SAİ510 Beslemenin Balık Besin Kalitesine Etkileri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ510
Ad Beslemenin Balık Besin Kalitesine Etkileri
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Farklı içeriğe ve kimyasal özelliğe sahip balık yemlerinin, balık besin kalitesine etkilerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Balıklarda beslemede kullanılan yem hammaddeleri, bunların yağ, yağ asitleri, protein,amino asit, mineral, vitamin ve enerji içerikleri, farklı yağ kaynaklarının balık etinin kimyasal bileşenlerine muhtemel etkileri, farklı enerji düzeylerinin muhtemel etkileri, bu konuda yapılmış ileri düzeydeki araştırmaların yorumlanması

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notları

Notlar

Konu ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balıklarda beslemenin temel prensiplerini açıklar
ÖÇ02 Balık beslemede kullanılan farklı besin hammadedelerinin kimyasal kompozisyonunu açıklar
ÖÇ03 Besinlerdeki farklı yağ kaynaklarının balık besin kalitesine etkilerini açıklar
ÖÇ04 Besinlerdeki enerji düzeyinin balık besin kalitesine etkilerini açıklar
ÖÇ05 Protein düzeyi ve enerji gereksinimi arasındaki ilişkiyi açıklar
ÖÇ06 Total, metabolize ve sindirilebilir enerji-beslenme ilişkisini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 1
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 1
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giriş Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
2 Balık beslemenin prensipleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Besleme yöntemleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
4 Yem hammaddeleri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
5 Yem teknolojisi Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
6 Bazı önemli hammaddelerin kimyasal kompozisyonu Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Beyin Fırtınası
7 Yem içeriğinin beslemede önemi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Arasınav hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
9 Farklı yağ kaynakları Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
10 Bazı yağların yağ asitleri kompozisyonu Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
11 Farklı yağ kaynaklarının balıkların yağ asidi kompozisyonuna muhtemel etkileri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
12 Proteinin balık besin kompozisyonuna muhtemel etkileri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Enerji düzeylerinin balık besin kompozisyonuna muhtemel etkileri Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
14 Ödev çalışması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
15 Ödevlerin tartışılması Ders notları ve diğer ilgili bilgileri okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Beyin Fırtınası
16 Genel değerlendirme Final sınavına hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 13.06.2024 03:22