Genel Bilgi
Kod | İG037 |
Ad | Gıda Sektöründe Yönetim Sistemleri ve İş Güvenliği Uygulamaları |
Dönem | 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı |
Dönem | Güz |
Süre (T+U) | 3-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 6 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Yüksek Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. TURGUT CABAROĞLU
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gıda sektöründe gıda güvenliği yönetim sistemi ve iş güvenliğinin önemini kavramak, gıda sektöründe iş güvenliği riskleri ve bu risklere karşı alınacak önlemleri bilmek, iş kazaları ve meslek hastalıklarını bilmek.
Dersin İçeriği
Gıda sektöründeki işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri ve gıda güvenliği sisteminin temel prensipleri, gıda sektöründe sektörel bazda genel ve özel iş güvenliği riskleri ve bu risklerden kaynaklanabilecek tehlikelere karşı alınması gerekli önlemler, iş kazaları ve ve meslek hastalıkları. Vaka analizleri: süt ürünleri, et ürünleri ve içecek sektöründe iş güvenliği uygulamaları
Dersin Ön Koşulu
yok
Kaynaklar
Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı Sektörü İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Rehberi, ÇSGB yayınları, Ankara
Notlar
ders notu ve slaytlar
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensiplerini ve önemini bilir |
ÖÇ02 | Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemini bilir |
ÖÇ03 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları bilir |
ÖÇ04 | Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planını bilir |
ÖÇ05 | Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik önceliklerini ve yönetimini bilir |
ÖÇ06 | Gıda endüstrisinde yaralanma nedenlerini bilir |
ÖÇ07 | Gıda sektörüne özgü iş kazalarını bilir |
ÖÇ08 | Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemlerini bilir |
ÖÇ09 | Gıda sektöründe toz patlamasını ve önlemlerini bilir |
ÖÇ10 | Gıda sektörüne özgü meslek hastalıklarını ve tehlikelerini bilir |
ÖÇ11 | Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ12 | Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ13 | Süt ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ14 | Et ürünleri sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
ÖÇ15 | Alkollü içki sektöründeki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını bilir |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalışma ortamındaki sağlık ve güvenlik risklerini belirleyebilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İşyeri ortamında gerekli koruyucu işlemleri saptayıp, önlemler alabilme, işverenin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda koordinasyonu sağlayabilme becerisi kazannır, | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş güvenliği alanında kuramsal, teknik, uygulama ve hukuki bilgilerini sürekli güncelleyerek kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Mesleği ile ilgili mevzuatlar hakkında bilgi sahibi olma ve güncel takip edebilme becerisi kazanır | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uzmanlık alanında edindiği bilgi ve beceriyle, iş güvenliği konusunda karşısına çıkan problemleri tanımlayabilme, çözümünde etkin kullanabilme ve çözüm yöntemlerini iş ortamındaki ilgili kişilerle diyalog kurarak çözebilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin mevcut sistem ve uygulamalara yenilik katabilme, araştırma yapıp değerlendirebilme becerisine sahip olur, | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Genel bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olma ve kullanabilme becerisi kazanır, | |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İlk yardım, olağan dışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konusunda ekiple birlikte çalışır, | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Çalıştığı ortamda yasal mevzuat ve şartlara uygun olarak işin yürütülme becerisine sahip olma, çalışanları ve çalışan temsilcilerini bilgilendirme becerisi kazanır, | 3 |
PÖÇ10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Meslek hastalıkları, iş kazaları ve önlenmesi hakkında bilgi sahibi olur, | 4 |
PÖÇ11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | İş sağlığı ve güvenliğinde kullanılan kişisel koruyucu donanımları öğrenir, | |
PÖÇ12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Kişisel maruziyet ve ortam ölçüm tekniklerini bilir. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gıda sektöründe uygulanan gıda güvenliği yönetim sisteminin prensipleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Toplam kalite yönetim sisteminde iş güvenliğinin önemi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Gıda endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğinde anahtar konuları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Gıda sektöründe iş sağlığı ve güvenliği yönetimi için aksiyon planı | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Gıda endüstrisinde sağlık ve güvenlik öncelikleri ve yönetimi | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Gıda sektöründe iş kazaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Gıda sektöründe karbondioksit zehirlenmesi ve önlemleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Ara Sınav | Ödev | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
9 | Gıda sektöründe toz patlaması ve önlemleri | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Gıda sektörüne özgü meslek hastalıkları ve tehlikeler | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Gıda laboratuvarında iş güvenliği uygulamaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Perakende sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Süt ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Et ürünleri sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | İçecek sektöründe iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları | Ders notu | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Yazılı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 5 | 70 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 15 | 15 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 30 | 30 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 157 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 6,28 | ||
AKTS | 6 AKTS |