BT179 Süt Endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT179
Ad Süt Endüstrisinde Toplam Kalite Yönetimi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. DİLEK SAY


Dersin Amacı / Hedefi

Toplam kalite yönetiminin süt endüstrisinde uygulanmasına yönelik bilgi verilerek, sektörde kullanılma becerisini edindirmektir

Dersin İçeriği

Kalitenin tanımı, tarihçesi, kalite yönetiminin bileşen ve süreçleri, toplam kalite yönetimi, kalite kontrol, kalite güvence kavramları, toplam kalite yönetiminin öğeleri (müşteri odaklılık, sürekli iyileştirme, tam katılım, takım çalışması, çalışanların eğitimi, önlemeye yönelik yaklaşım), toplam kalite yönetiminin araç ve teknikleri (kalite çemberleri, PUKÖ döngüsü, benchmarking, kontrol çizelgeleri, ilişki diyagramları, beyin fırtınası, nominal grup tekniği, akış diyagramları), süt endüstrisinde risk yönetimi, risk analizi, , risk değerlendirmesi, süt endüstrisinde ön koşul programları: İyi tarım uygulamaları (GAP), İyi hijyen uygulamaları (GHP), İyi üretim uygulamaları (GMP), süt endüstrisinde gıda güvenliği, süt endüstrisinde ISO 9000, HACCP, ISO 22000 uygulamaları, süt ürünlerinin üretiminde HACCP/ ISO 22000 sistemi dizaynı

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

-Koluk, N., Dilsiz, İ., Kartal, C.S. 2016. Kalite Güvencesi ve Standartları. Detay Yayıncılık, Ankara, 232 s. - TS EN ISO 22000 Temel Eğitim Kitapçığı, TSE, Ankara, 2006.

Notlar

- Mortimore, S., Caro, W. 2014. HACCP. Wiley Blackwell, New Jersey, USA (ISBN: 978-8126549863) - Rolf, E.R., Erdener, K. 1996. Implementation of Total Quality Management: A Comprehensive Training Program, Taylor@Francis, New York, USA (ISBN: 1-56024-996-X) - Tuna, M., Güler, İ. 2012. Kalite Yönetim Sistemleri. Detay Yayıncılık, Ankara, 340 s. - Vasconcellos, J.A. 2004. Quality Assurance for the Food Industry: A Practical Approach. CRC Press, Florida, USA - Wilbur, A.G. 2002. Total Quality Management for Food Industries. CTI Publications, Ohio, USA (ISBN:0-930027-19-1) - Yiannas, F. 2009. Food Safety Culture. Springer, Rkansas, USA (ISBN:978-0-387-72866-7)


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kalite Kavramını açıklar
ÖÇ02 Toplam Kalite Yönetimini açıklar
ÖÇ03 Toplam Kalite Yönetim Sistemleri ilkelerini sıralar
ÖÇ04 Toplam Kalite Yönetiminin araç ve tekniklerini açıklar
ÖÇ05 Kalite yönetim sistemini açıklar
ÖÇ06 Gıda güvenliği yönetim sistemlerini açıklar
ÖÇ07 Süt endüstrisinde gıda kalitesi ve güvenliği gerekliliklerini açıklar
ÖÇ08 Süt endüstrisinde risk analizi yapar
ÖÇ09 HACCP/ISO 22000 ve ISO 9000 yönetim sistemlerini süt endüstrisinde endüstriyel boyutlarda uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur.
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 4
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Kalitenin tanımı, tarihsel gelişimi, araştırma ve geliştirmede kalite Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Kalite yönetiminin bileşen ve süreçleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Toplam kalite yönetimi, kalite kontrol, kalite güvence kavramları Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Toplam Kalite Yönetiminin öğeleri (müşteri odaklılık, sürekli iyileştirme, tam katılım, takım çalışması, çalışanların eğitimi, önlemeye yönelik yaklaşım) Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Toplam kalite yönetiminin araç ve teknikleri (kalite çemberleri, PUKÖ döngüsü, benchmarking, kontrol çizelgeleri, ilişki diyagramları, beyin fırtınası, nominal grup tekniği, akış diyagramları) Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Süt endüstrisinde risk yönetimi, risk analizi, risk değerlendirmesi Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Süt endüstrisinde ön koşul programları: İyi tarım uygulamaları (GAP), İyi hijyen uygulamaları (GHP), İyi üretim uygulamaları (GMP) Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Süt endüstrisinde gıda güvenliği Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Süt endüstrisinde uygulama: ISO 9000 Literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Süt endüstrisinde uygulama: HACCP Literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Örnek Olay, Soru-Cevap
12 Süt endüstrisinde uygulama: ISO 22000 Literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Durum çalışması-I: Süt ürünlerinde üretiminde HACCP/ ISO 22000 sistemi dizaynı Konuyla ilgili makaleler, literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma, Tartışma
14 Durum çalışması-II: Süt ürünlerinde üretiminde HACCP/ ISO 22000 sistemi dizaynı (devam) Konuyla ilgili makaleler, literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma, Tartışma
15 Durum çalışması III: Süt ürünlerinde üretiminde HACCP/ ISO 22000 sistemi dizaynı (devam) Konuyla ilgili makaleler, literatür taraması ve ilgili standardın incelenmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Bireysel Çalışma, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 23.05.2024 04:06