İG037 Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod İG037
Ad Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.

Dersin İçeriği

Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi, ÇSGB yayınları, Ankara

Notlar

ders notu ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensiplerini ve önemini bilir
ÖÇ02 Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemini bilir
ÖÇ03 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir
ÖÇ04 Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir
ÖÇ05 Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir
ÖÇ06 Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir
ÖÇ07 Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir
ÖÇ08 Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir
ÖÇ09 Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir
ÖÇ10 Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir
ÖÇ11 Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ12 Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ13 Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ14 Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir
ÖÇ15 Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır,
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır,
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır,
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur,
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır,
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır,
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir,
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensipleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik öncelikleri ve yönetimi Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Gıda sektöründe iş kazaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ödev Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Gıda sektöründe toz patlaması ve önlemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gıda sektörüne özgü meslek hastalıkları ve tehlikeler Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Süt ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Et ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 İçecek sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Yazılı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 17.05.2024 09:43