SAİ041 Enkapsülasyon Teknolojisi ve Su Ürünleri Uygulamaları

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ041
Ad Enkapsülasyon Teknolojisi ve Su Ürünleri Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT


Dersin Amacı / Hedefi

Mikroenkapsülasyon teknolojisinin uygulanma amacı ve alanlarını açıklar. Genel olarak enkapsüle edilmiş gıda katkılarının hazırlanma teknikleri ve özellikle su ürünleri kaynaklı biyoaktif bileşenlerin kapsülasyon prosesini ve değerlendirmesini öğretir.

Dersin İçeriği

Enkapsülasyon prosesi, hedef merkez materyali için uygun kaplama materyali seçimi, emülsiyon hazırlama, kapsüllerin karakterizasyonu, salınım mekanizmaları ve enkapsüle gıda bileşenlerinin depolanma etkinlikleri

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Jafari, S. M., & Rashidinejad, A. (Eds.). (2021). Spray drying encapsulation of bioactive materials. CRC Press. Sobel, R. (Ed.). (2022). Microencapsulation in the food industry: a practical implementation guide. Academic press. Tylkowski, B., Giamberini, M., & Prieto, S. F. (Eds.). (2020). Microencapsulation. Walter de Gruyter GmbH & Co KG.

Notlar

İlgili bilimsel dergiler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Enkapsülasyon teknolojisini ve uygulama alanlarını açıklar
ÖÇ02 Enkapsülasyon prosesini öğrenir
ÖÇ03 Enkapsüle ürünü diğer gıdalara uygular
ÖÇ04 Enkapsüle ürünün morfolojisini değerlendir
ÖÇ05 Enkapsüle ürününün fiziksel yapısını ölçer
ÖÇ06 Enkapsüle ürününün kimyasal yapısını ölçer


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 4
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Enkapsülasyon kavramı ve uygulama alanları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
2 Enkapsülasyon çeşitleri ve enkapsülasyon etkinliğinin önemi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
3 Mikroenkapsülasyon hazırlama yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
4 Emülsifikasyon yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
5 Emülsiyon bileşenleri ve oranları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
6 Kaplama materyalleri ve seçimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
7 Püskürtmeli kurutma sistemi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
9 Enkapsüle materyallerin kimyasal karekterizasyonu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney / Laboratuvar
10 Enkapsüle materyallerin morfolojik karekterizasyonu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
11 Enkapsüle materyallerin fiziksel karekterizasyonu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
12 Enkapsüle materyallerin salınım ve depolanma karakteristikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
13 Balık yağları, mikroalgler gibi su ürünleri kaynaklı biyoaktif bileşenlerin mikroenkapsülasyonu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
14 Su ürünleri kaynaklı biyoaktif bileşenlerin mikroenkapsülasyonu Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
15 Mikroenkapsüle bileşenlerin gıdalara uygulanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 4 60
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 15 2 30
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 25 50
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 5 5
Toplam İş Yükü (Saat) 150
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,00
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:44