Genel Bilgi
Kod | İG0106 |
Ad | Gıda Endüstrisinde Mesleki Tehlikeler |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Bahar |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır. |
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda endüstrisinin farklı sektörlerinde karşılaşılan sağlık ve güvenlik tehlikeleri, bu tehlikelerin kaynakları, tehlikelerin önlenmesi ve risk değerlendirmesi hakkında bilgi sahibi olur.
Dersin İçeriği
Gıda endüstrisinde çalışanaların sektörel bazda çalıştıkları işyerlerinde karşı karşıya kaldıkları sağlık ve güvenlik tehlikeleri; fiziksel / mekanik tehlikeler, biyolojik ajanlar, alerjenler, kimyasal tehlikeler, ergonomik durumlar, psikososyal risk faktörleri. Gıda sektöründe sektörel bazlı sağlık sorunları. risk değerlendirmesi
Dersin Ön Koşulu
Hayır
Kaynaklar
Anon., 2017. Gıda ürünleri ve içecek imalatı sektöründe iş sağlığı gözetimi rehberi, ÇSGB, Ankara
Notlar
Ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları hakkında bilgi sahibi olur. |
ÖÇ02 | Sağlık sorunlarına yol açan fiziksel ve kimyasal etmenleri öğrenir. |
ÖÇ03 | İş yerlerinde olması gereken hijyen koşullarını öğrenir. |
ÖÇ04 | Et, tahıl, süt, deniz ürünlerinde ve içecek sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri öğrenir. |
ÖÇ05 | Risk değerlendirmesini öğrenir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | 5 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | 3 |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda endüstrisi ve sektörün temel sınıflandırılması | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği verileri ve istatistiki bilgiler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Gıda sektöründe genel tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Fiziksel etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Tozlar | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | Kimyasal etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Ergonomik etmenler ve psikososyal etmenler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınavlar | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | İşyerlerinde genel hijyen koşullarının saptanması ve iyileştirilmesi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Et ve et ürünleri tehlikeleri ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Deniz ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Tahıl ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Süt ürünleri sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | İçecek sektöründe tehlikeler ve sağlık sorunları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | Risk değerlendirme örneği | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ders notu | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |