İG100 Jeolojik İncelemelerde İş Güvenliği- II

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG100
Ad Jeolojik İncelemelerde İş Güvenliği- II
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ÜLVİ CAN ÜNLÜGENÇ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

İş güvenliğinin sağlanması kapsamında, yapılacak olan Jeolojik İncelemeler sırasında karşılaşma olasılığı bulunan tehlike ve risklerin önceden belirlenerek tedbirlerin alınmasını sağlamak.

Dersin İçeriği

Giriş, İş Güvenliği mevzuatı ve Yer Bilimlerindeki Önemi, Jeolojik çalışmaların yapıldığı ortam şartları, Sahasal çalışmalarda meydana gelen kazalarla ilgili iş güvenliği, risk yönetimi ve değerlendirilmesi, Sahasal çalışmalar sırasında kullanılacak kişisel koruyucu donanımları, Birim içerisinde mevcut labaratuvar (Jeokimya, XRD, İnce kesit, örnek hazırlama) ortamlarında iş güvenliği, Petrol-su sondaj çalışmalarında hatalı lokasyonların seçilmesinin oluşturduğu riskler, Katı atık alanlarda sağlığa zararlı ve tehlikeli oluşumlardaki iş güvenliği, Hastalığa neden olan jeolojik etkenler, Kazı çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği, Açık işletmelerde güvenliksiz şev analizlerinin oluşturduğu riskler ve önlemleri, Heyelanların oluştuğu alanlardaki şevli alanların belirlenmesi ve olası tehlikelerin önlenmesi, Jeofizik-sismik verilerin alınması sırasında uygulanan yöntemlerde gelişen riskler ve önlemleri.

Dersin Ön Koşulu

Koşulsuz

Kaynaklar

Ders konusu ile ilgili kitap, makale ve diğer yayınlar.

Notlar

Ders konusu ile ilgili son yıllarda yapılan yayınların çıktılarının değerlendirilmesi. (Power Point sunusu olarak web sitesine yüklenmiştir)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çalışma alanında kazandığı bilgi ile, İş güvenliği konusunda karşılaşabileceği sorunları önceden kestirebilme ve problemlere çözüm getirme becerisini kazanır.
ÖÇ02 Çalıştığı alanla ilgili, sağlık ve güvenlik risklerini belirlemeyi öğrenir.
ÖÇ03 Çalıştığı alanla ilgili, iş güvenliğinde kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımları öğrenir.
ÖÇ04 Alanda çalışırken gelişebilecek iş kazaları ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Çalıştığı kurumda Mesleği ile ilgili hastalıklar ve meslek kazalarının önlenmesi hakkında bilgi sahibi olmak.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, 3
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, 4
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır,
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, 5
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş, Temel kavramlar, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 İş Güvenliği mevzuatının Jeolojideki önemi, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Jeolojik yüzey araştırmasında riskler ve iş güvenliği, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Arazi çalışmaları sırasında oluşabilecek kazaların önceden belirlenmesi ve bunlarla ilgili iş güvenliği, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Jeokimya, XRD, XRF, Mineral ayırımı, İnce kesit hazırlanması, kırıcılarla kaya öğütme-örnek hazırlama gibi laboratuvar çalışmaları sırasında iş güvenliği, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Petrol-su sondaj çalışmalarında hatalı lokasyonların seçilmesinin oluşturduğu riskler, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Sondaj yerinde tehlike ve risk değerlendirmesi, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
9 Katı atık alanlardaki sağlığa zararlı ve tehlikeli oluşumlardaki iş güvenliği, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Su ve kanalizasyon çalışmalarında iş sağlığı ve güvenliği, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Tünel yapımında alınacak iş güvenliği önlemlerine ilişkin tüzük ve alınacak iş güvenliği tedbirleri, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Açık işletmelerde güvenliksiz şev analizlerinin oluşturduğu riskler ve önlemleri, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Heyelanların oluştuğu alanlardaki şevli alanların belirlenmesi ve olası tehlikelerin önlenmesi, Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 1-Yerkabuğundaki süreksizlik zonlarında yapılan projelerde tektonik problemler nedeniyle oluşabilecek risklerin belirlenmesi ve önlenmesi. Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 2-Yerkabuğundaki süreksizlik zonlarında yapılan projelerde tektonik problemler nedeniyle oluşabilecek risklerin belirlenmesi ve önlenmesi. Öğrenci haftalık ders konusunu kitap, makale ve web sayfalarından araştırır. Web sitesine yüklenen power point sunularından derse hazırlanır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 09:43