BT181 Hayvansal kaynaklı gıda mikrobiyolojisi-1

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT181
Ad Hayvansal kaynaklı gıda mikrobiyolojisi-1
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. HATİCE YAZGAN


Dersin Amacı / Hedefi

Bu derste mikroorganizma ve gıda ilişkilerini açıklamak, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi vermek, gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve nedenlerini açıklamak, gıda muhafaza ilkelerinin mikrobiyal gelişme üzerine etkisini kavratmak, gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmaların gıdada neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek ve fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmaları tanıtmak amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Mikroorganizmaların sınıflamasını, dağılımı ve fonksiyonlarını, mikrobiyal interaksiyonları, mikroorganizmaların hayvansal gıdalara bulaşma yollarını, hayvansal gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmaları, hayvansal gıdalarda bakterilerin gelişimi ve inhibisyonunu, hayvansal gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri, mantarlar – mayaları, mikrobiyal gelişimde gıdanın yapısının etkisini, mikrobiyal gelişimde dış faktörlerin etkisi, çevresel faktörlerin bakteriler üzerine etkisini, mikroorganizma ve gıda ilişkileri, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur

Kaynaklar

S.J. Forsythe and P.R.Hayes (1998), Food Hygiene, Microbiology and HACCP. A Chapman&Hall Food Science Book. Osman Erkmen, (4. Basım, 2013), Gıda Mikrobiolojisi. Erol, I. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif matbaacılık. Ankara. Türkiye. European Food Safety Authority (EFSA) Community Summary Report on Zoonoses (2007 )main results presented on 5–6 March 2009 in Brussels Göktan, Deniz, and Günnur Tunçel. "Temel Gıda Hijyeni." Meta Basım Matbaacılık, İzmir (2010).. Kitap

Notlar

S.J. Forsythe and P.R.Hayes (1998), Food Hygiene, Microbiology and HACCP. A Chapman&Hall Food Science Book. Osman Erkmen, (4. Basım, 2013), Gıda Mikrobiolojisi. Erol, I. (2007). Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. Pozitif matbaacılık. Ankara. Türkiye. European Food Safety Authority (EFSA) Community Summary Report on Zoonoses (2007 )main results presented on 5–6 March 2009 in Brussels Göktan, Deniz, and Günnur Tunçel. "Temel Gıda Hijyeni." Meta Basım Matbaacılık, İzmir (2010).. Kitap


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikroorganizmaları sınıflandırabilir
ÖÇ02 mikrooragnizmaların dağılımını ve fonksiyonlarını yapabilir
ÖÇ03 Mikrobiya interaksiyonları analiz eder
ÖÇ04 Mikrooragnizmaların gıdalara bulaşma yollarını açıklar
ÖÇ05 Mikrobiyolojik analizleri yapar
ÖÇ06 Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar konusunda yetkinlik sahibi olur
ÖÇ07 Gıdalarda bakterilerin gelişimi ve inhibisyonu, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörleri açıklar
ÖÇ08 Mantarları ve Mayaları açıklar
ÖÇ09 Mikrobiyal gelişimin gıdanın yapısının etkisini açıklar
ÖÇ10 Çevresel faktörlerin bakteriler üzerindeki etkisi analiz eder
ÖÇ11 Mikroorganizma ile gıda ilişkisini açıklar
ÖÇ12 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar hakkında yetkindir
ÖÇ13 Gıda mikrobiyolojisi uygulamaları yaptırabilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yüksek lisans yeterliliklerine dayalı olarak alanındaki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar; yeni ve karmaşık fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık gerektiren bilgileri kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanındaki yeni bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir, kullanır ve aktarır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yeni ve karmaşık düşüncelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirmesini yapar.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinler arası sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda liderlik yapar. 2
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili en az bir bilimsel makaleyi ulusal ve/veya uluslar arası hakemli dergilerde yayınlayarak ve/veya özgün bir yapıt üreterek ya da yorumlayarak alanındaki bilginin sınırlarını genişletir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak alanı ile ilgili yeni düşünce ve yöntemler geliştirir. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Ulusal ve uluslararası bilimsel araştırma gruplarında bilimsel araştırma yapar.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Mikroorganizmaların sınıflandırması Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Mikroorganizmaların dağılımı ve fonksiyonları Kaynak kitaplardan ve literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
3 Mikrobiyal interaksiyonlar Kaynak kitaplardan ve literature taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
4 Mikroorganizmaların gıdalara bulaşma yolları Kaynak kitaplar ve literatüre taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma
5 Uygulama I Laboratuvarda ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
6 Gıdalara bulaşan önemli mikroorganizmalar Kaynak kitaplar ve literature taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
7 Gıdalarda bakterilerin gelişimi ve inhibisyon Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler Kaynak kitaplar ve literatüre taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Ödev
9 Gıdalarda bakterilerin gelişimi ve inhibisyonu, Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler Kaynak kitaplar ve literature taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar
10 Mantarlar – Mayalar Kaynak kitaplar ve literature taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
11 Mikrobiyal gelişimin gıdanın yapısının etkisi Literatüre taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması
12 Çevresel faktörlerin bakterilerin üzerine etkisi Kaynak kitaplardan ve literature taraması Yöntem Seçilmemiş
13 Mikroorganizma ve gıda ilişkisi Literatüre taraması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar Kaynak kitap ve Literature taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
15 Uygulama II Laboratuvarda ön hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
16 Yıl sonu sunumu Sunum hazırlama Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
17 Yıl sonu sınav Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 25 25
Toplam İş Yükü (Saat) 151
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,04
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.05.2024 11:52