SAİ555 Yenilebilir Filmler/Kaplamalar ve Su Ürünlerinde Kullanımları

6 AKTS - 4-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ555
Ad Yenilebilir Filmler/Kaplamalar ve Su Ürünlerinde Kullanımları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 4-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. YASEMEN YANAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Yenilebilir film ve kaplamaların önemi, özellikleri, çeşitleri, karakterizasyonu, sentezleneme yönetmeleri ve su ürünlerinde kullanım olanaklarını öğrenmektir

Dersin İçeriği

Yenilebilir film ve kaplamaların tanımı, çeşitleri (polisakkarit, protein, yağ ve komposit ve antimikrobiyal), sentezlenmesi, karakterizasyonu ve su ürünlerinde kullanımı öğretilmektedir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Edible Films and Coatings Fundamentals and Applications, (2017), Edited by María Pilar Montero García M. Carmen Gómez-Guillén M. Elvira López-Caballero Gustavo V. Barbosa-Cánovas

Notlar

Edible Films and Coatings for Food ApplicationsAuthor(s): Attila E. Pavlath, William Orts (auth.), Kerry C. Huber, Milda E. Embuscado (eds.) Publisher: Springer-Verlag New York, Year: 2009 ISBN: 9780387928234,97803879282


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Yenilebilir film ve kaplamalar hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ02 Yenilebilir film ve kaplamaların çeşitleri ve özelliklerini kavrar
ÖÇ03 Biyopolimer Film ve Kaplama Matrisleri için Geleneksel ve Alternatif Kaynakları listeler
ÖÇ04 Yenilebilir film ve kaplamaların karakterizasyonunu kavrar
ÖÇ05 Yenilebilir film ve kaplamaların uygulama alanlarını açıklar
ÖÇ06 Yenilebilir film ve kaplamaların su ürünlerindeki uygulama alanlarını açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yenilebilir film ve kaplamalara giriş Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Yenilebilir film ve kaplamaların çeşitleri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Polisakkarit esaslı film ve kaplamalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Protein esaslı film ve kaplamalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
5 Yağ ve komposit esaslı film ve kaplamalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Antimikrobiyal Yenilebilir film ve kaplamalar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
7 Yenilebilir film ve kaplamaların sentezi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yenilebilir film ve kaplamaların karakterizasyonu İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Yenilebilir film ve kaplamaların su ürünleri açısından önemi İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Yenilebilir film ve kaplamaların su ürünlerine uygulanması (I) İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Yenilebilir film ve kaplamaların su ürünlerine uygulanması (II) Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Antimikrobiyal yenilebilir film ve kaplamaların su ürünlerine uygulanması İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Yenilebilir komposit film ve kaplamaların su ürünlerinde kullanımı İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Yenilebilir film ve kaplamaların su ürünleri açısından avantaj ve dezavantajları İlgili kaynakların okunması ve makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 152
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,08
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 03:22