SAİ049 Su Ürünlerinde Moleküler Gastronomi Uygulamaları

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SAİ049
Ad Su Ürünlerinde Moleküler Gastronomi Uygulamaları
Dönem 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı
Dönem Güz
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Doktora Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR
Dersin Öğretim Elemanı Öğr.Gör.Dr. Yılmaz UÇAR (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Bu dersin amacı dünya mutfaklarındaki su ürünleri moleküler gastronomisine ilişkin uygulama ve metotları kullanabilme becerisi, literatür takibi ve değerlendirme becerisine kazanımı öngörülmektedir. Böylece öğrencilerimizin yaratıcı tarif ve sunumlarına fırsat verilerek ülkemizdeki geleneksel su ürünleri mutfağına alternatif moleküler gastronomi uygulamaları ile su ürünleri beslenme bilincinin oluşturulmasına kapsamlı bir alt yapı vermektir.

Dersin İçeriği

Su ürünleri moleküler gastronomiye ilişkin tanım ve kavramlar, Türk ve Dünya su ürünleri mutfağındaki moleküler uygulamalar, moleküler gastronomi uygulamalarının gıdanın tat, doku ve rengine etkileri, balık ve kabuklu deniz ürünleri için muhtelif sos reçeteleri, pişirme yöntemleri (sous-vide, fırınlama, poşe pişirme, ızgara, tütsüleme v.b),pişirme yöntemlerinin su ürünlerinin besin bileşimi ve değerine etkisi, gıda aroma bileşenlerinin eldesi (ekstraksiyon, distilasyon, filtrasyon ve santrifüj yöntemleri),imitasyon havyar eldesi deneysel uygulamaları konularını içermektedir.

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Uçar, Y., Durmuş, M., & Ceylan, Z. (2023). Denizden Gastronomiye, Balık Yağı Üzerine, Detay Yayıncılık, 191-203 Korkmaz, K., & Uçar, Y. (2023). Denizden Gastronomiye, Hamsinin Karadeniz Kültüründeki Önemi, Detay Yayıncılık, 191-203 Korkmaz, K., Tokur, B., & Ucar, Y. (2022). Does adding thyme and rosemary essential oils to sunflower oil during shallow-frying increase the lipid quality of Atlantic bonito?. International Journal of Gastronomy and Food Science, 28, 100500. Tokur, B., Korkmaz, K., & Uçar, Y. (2021). Enhancing sunflower oil by the addition of commercial thyme and rosemary essential oils: The effect on lipid quality of Mediterranean horse mackerel and anchovy during traditional pan-frying. International Journal of Gastronomy and Food Science, 26, 100428. Baldwin, D.E. (2012). Sous vide cooking:A review. International Journal of Gastronomy and Food Science, 1:15-30. Navarro, V., et al. (2012). Cooking and nutritional science:Gastronomy goes further. International Journal of Gastronomy and Food Science, 1:37-45.

Notlar

Ders notları ve ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Moleküler gastronomiye ilişkin kavramları tanımlar.
ÖÇ02 Türk ve Dünya mutfaklarından moleküler gastronomi uygulamalarını analiz eder.
ÖÇ03 Pişirme teknikleri ve ekipmanlarını karşılaştırır.
ÖÇ04 Gıda aroma bileşenleri elde etme yöntemlerini listeler.
ÖÇ05 Pişirme yöntemlerinin su ürünlerinin besin bileşimi ve değerine etkisini açıklar.
ÖÇ06 Dünya mutfaklarından su ürünleri gastronomisine dayalı güncel bilgileri analiz eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi konularında yüksek lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak edindiği bilgilerini özgün düşünce ve araştırma ile derinleştirir, geliştirir ve çalışma alanına yenilik getirecek özgün tanımlara ulaşır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Uzmanlaştığı alanın ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi kavrar. Yeni fikirleri analiz, sentez ve değerlendirmede uzmanlık bilgilerini kullanarak özgün sonuçlara ulaşır. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma alanıyla ilgili güncel bilgileri sistematik bir yaklaşımla değerlendirir ve kullanması gereken araştırma yöntemlerinde ileri düzeyde beceri kazanır. 5
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili yeni bir düşünce, yöntem veya tasarıyı geliştirebilir veya mevcut bir yöntem veya tasarımı farklı bir alana uygulayabilir. 5
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alanıyla ilgili özgün bir konuyu kavrayarak araştırır, uyarlar ve uygular, farklı düşüncelerin, yeni fikirlerin eleştirel analizini yapabilir ve değerlendirebilir. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi alanına yenilik getiren yeni bir fikir, yöntem, tasarım ve/veya uygulama geliştirebilir ya da bilinen bir yöntemi alanına uygulayabilir. 5
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal veya uluslararası bilimsel dergilerde makale yayınlayarak alanındaki bilgilere ve sorunların çözümüne katkıda bulunur. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanıyla ilgili yeni fikir ve yöntemler geliştirir ve bu süreçte yaratıcı ve eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme gibi zihinsel süreçleri başarıyla kullanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel gözle irdeler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma alanındaki konuları uzman kişilerle tartışırken özgün görüşlerini savunabilir ve alanında yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği En az bir yabancı dilde yazılı, sözlü ve görsel iletişim kurabilir ve tartışabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Avlama ve İşleme Teknolojisi alanındaki teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemelere akademik ve profesyonel bir disiplinle katkıda bulunur.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Çalışma alanıyla ilgili sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Uzmanlık alanıyla ilgili toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik konularda çözüm üretebilir ve bu değerlerin gelişimini destekler


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Moleküler gastronomiye ilişkin kavram, tanım ve ekipmanlar Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Türk ve Dünya mutfaklarından moleküler gastronomi uygulamaları Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Pişirme teknikleri ve ekipmanları Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Moleküler mutfakta su ürünlerinin vakumlanabilir plastik poşetlerde pişirilmesi (Sous vide pişirme) Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Moleküler mutfakta balık, kabuklu, yumuşakça tütsüleme teknikleri (füzyon tekniği) Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Diğer pişirme teknikleri-2 (poşette pişirme ve fırında pişirme) Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Diğer pişirme teknikleri-2 (ızgarada pişirme ve mirodalgada pişirme) Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınavlar Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
9 Pişirme yöntemlerinin su ürünlerinin besin bileşimi ve değerine etkisi Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Gıda aroma bileşenleri elde etme yöntemleri ve uygulamaları Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Ekstraksiyon, distilasyon, filtrasyon ve santrifüj yöntemleri ve uygulamaları Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 İmitasyon havyar eldesi (alg, deniz kestanesi özütü, mürekkep balığı mürekkebi vb. kullanılarak) Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Balık ve kabuklu deniz ürünleri için muhtelif sos reçetelerinin hazırlanması Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Dünya mutfaklarından su ürünleri gastronomisine dayalı güncel makale takibi ve analizi, sunumların web ortamında izlenmesi - 1 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Dünya mutfaklarından su ürünleri gastronomisine dayalı güncel makale takibi ve analizi, sunumların web ortamında izlenmesi - 2 Kaynak kitaplardan ve ders notlarından çalışma, literatür taraması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev, Proje / Tasarım


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS

Güncelleme Zamanı: 24.06.2024 12:45