvancılıkla bir şekilde ilgili olmak

Kaynaklar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018

Notlar

GÖNCÜ S. 2018. Sığrı davranışları ve sürü yönetimi. Akademsiyen, Ankara, 2018


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde iş yönetimi kalite kriterlerini bilir
ÖÇ02 öğrenci Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumluluklarını bilir
ÖÇ03 öğrenci hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesini bilir
ÖÇ04 öğrenci hastalık giriş kapıları risk unsurlarını ve korunmayı bilir
ÖÇ05 öğrenci hastalık risk unsurları karşı koruyucu uygulamaları bilir
ÖÇ06 öğrenci hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamaları bilir
ÖÇ07 öğrenci işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerilerini bilir
ÖÇ08 öğrenci güncel gelişmeleri takip eder ve bilgilerini değerlendirir
ÖÇ09 öğrenci işletme dış tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerilerini bilir
ÖÇ10 öğrenci canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demirbaş kaydı ve takibini bilir
ÖÇ11 öğrenci üretim zincirinin hayvana bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti bilir
ÖÇ12 öğrenci hayvancılık işletmelerinde makinelere bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir
ÖÇ13 öğrenci hayvana bağlı risk unsurlarını tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir
ÖÇ14 öğrenci hayvancılıkta barınaklara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespitini bilir
ÖÇ15 öğrenci zemin kaynaklı problemleri bilir ve buna bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme önerileri verebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur,
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvancılık işletmelerinde iş yönetimi kalite kriterleri 1 grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
2 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların görev, yetki ve sorumlulukları, grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
3 Hayvancılık işletmelerinde çalışanların performans takibi ve değerlendirmesi; grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
4 hayvancılık işletmelerinde kaynakların, malzeme, zaman ve insan kaynaklarının etkili kullanımı, grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
5 hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar: grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
6 hastalık risk unsurları ve giriş kapılarına karşı koruyucu uygulamalar 1 grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 işletme iç tetkiklerde sistemin sürekliliği ve başarı kontrolü ve iyileştirilmesi önerileri, grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınav odev Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 canlı demirbaş stok kontrol ve sevkiyat faaliyetlerinin sisteme girişi takibi, demirbaş kaydı ve takibi, grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
10 üretim zincirinin hayvana bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
11 üretim zincirinin ortama bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti 1 grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
12 üretim zincirinin makinelere bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
13 üretim zincirinin çalışanlara bağlı hata kaynakları tespit ve düzeltme yolları tespiti 1 grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
14 hayvana ait risk unsurları grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
15 hayvana ait risk unsurları 1 grup çalışması, anlatım, görsel sunu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 konu tekrarı grup çalışması, anlatım, görsel sunu Ölçme Yöntemleri:
Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları grup çalışması, anlatım, görsel sunu Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 18 18
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 09:43