SAİ043 Su Ürünlerinde Gravad ve Marinasyon Uygulamaları

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ043
Ad Su Ürünlerinde Gravad ve Marinasyon Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA DURMUŞ


Dersin Amacı / Hedefi

Su ürünlerinde marinasyon ve gravad uygulamaları uzun yıllardır uygulanmakta olan geleneksel su ürünleri işleme yöntemleridir. "Yemeye hazır", "pişirmeye hazır" veya "servise hazır" su ürünlerine yönelik dünya genelinde son yıllarda talep nedeniyle bu yöntemlere önemi daha da artmaktadır. Bu kapsamda su ürünlerinde marinasyon ve gravad teknolojilerinin esaslarının ve uygulamalarının öğretilmesi amaçlanmaktadır

Dersin İçeriği

Su ürünleri doğası gereği çabuk bozulan gıdalardır ve bu nedenle korumak için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması tüm dünyada rekabetçi bir hale gelmiştir. "Yemeye hazır", "pişirmeye hazır" veya "servise hazır" su ürünleri, günümüzün zaman sıkıntısı çeken tüketicilerinin dinamik isteklerini karşılamak için cazip bir şekilde paketlenmiş hazır gıdalar arasında yer almaktadır. Marine edilmiş su ürünleri ve Gravadlar yemeye hazır ürünler oldukları için ısıtılmadan veya pişirilmeden tüketilebilirler. Bu ders kapsamında su ürünlerinde marinasyon ve gravad uygulamalarının temel esasları, tarihçesi, pazar payı anlatılacak ve bu işleme tekniklerinin uygulamalı öğretimi laboratuvarda gerçekleştirilecektir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

İlgili akademik yayınlar

Notlar

İlgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Geleneksel işleme teknolojilerinin önemini açıklar.
ÖÇ02 Marinasyon hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Marinasyon hazırlama yöntemlerini bilir.
ÖÇ04 Gravad teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
ÖÇ05 Gravad hazırlama yöntemlerini bilir.
ÖÇ06 Marinasyon ve gravid teknolojilerinin su ürünleri üzerine etkilerini gözlemler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 5
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir. 4
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünlerinde geleneksel işleme yöntemlerine genel bakış Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Ülkemizde uygulanmakta olan geleneksel su ürünleri işleme yöntemleri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
3 Marinasyon Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
4 Marinasyon teknolojisinin su ürünlerinde raf ömrüne etkileri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Farklı su ürünlerinde marinasyon teknikleri I Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Farklı su ürünlerinde marinasyon teknikleri II Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Marinasyon uygulaması Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
9 Gravad Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Gravad teknolojisinin su ürünlerinde raf ömrüne etkileri Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
11 Farklı su ürünlerinde gravad teknikleri I Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Farklı su ürünlerinde gravad teknikleri II Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Gravad uygualaması I Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Gravad uygualaması II Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Marinasyon ve Gravad teknolojilerinin geleceği Ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 151
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,04
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:44