SAİ036 Su Ürünlerinin Kalitesinin Belirlenmesinde Renk Analizi

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ036
Ad Su Ürünlerinin Kalitesinin Belirlenmesinde Renk Analizi
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Bahar
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ
Dersin Öğretim Elemanı
Güncel dönem ders programı henüz yapılmamıştır.


Dersin Amacı / Hedefi

Bu ders ile öğrencilerin, su ürünlerinin kalite parametrelerinden birisi olan renk analizi ile ilgili teorik bilgilerin verilmesi ve laboratuvar koşullarında renk analizini yapabilme yetkinliği kazandırılması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Gıdaların görünüş, yapı ve lezzetlerine ilişkin kalite özellikleri tüketiciler için önem arz etmektedir. Tüketici tercihini en çok etkileyen faktörlerden birisi olan görünüşün değerlendirilmesinde çoğu kez birincil etken gıdanın rengidir. Tüketici tercihinin yanı sıra renk, cihazlar kullanılarak laboratuvar koşullarında su ürünlerinin kalitesinin ve raf ömrünün belirlenmesinde de önemli bir parametredir. Bu ders ile su ürünlerinin kalitesinde bir değerlendirme parametresi olarak renk ile ilgili teorik bilgiler verilecek ve uygulamalı olarak renk analizi öğretilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

İnternet, Ders notları ile ilgili makaleler. Su Ürünleri işleme teknolojisi Kitabı

Notlar

Su Ürünleri işleme teknolojisi Kitabı


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinin kalitesinde renk kavramını bilir.
ÖÇ02 Su ürünlerinde tüketici tercihi açısından rengin önemini açıklar.
ÖÇ03 Su ürünlerinde renk analizi yöntemlerini bilir.
ÖÇ04 Su ürünlerinde renk parametresi ölçer.
ÖÇ05 Su ürünlerinde renk analizi ölçümlerinin değerlendirilmesini uygular
ÖÇ06 Su ürünlerinde renk analizi ölçümlerinin raporlanmasını yapar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünlerinde kalite parametreleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünlerinde renk Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Su ürünlerinde renk analizi yöntemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Su ürünlerinde tüketici tercihi açısından rengin önemi Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Balık türlerinde renk Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
6 Omurgasız su ürünlerinde renk Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
7 İşlenmiş su ürünlerinde renk Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Balık yağında renk Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Depolanmış su ürünlerinde renk I Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Depolanmış su ürünlerinde renk II Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Su ürünlerinde renk analizi uygulamaları I Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Su ürünlerinde renk analizi uygulamaları II Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Su ürünlerinde renk ölçümlerinin değerlendirilmesi Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
15 Su ürünlerinde renk ölçümlerinin raporlanması Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 151
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,04
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:44